Suomen arvokkaiden luontotyyppien tilanne huonontunut – ovatko uhanalaisimmat edes luontotyyppejä?

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/58728d6e-f86c-412c-ac88-9c4958ddc82b

”Suomen luontotyyppien uhanalaisuus on nyt arvioitu toista kertaa. Esimerkiksi kedot, niityt ja hakamaat ovat äärimmäisen uhanalaisia. ”

En oikein pysy kärryillä tässä puuhastelussa.

Käsittääkseni kedot, niityt ja hakamaat ovat seurausta tietyn vaiheen maataloudesta ja karjankasvatuksesta eivätkä luonnollisia luontotyyppejä.

Sen mallin maatalous/karjankasvatus on kauan sitten taakse jäänyttä, joten on luonnolllista, että sen aiheuttamat luontovaikutuksetkin katoavat vähitellen ja luonto palaa siihen malliin, mitä se oli ennen tuota elinkeinotoimintaa.

Jaa käyttäen:


One Reply to “Suomen arvokkaiden luontotyyppien tilanne huonontunut – ovatko uhanalaisimmat edes luontotyyppejä?”

  1. Onhan se harmi, jos ne kaikkein kauneimmat kukkakedot häviävät. Niillehän ei mikään ihmisen istuttama vedä vertoja. Karjan mukanahan ne ovat syntyneet ja niiden mukana ne myös häviävät. Jotain keinoja niiden hyväksi on mahdollista tehdä, keinot vaan ovat melko työläitä.

    Minä olen täällä meillä niitellyt aina joskus kesässä pieniä alueita kauneimmista kedoista. Aika pian ne uudistuvat ja ainakin pysyy poissa ne korkeimmat rumat putkilokasvit. Jossain niitä pidetään lampaiden laidunmaina. Siis keinoja on, kuka vaan viitsii.

Kommentoi