Kunnon talvi?

Tästä talvesta taitaa kuitenkin tulla kunnon talvi. Lunta on mukavasti ja ulkolämpömittarini näytti aamulla -25 astetta. Poppamiehet ovat ennustaneet, että ensi viikolla on vieläkin kylmempää.

Arvatkaapa miten suuri osa ”Pohjolan” sähkönkulutuksesta tuotetaan näin talvella tuulivoimalla? Pohjolaan näin sähkömielessä kuuluvat: Ruotsi, Tanska, Norja, Suomi, Viro, Latvia ja Liettua.

22.2.2018 kello 13.24 tilanne oli seuraava: Tuulivoimalat tuottivat teholla 643 MW ja sähkön kulutus oli 64 988 MW. Siten tuulivoimalla tuotettiin sillä hetkellä alle 1% sähkön kulutuksesta. Vertailuarvoksi otan Tanskan hiilivoiman, sillä tuotettiin samana hetkenä sähköä teholla 4139 MW, eli ”Pohjolan” kulutuksesta 6,4%.

Viron sähkötilasto näyttää paradoksin. Kun sähköä kulutetaan reippaasti, niin Viron tuulivoimalat eivät tuottaneet sähköä, vaan kuluttivat sähköä verkosta 1 MW teholla pitääkseen itsensä lämpimänä.

17 vastausta artikkeliin “Kunnon talvi?”

  1. Tulihan tänne sää blokikin. Meillä oli aamuyöllä -27 C . Jos ensi viikolla on yli -30C niin pitää tehdä survivalit ja mennä mettään yhdeksi yöksi jos suunnitelmani onnistuu. Korpeen, laavu, tulet ja hyvä makuupussi.

    1. Se survivali on hyvä ajatus.

      Kuuma lihaliemi tekee eetvarttia talvella. Minusta tavallisista Maggi Kostija lihaliemikuutioista (ostettu Virosta), tulee ihan kelvollista lihalientä.

      Huopakumisaappaat ja paljon kunnon sukkia tekee elämän luksukseksi – ei palvele varpaita kun viitsii vaihtaa kuivia sukkia, eikä anna huopavuoren kastua hiestä.

      Sinne makuupussiin mennessäkin kannattaa vaihtaa kuivat villasukat jalkaan.

      Ehkä nuoremmilla ei ole niin nuukaa, mutta tällainen ”vanhus” osaa nauttia elämästä – en ole masokisti.

  2. Paras keino tulilla istutaessa on laittaa kengät jaloissa lumihankeen syvälle, ei missään nimessä tulen viereen, muutoin jalat aloittaa hikoilun ja se ei ole hyvä. Tulipaikkahan on niin korvessa että sinne pitää näin talvella ensiksi mennä jalan 8 km matka, lumikengillä on hyvä mennä ja kun menee sopivan hitaasti niin säästää puhkua eikä hikoile. Vielä jaksaa, vielä jaksaa, sitten kun ei niin syököön sudet minut.

  3. No aamulla oli 23,3 astetta miinuksella kun koiran kanssa lähdimme aamukakalle .
    Oli ripeet liikkeet plikalla siinä ei kauan mietitty kun pötkäle irtos terv tepivaari

  4. Tämän hetkinen pörssisähkön hinta kiinnostaisi, ehkä kymmenkertainen keskiarvoon nähden. Tässä tapauksessa tuulivoiman lämmitykseen kulusi rahaa 10:n megawatin edestä tuolla Virossa.

    Jos hönttien virolaisten autot olisi vaihdettu sähkötoimisiksi, niin pörssisähkön hinta voisi olla 15-kertainen, jolloin tuulivoiman lämmittämiseen kuluisi rahaa 15:n megawatin edestä.

    Virossa asuntojen lämmitys perustuu tietääkseni merkittävästi sähköön, joka on omiaan merkittävään sähkön hinnan vaihteluun sääolosuhteiden mukaan. Muuntajat pamahtelevat ja sitä rataa.

    1. No jaa, nyt näyttäisi Tarttossa päin olevan -15, joten halvalla pääsevät. Viikon päästä lienee maksimi noin -25, jolloin ehkä kannattaa jo katkoa sähköä tuotantolaitoksista.

    1. Niilo, ymmärrän sarkasmisi, mutta minua ottaa päähän idioottimaiset päättäjämme. Heittelevät lapiolla meidän veronmaksajien rahoja tuuleen. Ilmeisesti vielä miljarditolkulla, haitalliseen asiaan. Grrr…

  5. Aha, fingrid on poistanu tietoja ??
    Näkeekö mistään enää tuotantoa ??

  6. Vaihteeksi ”vasemmistolaisten mänttipäiden” uutisia viime syksyltä:

    https://yle.fi/uutiset/3-9843970

    ”Perinteisiä sähköntuottajia edustava Energiateollisuus ry on suhtautunut

    uusiutuvan sähkön tukemiseen.

    Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä totesi Talentumin energiapäivässä eilen torstaina, että sähköstä on keskimäärin ylitarjontaa Pohjoismaissa.

    Leskelä totesi esityksessään, että Suomen ja Ruotsin teollisuuden sähkönkulutus putosi vuosina 2006–2015 yhteensä 18 terawattituntia.

    Samaan aikaan uutta tuettua sähköntuotantoa tuli markkinoille 28 terawattitunnin edestä, ennen kaikkea Ruotsissa ja Norjassa.

    Energiateollisuuden nyrpeyttä selittää se, että uusiutuva tuotanto on osaltaan pudottanut sähkön tukkuhintaa ja samalla perinteisten sähköntuottajien liikevaihtoa.

    Siksi etujärjestö vaatii toistuvasti tukipolitiikan lopettamista ja päästökaupan kiristämistä. Mutta milloin uusiutuva energian tuista sitten voitaisiin luopua?

    – Arvioiden mukaan 2020-luvun puolivälissä uusiutuvan energian hankkeita voisi toteutua markkinaehtoisesti. Mutta kaikkihan riippuu siitä, mikä sähkön markkinahinta, Energiaviraston Ripatti arvioi.”
    ———————————-
    Tuulivoiman perusongelma on se, että se vie siemenperunat.

    Merkittävä syy kansantaloudelliseen tappioon on se, että tuulivoima lisää sähkön ylitarjontaa aikana, jolloin jo ennestään oli ylitarjontaa ja vähentää sähkön tarjontaa silloin, kun sähköstä on alitarjontaa.

    Ylitarjonta vie kannattavuutta niiltä tuottajilta, joiden tehtävänä olisi tuottaa sähköä huippukulutuksen aikaan. Tästä syystä huippukulutusta turvaavia voimaloita lopetetaan.
    Toiseksi: Tuulivoima kuluttaa ylläpitosähköä juuri silloin, kun sähkö on kalleimmillaan.

    Tässä mielessä tuulivoima edustaa vihreitten unelmaa eli viittaa ihmisten rahoille kintaalla ja toteuttaa osaltaan hienosti vihreitten keinovalikoimaa talouden tuhoamisessa.

  7. Sinänsä hupaisaa, että Tuuliwatti poisti jo jonkin aikaa sitten nettisivuiltaan tuulipuistojensa nettoteholaskurit. Epäileväinen saattaisi epäillä, että yhtenä syynä oli se, että ne näyttivät ikävästi negatiivisia lukuja useiden tuulipuistojen kohdalla, kun sattui vähän tyynempi kausi talvipakkasilla. Myllyt kuluttivat enemmän kuin tuottivat.

  8. ”Taitaa tulla” Eikä edes taida, kun on jo. On enemmän pakkasta, mitä minä ehdin sulattamaan. Ainut hyvä, kun tuo aurinkoenergian tuottajille tarpeellinen energialähde paistaa jo pitkän päivän niin hyville, kuin pahoillekin ja vielä rumillekin. Meillä huomaa hyvin sen lämmityksen etelänpuolen ikkunoista nyt jo.

    1. Aurinko lämmittää jo melkoisesti, kun ei ole pilviä edessä. Vuorokaudessa on kuitenkin edelleen enemmän tunteja, jolloin auringosta ei näy vilaustakaan.

  9. Tampereella muatialassa oli miinusta 16,4 astetta n 05.45 terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *