Puolueetko kansanliikkeitä?

 

 

Ihmiset yhä laajemmin ovat kyllästyneet puoluepoliittiseen keplotteluun. Eikä ihme, sillä tietoisuuden kasvaessa, poliittinen teatteri avautuu uudella, vastenmielisellä tavalla jokapäiväiseen elämään.

 

Timo Soini sen oivalsi ensimmäisenä. Kansalle vastenmielistä pitää vastustaa. Soini alkoi puhua perussuomalaisista kansanliikkeenä – ei perinteisenä puolueena. Harhautus oli täydellinen, äänestäjät antoivat haisevan vastalauseen Soinin kutsumille, ns. perinteisille puolueille ja äänestivät perussuomalaisia. Soini unohti kertoa, ettei kansanliike ole vain sanoja tai pelkkää parlamentaarista äänestämistä.

 

Tänään eri puolueet ilmoittautuvat vuoronperään kansalaisliikkeiksi. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kutsui kansanedustaja Harkimon mukaan suureen keskustalaiseen kansanliikkeeseen. Kokoomuksesta riennettiin oitis tekemään heistä suurinta kansanliikettä. Myös demareiden Antti Rinne on muistuttanut heidän olevan kansanliike.

 

Suomalaiset puoluepamput ovat panneet merkille eurooppalaisen ilmiön, kuinka monessa maassa suosiota ovat kasvattaneet uudet, vanhoista puolueista irtautuneet erilaiset ryhmät, jotka kutsuvat itseään kansanliikkeiksi. Kova oikeistolainen politiikka ympäri Eurooppaa on vieraannuttanut ja suututtanut ihmiset pois politiikasta. Oikeisto on ajautunut vääjäämättä umpikujaan.

 

Poliittinen kansanliike on lähtöisin vasemmistolaisesta työväenliikkeestä – parhaana esimerkkinä vanha kunniakas SKDL. Aito, poliittinen kansanliike lähtee yhdessä tekemisestä, yhdessä vaikuttamisessa yhteiskunnallisiin asioihin. Laaja kansanliike toimii edustuksellisessa päätöksenteossa, kaduilla ja kansanjoukoissa, ei vain äänestyskopeissa.

 

Oikeistolainen sumutus uusista kansanliikkeistä tai puolueista jotka innolla kehuvat olevansa kansanliikkeitä, vailla ideologioita, on tuuleen huutelua, täyttä humpuukia. Hyvänä esimerkkinä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin 2016 perustama ”kansanliike” Tasavalta liikkeellä. Uusi liike nosti Macronin presidentiksi, mutta on osoittautunut kaikkea muuta kuin kansalaisten presidentiksi. Osoituksena valtavat massamielenosoitukset, kun herra ”kansanliike”, on rajusti hyökännyt tavallisten ranskalaisten oikeuksia vastaan, pyyhkien pöytää työläisillä ja heidän mielipiteiltään, arvoillaan.

 

Aave kummittelee Euroopassa, sanoi Karl Marx aikoinaan. Uusi aave kummittelee oikeistolaisen Euroopan yllä – vasemmistolaisten kansanliikkeiden aave. Esimakuna muun muassa espanjalainen Podemos ja muutamat muut, jotka ovat menestyneet ja ovat osoittautuneet todellisiksi kansanliikkeiksi.

 

Pelko on suuri vallassaolijoiden leireissä. Kaikki voitava tehdään, ettei vaan Suomeen nouse esim. uutta punavihreää liikettä, jonka toiminta perustuisi laajaan ja todelliseen vaikuttamiseen ihmisten elämän joka osa-alueella, jossa ihminen itse on kaiken keskiössä ja päättämässä omista ja lähiympäristönsä asioista, myös koko yhteiskunta huomioiden.

 

Siksi ei ole ihme, että Harkimon perustama Nyt – liike sai kohtuuttomasti palstatilaa eri medioissa. Oikeistolaisen ”kansanliikkeen” tehtävä on puheista huolimatta taata vanha valta, kun taas oikea kansanliike luo uutta, uudistaen yhteiskuntaa ihmisten hyvinvoinnista huolehtien – ihmisten ja luonnon parhaaksi. Se taas on myrkkyä oikeistolle.

 

9 vastausta artikkeliin “Puolueetko kansanliikkeitä?”

  1. Näistä tämä keskusta taitaa olla lestadiolaisliike ja serkkujen suosimis liike. Jokainen puolue elää millä…no…rahalla jota ne saa lypsettyä jäseniltään ja järjestelmältä, mitäs ne tuottaa, no ei mitään. Päätäntä valta ja sen tuomat etuudet näitä kiinnostaa. Kansa on unohdettu jo kauan sitten.

  2. Vasureiden ”kansanliike” on samanlainen utopia kuin todellinen kommunismi.
    Molemmissa ”kansanliikkeen” eliitti elää luksuksessa ja ryöstää rahat kansalta.
    Miksiköhän Euroopassa tu populismiksi nimetty liike on saanut niin paljonkannattajia?
    Olisikohan syynä kansalaisten mielipiteen vastainen toiminta mm. elintasoturistien hyysäämisessä vaikuttanut asiaan?

    1. Nythän SDP:n Rinne lupasi eläkeläisile 100€ lisää / kk.

      Eli lupaushan menisi näin….ensi vuonna 20€ / kk enemmän, kahden vuoden jälkeen 10€ / kk enemmän jne….

      Kun näille jotka tähän kohderyhmään kuuluu, heitä on n 700 000, ei antaisi varmasti kerralla lupaamaansa summaa, eikä ole näin sanonutkaan. Nämä osaa pelata ja ällyttää, köyhät eläkeläiset menee varmasti miinaan.

  3. Samaan aikaan kun Rinne lupaa 100 euroa hyvää pienituloisille, niin SDP; n tamperelainen pormestari Lauri Lyly leikkaa pienituloisilta asiakasmaksujen korotuksina ym. Ei ole luottamista demareihin.

  4. JuhaK
    Populismilla on niin helppo saada kannatusta, mm. juuri syyllistämällä muita ja laittamalla muiden syyksi omat tekemät virheet. Oliko muuten Suomessa auvoiset olot, ei ollut köyhyyttä ja leipäjonoja kun meillä oli minimimäärä maahanmuuttajia?? Ennen oli työttömien ja muiden sosiaalipummien tai romanien syytä kun meni huonosti, nyt syntipukkeina ovat maahanmuuttajat, eikä kansainvälinen finanssi ja talouskriisi. Ei kapitalismin luomat sodat Irakissa, Afganistanissa, Libyassa, Syyriassa jne.

    1. Muslimialueiden konfliktien vääntäminen kapitalismin syyksi on hassua, kun todellisuudessa valtaosa konflikteista pohjautuu ristiriitoihin, jotka ovat olleet olemassa pitkälti yli tuhat vuotta, aina vuoden 656 suuren kamelitaistelun jälkeisistä ajoista lähtien. Jos tätä perusasiaa lähdetään vääntämään pelkäksi suurvaltapolitiikaksi, ollaan niin pahasti hakoteillä, että oikealle tielle löytämisen mahdollisuus on vähäinen.

      Edelleen, jos asiaa halutaan tarkastella ainoastaan lähihistorian valossa, nykyvaltioiden aikakaudella, syyllisyyttä, jos niin halutaan, löytyy molemmista leireistä, sillä molemmat ovat ahneesti käyttäneet tilaisuutta hyväkseen aina kun jotain tahoa auttamalla on ollut mahdollisuus omaa häntäänsä nostaa.

      P.S. Kenenkäs joukot Afganistaniin joulukuussa 1979 vyöryivätkään, kapitalistien vai kommunistien?

  5. Puolue on organisaatio. Siinä missä ompeluseura tai kirkko tai moni muu. Siihen pätevät samat inhimillisen yhteistyön ja koordinaation pelisäännöt.

    Ei se organisaatiomuodon nimi vaan ne ihmiset taustalla.

    1. Näinhän se kirkkokin sisältää hyvin herran hengen sanoman osaavia, syövät kuormasta sen minkä ehtiivät, kallista on herrankin leipä, onneksi en moiseen systeemiin kuulu.

  6. Puoluetuki pois ja sassiin. Yt-neuvottelut edustajien tarpeellisuudesta ja taloudelliset/tuotannolliset syyt puolet pois ja säästöä tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *