Sähkökatkon varalta.

Pelastusylijohtajan hienot ohjeet;

Sähkökatkon varalta kotona on oltava
taskulamppu ja ladattava lyhty(millä ladataan)
kynttilöitä, tuikkuja ja tulitikkuja
(paristokäyttöinen radio)
paristoja radiota ja taskulamppua varten
varasulakkeita (kaikillahan on)
laturi, jolla voi ladata matkapuhelimen ilman sähköä
polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni
käteistä rahaa (no totta mooses kaikilla, joilla tulisija on, lienee myöskin polttopuita)
lääkkeitä, sidetarpeita, desinfiointiaineita ja pyyhkeitä
kotivaraa, eli elintarvikkeita ja juomavettä ja muita päivittäin välttämättömiä tavaroita, kuten henkilökohtaisia lääkkeitä useaksi päiväksi, jopa viikoksi
Hän suosittaa perehtymään esimerkiksi Pelastusalan keskusjärjestön (Spek) nettisivuilleen
Ylläolevat ohjeet vaikuttavat alkujaan melko hienoilta…mutta.  Rivi- ja omakotitalon asukkaan varustukseen kuuluisi ehdottomasti, vaikka pienikin digitaalinen agregaatti; saat kännykän ja tietokoneen ladattua, siis radiota et tarvitse. Pieni 1000W, runsas 4A, riittää kyllä lataamaan tietokoneet, kännykät,  jopa valaistukseenkin, tuplasti suurempi pitää kodin kylmätilat toiminnassa.

Ruokaahan (jääkaappi, pakastin, kaikilla lienee. Viisaat kuivaavat kaiken mahdollisen elintarvikkeen; ei tarvita sähköä.

Uutisessa kysyttiin, tulisitko viikon ilman sähköä toimeen; minun vastaukseni olisi, tulisin.

12 vastausta artikkeliin “Sähkökatkon varalta.”

  1. No mulla on hiljannen agregaatti vaikka asun kaupunkissa ja se käynnistyy nopeesti ja voi ihan hyvin käydä partsilla .
    Eikä häiritse ketään äänellä taikka käryllään .
    Kynttilöitä on aina muutama takkapuita ei ole muttei ole kyllä takkaan . terv tepivaari

  2. Kaikki nuo on ja vähän enemmänkin, kun meillä on kaiken hakemiseenkin jonkin verran matkaa.
    3-vaihe aggregaattikin on, kun porakaivovesikään ei tule 1-vaiheisella ja polttopuita pari mottia.

  3. Pitää kyllä aika paha hätä olla että kynttilää suostun käyttämään, sen verran vaikeaksi menee sisäilma hengittää niiden kanssa. Onneksi nykyään on näitä lyhtyjä joissa akulla voi pitää valoa useammankin vuorokauden.

  4. Jos kenelle on vaikea varautua, vaikkapa Kallen hyvien ohjeiden mukaan sähköttömiin aikoihin, sellaisiin kun kaupat eivät ole auki tai niistä on tavara loppunut niin kannattaisi ehkä lukea Veikko Huovisen ”Hamsterit”, siinä huumorin pilkeen varjolla on ohjetta, aivan leikittömästikin varautumisesta koviin aikoihin, sellaisiin joissa on tultava omillaan toimeen.

  5. Sen verran olen varautunut, että lämpövaatteita, mm. Ruotsin armeijan pomppa jne., lampaan vuotia ja turkkeja on varmaan riittävästi. Kuivamuonaa vaikka muille jakaa. Vettä autotallissa sekä kaasukeitin, jolla pärjää ainakin jonkin aikaa. Lamput ja patterit riittävät sekä tulitikut ja sytkärit.
    Se, että mihin sitten pas….taa, onkin toinen juttu kaupungissa.

  6. Juu, menepä vaan kadulle tai talon pihamaalle, niin pääset putkaan…

  7. Eiköhän kylmälaitteisiin riitä 1000 wattia hyvinkin.
    Lisälämpöä saisi vedestä, jos laittaisi pari ämpärillistä pakastimeen jäätymään. Kestäisivätköhän teräskattilat? Maito- ym. tölkkejä voisi käyttää.

    1. Tuo wattimäärä on yleinen vaikkakin hieman virheellinen tehomääritelmä. Oletetaan, että Sinulla on pari pakastinta ja jääkaappi; jos vaikka kaikki kolme kompressoria käynnistyvät yhtaikaa (aika marginaalinen mahdollisuus), käynnistysvirta saattaa helpostikkin pompata yli 4A, käynnistysvirta voi hyvinkin olla yli tuplat käyttövirrasta ja silloin kyllä 1000W (runsaat 4A), saattaapi agregaatti ”ottaa nokkiinsa” ja sammua. Minulla on kokemusta kyllä tämän asian tiimoilta, koviakin kokemuksia.

      1. Miten paljon mahtaa kylmälaitteissa olla pehmeän käynnistyksen automatiikkaa? Takavuosina muistaakseni myytiin sellaisia liitäntälaitteita.

        1. Mitenkähän kävisi, jos panisi generaattorin pitämään yllä akun varaustilaa ja akun virtaa syötettäisiin invertterillä pakastimelle? Pitäisikö kutsua palokunta varmistamaan tapahtumaa?

  8. Hyvähän se on antaa ohjeita, aika kauas on nykyihminen ajautunut käytännön elämästä. Varsinkin nuorilla sukupolvilla on ihan muuta mielessä, vaikka ovatkin oppineita ja ihan fiksuja.

  9. ”Mitenkähän kävisi, jos panisi generaattorin pitämään yllä akun varaustilaa ja akun virtaa syötettäisiin invertterillä pakastimelle? ”
    Kovin on hintava tuollainen ydistelmä eikä se invertterikään käynnistysvirtapiikkiä yli kapasiteettinsa siedä.
    Kilowatin invertterillä voisi yhtä pakastinta tai jääkaappia käyttää kerrallaan, joten pitäisi aina vaihtaa laitteiden piuhat sopivin välein.
    Valoissa ja pienkoneissa tuo virtapiikki ei ole suuri ongelma, mutta nuo kompressorit ja erilaiset moottorit aiheuttavat ne suuret virtapiikit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *