Käkisalmi vapautettiin ryssän miehityksestä 21.8.1941

Eversti Jussi Sihvon 10.D oli aluksi ylipäällikön reservissä, mutta kun armeijakunta oli murtanut rajalla olleen puolustuksen niin 10.D heitettiin vapauttamaan ensin Hiitola. 10.D eteni 18.D:n ja 15.D välissä.[x]

Räisälä tärkeine tienristeyksineen vapautettiin Venäjän miehityksestä 18.8.1941.[xi]

Räisälän Tiurin taistelussa vänrikki Pentti Iisalo ansaitsi Mannerheim-ristin. Räisälän seudulla Venäjä teki kovia vastahyökkäyksiä.

Puna-armeijan polttama Käkisalmi vapautettiin ja Käkisalmen linnaan vedettiin Suomen lippu 21.8. klo 22.15.[xii]

Valkjärvestä vihollinen yritti pitää kiinni, mutta se vapautettiin 31.8. kaksipuolisella saarrostuksella – joka johti mottitaisteluun.[xiii]

Lipolan ja Kirjasalon valtauksen jälkeen 10.D valtasi Lempaalan länsipuolisen alueen ja 9.9.1941 alkoi asemasota, kun Karjalan kannas oli tullut vapautettua vihollisista.[xiv]

Koko artikkeli Kannaksen vapautuksesta lähdeviitteineen löytyy täältä.

17 vastausta artikkeliin “Käkisalmi vapautettiin ryssän miehityksestä 21.8.1941”

 1. Eikös Käkisalmi ollut aikoinaan suomalaisille suosittu huvinviettopaikka?
  Pekka Parikan ohjaamassa talvisota-elokuvassa laivuri sanoi koti-ikävää potevalle sotilaalle: _””lähe jonnain päivänä miun kans Käksalmeen, siel ei sinnul tu kot mieleen.””

 2. Juhani – olisiko Karjala huomattavasti paremmissa kantimissaan,ellei silloinen N-liitto olisi omine epämääräisyyksineen ”ottaneet” takamaakseen kuin eräänlaiseksi turvavyöhykkeeksi itselleen – katalin keinoin.

  Vai joko länsimainen urbaanisuus rehoittaisi idyllisen silloisen Karjalan ”ökykseksi”. Tai kauniiksi ja huolletuksi luonnonomaiseen kauneuteensa ?

  1. Siitähän on tehty monta tutkimusta jotta Venäjä pitää tarkoituksella Suomen kohdalla vanhaa Karjalan aluetta puskurina. Tiet, infa, rakennukset, sillat ym on heikossa hapessa. Sodan aikana alue on pelkkä battlefield

   1. Marko. kun isäni ja ukkini ja mummini joutuivat lähtemään kotitalostaan Viipurista evakkooon niin siinä talossa jäi kattotiiliremontti kesken. Kun isäni kävi 90-luvulla Viipurissa katsomassa entistä kotitaloaan, niin samaiset kattotiilet olivat vieläkin laittamatta pinossa nurmikolla.

    1. Se on sitä venäläistä työn laatua, aikaa ollut ikuisuus laittaa kattotiilet, muttei kykene, ei pysty

  2. Seppo, minä olen sotahistorioitsija – pyrin etupäässä kertomaan siitä mitä on ihan aikuisten oikeasti tapahtunut historiassa. Pyrin välttämään jossittelua.

   Huokaus, kun minulta kuitenkin suoraan kysytään, niin joudun arvioimaan mahdollisia skenaarioita.

   Venäjän Suomelta ryöstämä Karjala oli luonnonvaroiltaan rikasta aluetta ja varsin sopivaa myös maanviljelykseen. Hyvää ja halpaa vesivoimaa oli ja on runsaasti. Alueella oli varsin runsaasti teollisuutta ja luonnonvaroja sen teollisuuden hyödynnettäväksi.

   Tuskin olen täysin väärässä jos oletan, että Venäjän parhaillaan rikollisesti miehittämänä olevat Suomen alueet olisivat erinomaisen hyvin menestyneitä alueita JOS ne olisivat edelleen Suomen hallussa.

 3. Juhani – tarkoituksella yritin heittää tuon skenaarion Sinulle ja vastatessasi siihen kuljen samaa latua kanssasi kommentissasi.

  Mitä itse kuullut kuin lukemalla kirjoista eri kuvinkin noin olettaisin että varmaan paremmissa kantimissa olisi Suomen hallinnassa ja vieläpä tehokäytössäkin myös maaperältäänkin mutta niin että luonnonmukaisuus arvossaan :

  Jos … ?

 4. Karjala pitäisi saada takaisin mutta Suomen päättäjiä kiinnostaa enemmän laittaa rahaa mamuiluun.

 5. Kerran olisi ehkä saatukin takaisin kun sitä jopa tarjottiin mutta ”päällystö oli eri mieltä” kuin lisäksi se eräs lama jonka kaikki tunnemme.

  Paljon puolesta kuin vastaankin !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *