Kuka tunnistaa miekan?

Tulipa huudettua erään perikunnan huutokaupasta ratsuväen miekka. Miekka ei ole mikään replica mutta siinä ei ole muuta kaiverrusta kuin v1880, tarkoittanee ilmeisestikkin vuosimallia.

 

Miekka on selkeästi tehdasvalmisteinen mutta tyypiltään ns paraatiase.

Suomen ratsuväelle hankittiin 20-luvulla Ranskasta miekkaa v 1822, ranskalaisen kevyen ratsuväen miekka, kaikenkaikkiaan 4000 kpl.

Miekka palveli aluksi lyömäaseena ja sittemmin sitä jaettiin vääpelin- sekä upseerin miekkana ratsuväen perinnejoukko-osastoille. Mm aliupseerikerhot ostivat jonkin verran (HämRjP ja UudRakP) näitä miekkoja jakoon.

60-luvulla Talousvarikko kaikessa viisaudessaan myi loput miekat USA:han romuhinnalla.

Tiedossani on, että jo 40-luvulla ja aiemminkin, näitä miekkoja, lyhennetty malli, 108cm pitkä, vanha oli 120cm pitkä, valmistettiin mm Hakkapeliittaupseeriyhdistyksen virkamiekoiksi. Hakkapeliittaupseeriyhdistyksen miekan väistimessä oli vaakunaleijona kuten nykyisessäkin upseerimiekassa.

Edullisesti ko miekan sain ja se on täysin identtinen (pl kaiverrus) oman vääpelinmiekkani kanssa (saatu 1974)

Mielenkiintoni kohdistuu lähinnä teräaseisiin; suomalaisia puukkoja minulla on liki 300, toistakymmentä ns puhdetyöpuukkoakin (sanoisin maailman rumimmat puukot), SK-puukkoja ja pari lotta-puukkoakin, suomalaisia sotilasmiekkoja puolen tusinaa.

Siispä, onkohan ehkä kellään tietoa tämän miekkatyypin vaiheista/valmistajasta?

 

 

7 vastausta artikkeliin “Kuka tunnistaa miekan?”

  1. Kyllä hieman saman näköinen mutta kyseessä on juuri miekka v1822 ja nimenomaan miehistömiekka, yksi väistinruoto. Hassua sinällään, että miekka on (ehkä vahingossa) sujautettu satulakannattimeen väärin, kärki teenpäin (venäläisen shaskan kantotapa). Yksi kannatinrengas ja miekan väistin ovat poikkeavat.
    Ei tuon miekan tyyppi ja valmistaja kovin helppoa ole määritellä.
    Tosin 20-luvulta lähtien Suomen ratsuväkijoukoila oli varsin kirjavakin miekkakalusto aina shaskoista lähtien.

  2. Kun kirjoittaa suomalaiset miekat google kuvahakuun löytyy kaikenlaista kuvaa ja linkki kullekin sivulle.

  3. Nyt on ikävä sanoa, että tuo on kyllä valitettavasti jenkkien ratsuväen miekan huonolaatuinen kopio, eikä sillä ole mitään tekemistä ranskalaisen 1822 miekan kanssa.

    1. Tuosta miekasta sanoisin; se on nimenomaan virkamiekaksi tarkoitettu (terottamaton). Näitä valmistettiin lähinnä venäläisten mallien mukaan ratsuväen perinnejoukko-osastoille 1950 – 1965 välillä.
      USA:n ratsuväen miekka on huomattavasti erilainen.
      Jotain sentään olen vuosikymmenten ajalla hankkinut tietoa, ratsuväen perinnejoukko-osastossa kun palvelin.
      ”halpa kopio”, ei mielestäni, ei tosin niklattu tuppi mutta muuten lähes samanlainen vääpelinmiekkani kanssa.

  4. Sattuipa vahingossa silmiini tuo jo aikaa sitten esitetty kysymys ja kuva tuosta ratsuväen sapelista. Tällä miekalla ei ole mitään tekemistä kysyjän mainitseman ranskalaisen ratsuväen sapelin kanssa, joita Suomeenkin aikanaan ostettiin ja suurimmaksi osaksi modifioitiin rakuunoidemme pituuteen ja käsittelytaitoon sopiviksi. Kysyjän kuvan miekka (sapeli) on uustuotantoreplica, ei siis keräilyllistä eikä kummoista rahallista arvoa. Toki se koristeeksi takkanurkkauksen seinälle kelpaa. Näitä kaupataan näissä kotimaisissakin nettihuutokaupoissa aina silloin tällöin ja vielä aika kovaan hintaan. Toivottavasti kysyjän maksama huutohinta em kapineesta ei ylittänyt 50 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *