Eläinten vietit.

Eläimillähän tunnetusti on viisi viettialuetta, joiden mukaan ne toimivat. Saalisvietti, ravinnonhankkimisvietti, lisääntymisvietti, hoivavietti ja reviirivietti.

Noita meidän kanoja kun on vuosikymmenet tullut seurailtua, meillä ne pesivät missä milloinkin ja ilmaantuvat pesueensa kanssa ilmoille.

Tämä nykyinen pesue, elokuun puolivälissä kuoriutunut. Sitä taas on tullut seurailtua.

Se emon huolenpito pienistään on jotain aivan ihmeellistä. Emo kun tulee paikalle, missä on herkkuja; pieni kotkotus ja poikaset saaliinjaolle. Emo ei muuten syö mitään, kaikki on poikasille.

Tänään kun murentelin eineslihapullia pikkuisille, yksi murunen lensi vesiastiaan; emo, Kiukku huomasi, poimi sen ja asetteli omilleen. Tämä on jotain sellaista, jota ei kyllästy ihmettelemään. Emo tarjoilee kaiken herkun jälkeläisilleen, itse syömättä. Hoivaviettiä parhaimmillaan.

 

4 vastausta artikkeliin “Eläinten vietit.”

  1. Joskus kloppina sain itse katsella kanoissa aivan samaa mutta kyllä lampaatkin huolta pitää määrätty määkäsy älä mene sinne ja määrätty sen luo voit mennä .
    Varmaan kaikilla on samat metoodit sellast se emona olo on eläimille terv tepivaari

  2. Kanan aivot sanottiin ennen heikkoälyiselle.
    Ent naapurilla on viisi kanaa ja niillä on nimet sekä kukko joka komentaa laumaansa. Isäntä on ylin vartija jos kukon kyvyt ei riitä.
    Kanojen pidosta on kuulemma tarkat määräykset ja munien myynti tuo lisää vaateita.
    Pyrograatti valvoo.

    1. Ken sanoo; kana on tyhmä, katsokoon peiliin, siellä se vasta tyhmä katselee. Ei ole kana tyhmä, ei, eivät ainakaan laiduntavat kanat. Eri asia sitten nuo laitostuneet tuotantokanat, niinhän sitä ihminenkin muuttuu laitosolosuhteissa.
      Kanojen pidossa haja-asutusalueella on täysin vapaata. Muniakin saa myydä suoraan loppukäyttäjälle, pitää olla vain oma leimasin numeroineen ja minulla on. Hankin sellaisen jo parikymmentä vuotta sitten.
      Meidän kanamäärä normaalisti on +/- kymmenen kanaa ja muutama kukko. Nykyisellään kanoja 9 ja kukkoja 3 + tietenkin pikkutirpat, joten kyllä siinä katrasta riittää havainnoitavaksi.
      Tuo meidän ukkokukko, Moilanen, on todellinen herrasmies. kun se löytää esim lihavan madon, kutsuu se heti lempikanansa herkuttelemaan, itse ei herkkuun koske korkeintaan nostaa paremmin saataville.
      Vapaana laiduntava kanayhteisö on todella mielenkiintoinen seurailtava. Meidän lauma muuten pysyy pihapiirissä visusti, n muutaman sadan neliön alueella. Meillä kun on sellainen kanaystävällinen pihapiiri.

  3. Joo Tampereella on aika lailla yleistä jos vaimo on kovin lyhyt sen mies on kanan taluttaja terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *