Malmön jengirikollisten pieleen mennyt ”kuntoutusohjelma”

Mutta, eihän meillä Suomessa, vaan Ruotsissa ..

*

RUOTSIN yleisradioyhtiö SVT:n selvitys Malmön jengirikollisten pahasti pieleen menneestä ”kuntoutusohjelmasta” on noussut yhdeksi Ruotsin suurimmista puheenaiheista.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005913393.html

27.11.2018

SVT:n selvitys nostatti kohun Ruotsissa: Malmön kaupunki maksoi jengi­rikollisille viiden huoneen asunnon keskustassa ilmaisella ruualla ja siivouksella

Ruotsin yleisradion selvitys paljasti useita törkeitä väärinkäytöksiä Malmön kaupungin maksamassa ohjelmassa, jonka tarkoituksena on ohjata entisiä jengirikollisia kohti kunnollista elämää.

RUOTSIN yleisradioyhtiö SVT:n selvitys Malmön jengirikollisten pahasti pieleen menneestä ”kuntoutusohjelmasta” on noussut yhdeksi Ruotsin suurimmista puheenaiheista.

Media toisensa jälkeen on ihmetellyt pääkirjoituksissaan, voiko verorahoja enää räikeämmin käyttää väärin.

”Pysäyttäkää Malmön verorahoitettu luksusasuminen rikollisille”, otsikoi pääkirjoituksensa esimerkiksi liberaali suurlehti Dagens Nyheter, joka on yleensä varovainen muotoiluissaan.

SVT:n selvityksessä kävi ilmi muun muassa, että kaksi nuorta jengirikollista asui kaupungin laskuun viiden huoneen asunnossa aivan Malmön keskustassa samalla kun he jatkoivat rikollista elämää ja tehtailivat uhkauksia.

Toisen sormenjäljet löytyivät asuintaloa päin heitetystä räjähteestä.

KYSE ON entisille jengirikollisille tarkoitetusta ohjelmasta, jossa heitä ohjataan kohti lainkuuliaista elämää. Ohjelmat voivat sisältää esimerkiksi tukea uuden asuinpaikan ja työn löytämisessä. Poliisi ja sosiaalipalvelu tekevät siinä yhteistyötä.

Vastaavat ohjelmat toimivat myös Tukholmassa ja Göteborgissa, jossa niistä on saatu myös hyviä kokemuksia. Ohjelmat ovat kalliita. Niitä perustellaan kuitenkin sillä, että elinikäinen jengirikollinen tulee yhteiskunnalle vielä apuakin kalliimmaksi.

SVT:n maanantaina julkaistu selvitys osoittaa, että Malmössä toiminnan valvonta petti pahasti.

Vastuu palvelun hoitamisesta on annettu yritykselle, jonka toimitusjohtaja ei suostunut vastaamaan SVT:n kysymyksiin. Sen sijaan johtaja yritti vedota toimittajaan selvityksen lopettamiseksi. ”Ei tässä ole mitään uutista. Lopettakaa. Olette kamalia ihmisiä ja ymmärrätte väärin”, hän totesi SVT:lle.

Yritys on saanut toiminnasta vuosien aikana kaupungilta tuloja yhteensä 70 miljoonaa kruunua, eli noin 7 miljoonaa euroa. Omistaja on ottanut yrityksestä ulos osinkoja kolmen vuoden aikana 250 000 euroa.

JUURI keskustan viisihuoneisen asunnon tapahtumat on nostettu esiin useimmin räikeytensä vuoksi.

Yritys alkoi maksaa asunnon siivouksesta, kun se ei asukkailta onnistunut. Toinen asukkaista, 18-vuotias, jota SVT kutsuu ”Amiriksi”, päätyi kuitenkin uhkailemaan siivoojaa.

Kun Amir sai tekstiviestin, että siivooja olisi tulossa kello 13, hän vastasi, että hän ”moppaa siivoojan kasvot” ja heittää tämän ulos ”parvekkeen kautta”, jos hänet herätetään niin aikaisin iltapäivällä.

Amirin sormenjäljet sisältänyt räjähde räjähti Höjan kaupunginosassa edellisenä yönä.

Malmö maksoi yritykselle Amirin ja toisen jengiläisen asuttamisesta ja muusta kuntoutuspalvelusta yhteensä noin 300 euroa vuorokaudessa.

SVT kaivoi esiin useita väärinkäytöksiä, mikä antaa ymmärtää, että ongelma on yhtä keskusta-asuntoa suurempi. Poliisin mukaan esimerkiksi jutussa ”Malikiksi” nimetty 23-vuotias mies on ollut koko ohjelmassa olonsa ajan yksi Malmön jengien keskushahmoista.

Malik sai yritykseltä töitä huonekalujen kuljettajana ja kokoajana sekä ilmaisen asunnon. Poliisi löysi asunnosta kokaiinia. Malik pidätettiin, kun hän oli ajamassa kuntoutusyrityksen pakettiautoa.

JENGIRIKOLLISUUS puhuttaa Ruotsissa, koska se on nostanut ampuma-aseilla tehtyjen murhien määrän uudelle tasolle. Usein kyse on maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä toimivien ja huumekauppaa käyvien jengien sisäisistä välienselvittelyistä.

Aseita jengeille virtaa pääasiassa Balkanilta. Niillä on hallussaan myös Balkanin hajoamissodista jäljelle jääneitä käsikranaatteja.

Ruotsin väistyvä hallitus on koettanut puuttua ongelmaan muun muassa koventamalla rangaistuksia aserikoksista. Tavoitteena on pidättää pahimpia sarjarikollisia ja jengien johtohahmoja keinolla millä hyvänsä. Paikoin edistystä on saavutettukin, ja esimerkiksi Göteborgissa joitakin alueita on voitu poistaa ongelma-alueiden listalta.

Syyskuun vaaleissa lähes kaikki puolueet lupasivat poliisille lisää voimavaroja.

LÄHIÖIDEN asukkaat ovat viime kuukausina yhä voimakkaammin tuoneet esiin, että väkivallan kohdistuminen lähinnä toisiin jengiläisiin ei saisi johtaa välinpitämättömyyteen. Yksi esimerkki tästä oli kuun puolivälissä Sergelin torilla järjestetty jengiväkivallassa kuolleiden poikien äitien järjestämä mielenosoitus.

Äidit halusivat tuoda esille, että ampumisissa kuolevat eivät ole hirviöitä, vaan aina jonkun poikia ja joskus myös täysin viattomia sivullisia. He vaativat lisää tukea jengiytymisen ennaltaehkäisyyn kouluissa. Jengeihin liitytään usein jo alaikäisinä.

”Jos me pystymme tähän, yhteiskuntakin pystyy. Tekosyitä ei enää ole”, sanoi yhden ampumisissa kuolleen pojan äiti Carolina Sinisalo Svenska Dagbladetin mukaan.

6 vastausta artikkeliin “Malmön jengirikollisten pieleen mennyt ”kuntoutusohjelma””

  1. Kyllä uusruotsalaisilla on makoisat oltavat… eikä sekään kelpaa. Nythän ne saa sitten korvauksia kun heitä ahdistellaan.

  2. Ruotsissa ei vieläkään ymmärretä, että myös mamut ovat ihmisiä. Hyviä ihmisiä pitää tukea ja auttaa olemaan terve osa yhteiskuntaa. Pahoja ihmisiä pitää valvoa ja vahtia, rajata ja opastaa jotta linja muuttuu.

    Nyt on tehty päinvastoin. Hyvin toimivia on rangaistu, huonosti toimivia palkittu. Kaikki tämä vain ihonvärin vuoksi.

  3. Eräänlaista kolonialismia tai ”positiivista rasismia” onkin sellainen suhtautuiminen, jossa ajatellaan ”ettei noilta nyt voi vaatia samaa kuin meiltä kantaväestöltä”.

    Malmössa paljastui myös. miten sosiaalidemokraatteihin kuuluneiden muslimien nuorisojärjestön johtohenkilöt olivat sometelleet homo- nais- ja juutalaisvihamielisesti. Joutuivat sitten eroamaan. Vasemmiston on ollut vaikea käsittää, miten heidän puolustamansa ”sorretut muslimit” voivat olla arvoiltaan samanlaisia kuin aina parjattu äärioikeisto.

    (Hesari tästä taisi uutisoida. Vaikka Hesaria morkataan niin olen ollut siihen Aamulehden jälkeen tyytyväinen, se on paljon monipuolisempi kuin yhtä asiaa räksyttävä Aamulehti.)

  4. Sokea sosialistishumanistinen viheraate jyllää ja tosiasioita ei saa edes esittää.
    Meillä seurataan tätä sokeasti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *