Miksi punakaartit kiduttivat, raiskasivat ja murhasivat?

Siis aseettomia suomalaisia.

Tässä yksi pohdinta syistä: ”Kun punakaarti oli luokka-armeija, sen voimankäytön olisi loogisesti pitänyt suuntautua ennen muuta luokkavihollista vastaan. Suurin osa punakaartilaisten murhaamista olikin talollisia (37%), mutta toiseksi suurimmaksi ryhmäksi nousevat yhteiskunnan vähäväkiset työmiehet, torpparit, kauppa-apulaiset ja käsityöläiset (18,3%). Kolmantena ryhmänä ovat ylioppilaat ja koululaiset (10%). Poliisien, insinöörien, lääkäreitten, pappien yms. prosentuaalinen osuus ei ole kovin suuri, mutta kuitenkin näiden ammattien edustajien  lukumäärään nähden merkittävä.620

Jakautumaa voidaan osittain selittää sillä, että toisin kuin punakaarti valkoinen armeija ei ollut samassa määrin luokka-armeija, vaan siellä olivat edustettuina kaikki kansalaisryhmät. Väkivalta ei näytä kovin tarkoin valikoineen kohteitaan ammatin tai sosiaalisen aseman mukaan. Niin sanotulle punaiselle terrorille riitti surmaamisen motiiviksi tosiasia, että asianomainen miellettiin luokkaviholliseksi olipa hänen yhteiskunnallinen asemansa mikä tahansa.

Kuitenkin muutamien ammattikuntien kohdalla asianomaisen ammatilla on kiistämättä ollut vaikutusta punaisen väkivallan uhriksi joutumiseen. Yksi tällainen ammattikunta on poliisit, jotka yleisen järjestyksen ylläpitäjinä ja esivallan käskyjen toimeenpanijoina olivat saaneet työväenjoukkojen keskuudessa luokkapoliisin maineen.621 Toinen jossain määrin vastaava ryhmä olivat papit. Heidät miellettiin  jokseenkin poikkeuksetta porvarillisen vallan pönkittäjiksi, mistä syystä he joutuivat usein väkivallan uhreiksi.”(Mikko Uola – ”Seinää vasten vain”; 1998; sivu 242)

34 vastausta artikkeliin “Miksi punakaartit kiduttivat, raiskasivat ja murhasivat?”

  1. Venäläiset raiskasivat huomattavasti enemmän kuin saksalaiset sotilaat toisen maailmansodan aikaan. Vaikka natsit(kin) oli pahoja, niin niiden toiminta oli paljon järjestelmällisempää kuin kommunistien.

    1. Saksalaisilta sotilailta raiskaus oli kiellettyä ja tietoon tultua seurasi ankara rangaistus.

      Venäläisiä sotilaita sen sijaan on yllytetty raiskaamaan, eikä siitä suinkaan rangaistu.

      Vapaussodan aikana kuitenkin suomalaiset punakaartilaiset raiskasivat suomalaisia naisia, kiduttivat ja murhasivat.

  2. Eiköhän Putkisen blogin avaukset ole jo moraalisuuden rajoilla. Tuollaista yks`niittsyyttä kansamme eheyttämiseen ei tarvita. Ylläpitäjänä antaisin jo bannauksen.

    1. 1. Tiedossani ei ole että suojeluskuntalaiset olisivat murhanneet punakaartilaisia (tms.) ainakaan ennen kuin punakaartilaiset tekivät aseettomien suojeluskuntalaisten ja aseettomien siviilien murhia laajamittaisesti.

      2. Tiedossani ei ole että suojeluskuntalaiset olisivat syyllistyneet raiskauksiin.

      3. Tiedossani ei ole että suojeluskuntalaiset olisivat syyllistyneet ryöstöihin.

  3. Hyvä että Juhani ottaa luettavaksemme historiamme alkutaivalta.
    – Mielestäni valkoiset oli silloisen oikeistporvariston edustajia ja heihin toki liittyi loikkareita ja heitä jotka eivät olleet kumpaakaan puolta edustavia – ainahan on heitä jotka loikkaavat voittajan puolelle.

    1. ”Valkoiset” olivat Suomen vapailla vaaleilla valitun eduskunnan ja laillisen hallituksen laillinen asevoima.

      Punaiset olivat puolestaan nousseet aseelliseen kapinaan Suomen vapailla vaaleilla valittua eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan – Venäjän yllyttämänä ja Venäjän aseistamana. Punakaartilaiset siten syyllistyivät erittäin raskaisiin rikoksiin maanpetos ja valtiopetos – ihan ilman murhia, raiskauksia ja ryöstöjäkin.

  4. HS=Suomen sisällissodan opetukset ovat hyvin samanlaisia kuin muissakin sodan ­kokeneissa maissa. Ennakkoluulojen, vihan ja vastakkainasettelun synnyttä­minen on helppoa, mutta luottamuksen rakentaminen ja tyytymättömyyden syihin puuttuminen on hidasta.

    Suomen tapaus on kuitenkin siitä poikkeuksellinen, että täällä on onnistuttu kulkemaan myös henkisen jälleenrakennuksen hidas polku.

    Vaikka ajat ovat erilaiset ja yhteiskunta kehittyneempi kuin sata vuotta sitten, ihmismieli on yhä samanlainen. Ilmapiirin myrkyttäminen on nopeampaa kuin vahinkojen korjaaminen. Toivottavasti Suomella on vastedeskin halua ja malttia lisätä ihmisten keskinäistä ymmärrystä.

  5. Esimerkiksi 21.3.1918 punakaartilaiset raiskasivat, kiduttivat ja murhasivat Huopaistenvirralla kaksi suomalaista nuorta naista, jotka yrittivät paeta punakapinallisten hallussa olevalta alueelta laillisen hallituksen hallussa olevalle alueelle.

    Aino Lainio, 24-vuotias lakitieteen ylioppilas Haminasta. Ja
    Helmi Husgafvel, 25-vuotias tuomiokunnan kirjuri Haminasta.

    Lähde: Pentti Pylkkö – Punainen viima; 2016; sivut 109-117
    Erittäin tarkka kuvaus tapahtumista, samalla toki murhattiin punaisten toimesta miehiäkin. Kaikkien omaisuus tietysti ryöstettiin murhaajien toimesta.

  6. Voi kaivaa vaikka kuinka valkoisten tekosia esille vaan ei kannata. Myös punaisten .Niitä yksityiskohtia kaivelemalla ei muutu mikään miksikään. Nyt eletään toista aikaa. Putkinen voi hekumoida niillä niin paljon kuin lystää.

    1. Minä en hekumoi, vaan kerron 100 vuotta vanhoja tosiasioita Suomen historiasta. Niitä asioita, jotka on pitkän ja syvän suomettumisen aikana aktiivisesti ”unohdettu”.

      On jo aika lukea tosiasioita Vapaussodasta, eikä uskoa kommareiden valheita.

  7. J mitähän nuo Karjalaisen viittauksetsisältävät, kun tuossa wikin listassa on vain joukko kirjoituksia eikä mitään sisältöä?
    Ei kukaan jaksa tuollaista kirjoitelmakokoelmaa lukea löytääkseen jotain, mitä sinä olet sieltä keksinyt.

  8. Ja mitähän nuo Karjalaisen viittaukset sisältävät, kun tuossa wikin listassa on vain joukko kirjoituksia eikä mitään sisältöä?
    Ei kukaan jaksa tuollaista kirjoitelmakokoelmaa lukea löytääkseen sieltä jotain ihmeellistä, mitä sinä olet sieltä keksinyt.

  9. ”Eiköhän Putkisen blogin avaukset ole jo moraalisuuden rajoilla. Tuollaista yks`niittsyyttä kansamme eheyttämiseen ei tarvita. Ylläpitäjänä antaisin jo bannauksen.”

    Esitäpä yksi sellainen seikka, mikä olisi perusteena bannaukselle.
    Se, että et pidä niistä, ei todellakaan ole peruste.

  10. Suomenkielisessä wikissä mellastaa lauma anonyymejä punikkeja. Se ei ole luotettava lähde Vapaussotaa, Talvisotaa, Jatkosotaa, eikä yleensäkään Venäjää koskevissa asioissa.

  11. Kukaan ei ole todistanut vääriksi Putkisen väittämiä:

    Tiedossani ei ole että suojeluskuntalaiset olisivat syyllistyneet raiskauksiin. Tiedossani ei ole että suojeluskuntalaiset olisivat syyllistyneet ryöstöihin.

    Onko jonkun muun tiedossa, onko Putkinen väärässä väitteineen?

    Raakuuksia tehtiin molemmin puolin mutta jos valkoiset eivät syyllistyneet ym tekoihin ja natsitkin raiskasivat vähemmän kuin kommunistit niin mitä tästä opimme, mitä pitää meidän ajatteleman.

    Yksi sanoo että vanhoja ei pidä muistella, toinen että menneestä pitää meidän oppiman. Ei ole helppoa puolueettomalla tarkkailijalla.

    1. Suomalaisten täytyy tietää tosiasioita Suomen ja Venäjän historiasta – ”Reporadion” valheet pitää unohtaa.

      ”Kansakunnalla, joka ei tunne historiaansa, ei ole tulevaisuutta.”

  12. Kyllä täällä historia tunnetaan aika hyvin. Ja hyvin on pärjätty ja tulevaisuuskaan ei näytä synkältä. Kansa elelee demokratiassa sopuisasti hyvissä väleissä kaikkiin suuntiin.

  13. Legenda kertoo punaisten naiskomppaniasta joka oli silponut vangeiksi saamiltaan valkoisilta miessotilailta sukuelimet.

    1. Sellaista tapahtumaa en tiedä.

      Punakaartilaiset kuitenkin usein kiduttivat vankejaan erittäin raa’asti ennen murhaamista. Myös sukuelimien leikkaamista eli kastoroimista harrastettiin.

      Punakaartilaisissa oli myös naisia.

      Minua ei kiinnosta kuulojutut, vaan todistettavasti tapahtuneet asiat. Päivämäärä, paikka, ketä murhattiin ja miten. Pylkön kirjassa on joissakin tapauksissa tiedossa myös murhaajien nimet ja kuka antoi käskyn murhata.

      1. Kyllä tuosta on jopa arkistoituja valokuvia missä on valkoiselta sotilaalta kikuli leikattu irti ja työnnetty omaan suuhun .olen sellasia kuvia nähnyt .
        Ja tapahtuma paikkana on kalevankankas Tampereella .
        mutta tuo sota oli Suomen suurin kriisi ja toivoa sopii ettei sellasta tarvii kennekään kokea

  14. Jos nyt joku haluaa katsella asiaa molemmista näkökulmista Aamulehdessä on ollut noin viikon verran hyviä tukittuja juttuja niin punaisten kuin valkoisten tekemistä murhista jne..

    Tuo Juhanin tarkastelukulma on niin yksioikoinen punaisia syyllistävä ja valkoisia puhdistava, että ihan hirvittää.

  15. … mikset tee mitään mikä viittaa valkoisten tekemiin tekoihin ?

    Minä en puolustele ketään. Minun sukuni olivat merkittäviä valkoisia, että hirvittää niidenkin teot.

  16. Panenpa näytteen 30 vuotta myöhäisemmältä ajalta, jos tota noin niin kuin jotakin pidemmän ajan suuntausta haluaisi hahmotella. Kyllä vapaamuurari Marx sai monen humeetivellin käymistilaan. Olikohan muuten villitsijä Freudenthalkin vapaamuurareita?

    http://siperiaan.blogspot.fi/2007/02/siperiaan-karkoitettavat.html

    ”Kommunistinen Valpo keräsi teloitettavien ja Siperiaan karkotettavien suomalaisten nimet 1945-48. Vain osa listoista on jäljellä, valtaosan kommunistit hävittivät. Jäljellä oleva lista on 172 sivuinen ja sisältää noin 1700 nimeä. Käytännössä karkoitettavia olisi ollut monikymmenkertainen määrä.”

  17. Olisi samanlainen tai raaempikin murhaamissuunnitelma toteutunut 1918, jos punakapinalliset olisivat voittaneet.

    1. Kaikkialla missä kommunistit ovat päässeet valtaan on murhattu kyseisen kansan parhaimmisto.

      Kommunismin uhreja on enemmän kuin 100 000 000. Kuoliaaksi kidutettuja, kuoliaaksi raiskattuja, joukkomurhattuja – luonnollisesti uhrien omaisuus on myös ryöstetty. Ihan kuten punakaartit venäläisine liittolaisineen tekivät vuonna 1918 Suomessa. Onneksi kapina saatiin kukistettua nopeasti, joten punikit eivät saaneet murhattua enempää aseettomia suomalaisia, vaikka mieli tekikin.

  18. Mediassa vatvotaan edelleen 100 vuotta punikkien rikosten jälkeen sitä, että jotkut ”valkoiset” hairahtuivat myös kostamaan punikeille, eivätkä malttaneet odottaa laillisen oikeusistuimen tuomiota rikollisille. Kostaminen on tietysti aina väärin.

    Kuitenkin kannattaa huomata myös sellainen minun mielestäni epäoikeudenmukainen asia, että osa joukkomurhiin, kidutuksiin ja ruumiinryöstöihin syyllistyneistä pääsi kuin koira veräjästä. Esimerkki: ”Valtiorikosoikeus tuomitsi kuolemaan, mutta tuomio muutettiin armahduslain nojalla elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi, joka sekin päättyi kestettyään vain muutaman vuoden.” (Pentti Pylkkö – Punainen viima; 2016; sivu 123)

    Suomen valtiovalta oli aivan liian armollinen näitä murhaajia (punakapinallisia) kohtaan.

  19. On aika selvää, että valkoisten tekemistä terroriteoista on huomattavasti vähemmän saatavilla tietoa kuin punaisten tekemistä. Voittajat eivät omia rikoksiaan arkistoineet tuleville polville.

    Eräs törkeimmistä valkoisten tekemistä teurastuksista oli Kuhmoisten Harmoisten kylässä 10.03.1918 tapahtunut punaisten kenttäsairaalaan tehty isku, jossa haavoittuneita punaisia ammuttiin sänkyihinsä. Tästä tapauksesta on kertonut mm. Heikki Ylikangas kirjassaan Tie Tampereelle sekä Jaakko Paavolainen kirjassaan Poliittiset väkivaltaisuudet Suomessa 1918 osa 2 Valkoinen terrori.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *