Kauriita.

Uutisista kun luin, että noita valkohäntäpeuroja vähennettäisiin oikein urakalla. Se on hyvä juttu jos vain onnistuu. Sehän on valkohäntäpeura  haitallinen vieraslaji,

Sitä vastoin juuri kiikarilla katselin noita metsäkauriita (n 300m ikkunastani); hieno eläin, ei juurikaan täällä haittaa liikenteelle. Ilves tässä niitä jonkin verran vähentää mutta sehän onkin normaalia elämää.

Täällä ei ole maita, joilla olisi lupa metsästää, joten kauriit saavat oleskella melko rauhassa. Se on hieno juttu se. Se tuo metsäkauris ei oikeastaan vaella; suotuisa elinympäristö ja niillä alueilla se pysyy.

Mukava eläin näin katsella ikkunastani.

5 vastausta artikkeliin “Kauriita.”

  1. Kaurishan on historiallisesti ollut normaali riistaeläin Suomessa, joten saisi lisääntyä ihan rauhassa.
    Jos se korvaisi kokonaan valkohäntäpeuran, en olisi kauhean murheissani, mutta näin tuskin tulee tapahtumaan.

  2. Kyllä niitä ”amerikanserkkujen” lähettämien jälkeläisiä täällä on ihan vaivaksi asti. Ei ole vuosiin tarvinnut juurikasmaata pitää, eikä rapun pielessä kukkasia, eikä omenapuussa kasva mitään muualla, kuin hiukan latvassa.

    Pari valkohäntäistä olen minäkin autolla saanut, onneksi ei auto mennyt ihan romuksi. Nyt niillä metsämiehillä on muutama sata kaatolupaa ja koko kunnan alueella yli tuhat.

    Onhan se tavallaan nätti otus, mutta liika on aina liikaa. Kauriskanta saakin olla, ainakin siihen asti kunnes senkin kanta kasvaa liiaksi. Kerranhan sekin jo metsästettiin melkein sukupuuttoon.

  3. Kauriit ovat lihaltaan niin pieniä vrt. valkohäntäpeura, että kukaan metsästäjäkään ei oikeasti halua niitä hävittää.
    Kauriista ei jää kuin 10 kg lihaa, jos sitäkään, kun taas valkohäntäpeurasta moninkertainen määrä.
    Valkohäntäpeuran metsästys hirven ohella on tärkeää. Antakaa kauriiden elää.

  4. Kauriitten sanotaan levittävän punkkeja ja hirvikärpäsiä. Muutama on auton nokan editse mennyt. Ei ole kaskoja, joten tappioita kolari tietäisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *