Muikkusäilykettä.

Tulihan kalanhimo eilen. Otin pakkasesta pyytämiäni muikkuja, savustin pari tuntia. Sitten purkkiin; mausteeksi tomaattipyrettä, rouhittua punapippuria (rosepippuri), mustapippuria ja suolaa, valkosipulin kera.

Valkosipuli oli juuri tyhjentyneestä valkosipuliviinastani jämät. Kaikki purkkiin oliiviöljyn kera ja uuniin. Neljä tuntia (120 astetta) ja kaikki valmista.

Ah, se kun yön oli jäähtynyt ja maustunut jääkaapissa… huippuhyvää.

16 vastausta artikkeliin “Muikkusäilykettä.”

  1. No eihän noilla aineilla voi pahaa saada aikaan kukaan no mulla oli kalapäivä tänään kun löysin kunnon kuhan näsijärvestä varmaan maistuis kelle vaan .
    No puolet on syömättä taidan vetästä sen illan myötä huiviini terv tepivaari

  2. Nuorena vävyehdokkaana menin siipan kotikylään Koliman rannalle ja heti tuliaisiksi sain hiukopalasta syötäväksi – se oli tummaa maalaisruislimppua-, kotivoita-, tönkkösuolattua muikkua leivälle ja aamulypsettyä lehmän maitoa!
    Se oli ensikokemus muikusta – suolaisuus vei hiukon.

  3. mulla on vielä jäljellä pari tölkkiä tomaatti-chilimuikkua. Säästän joulupöytään. Muikku on pyydetty Kuhmoisten Isojärvestä.

  4. Tuskin pääsin loppuun lukemaan Kallen avauksen kun tunsin ankaran nälän tunteen vatsassani ja suuhuni erittyimakeahkoa vettä.

  5. Tuli muuten mieleen, vaalean kalan maustamiseen käytän aina pippuria (puna-, tai mustapippuria, tai molempia
    ); maustepippuri ei mielestäni sovi vaalean kalan kanssa.

  6. Onhan se tuo pippuri aika monimakuinen, ollakseen yksi ja sama marja. Poiminta-aika ja kuivausmetodi ratkaisevat. Maustepippurihan ei mikään pippuri sitten olekkaan, kuuluu myrttien heimoon. Maku ei yhtään pippurinen ja siksi en sitä kalan kanssa suosi; toisaalta makuasia.

  7. Ei sovi minustakaan maustepippuri kalaruokiin, poikkeus kuitenkin vahvistaa säännön, jouluisen lipeäkälan päälle olen lapsesta lähtien tottunut laittamaan valkokastiketta ja raputtamaan maustepippurii rouhetta.
    Kyllä oli entivanhaan kai lihapullissa myös yleinen mauste tuo maustepippuri.

  8. Onhan tuo myrttikasvien marja omalaatuistaan maultaan. Kotoinen katajanmarja kuuluu muuten samaan heimoon.
    En sitten muista, milloin lipeäkalaa olen viimeksi syönyt. Koljastahan se nykyisin kuivataan.

  9. Tarkoitin Myllymatin kommenttia.

    Täällä muuten kommentit eivät löydä toisiaan, ne tulevat vain aikaputkessa ellei erikseen itse mainitse mihinkä kommenttiin oma kommentti liittyi.

  10. Se Kitkan viisas on aivan tavallista hottamuikkua, Saimaalta sai samanlaista muutama vuosi sitten. Koillismaan vesistöissä elää tätä hottamuikkua ja paljon.

  11. Heikoilla on ollut meilläkin muikun saanti, jos ei kalastajankaan toimintakyvyssä kovin kehuttavaa. Vähän sentään pakkaseen sain mutta kyllä taitaa talven myötä ostomuikulle mennä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *