Suomettuminen.

Professori lyttää Sofi Oksasen puheen: Lapsellisia käsityksiä ”suomettumisesta”

Sofi Oksasen puhe Latviassa.

Linkki; https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000920397.html

Professorien kritiikki.

….

Suomalaiset ovat sankarikansa, mutta virolaiset eivät. Sen sijaan virolaiset haluavat olla uhrikansa, mikä heille suotakoon. Suomalaisilla ei ole tähän aihetta eikä kutsumusta. Sellaisen roolin ottaminen olisi pelkästään naurettavaa. Virolaisille se kyllä sopii.”

…..

Timo Vihavainen, Venäjän-asiantuntija ja Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori

Hän asettaa vastakkain meidän poliittisen kielenkäyttömme nykyisen pysähtyneisyyden ja kaunokirjallisuuden kielelle ominaisen riippumattomuuden ja rehellisyyden vaikuttavalla tavalla.”

Juhani Salokannel, Kirjailija ja Suomen Viron-instituutin johtaja vuosina 1997–2000

….

Entä nyt? Pitäisikö Suomen alkaa uhitella Venäjälle, provosoitua jokaisesta mahdollisesta provokaatiosta. Presidentti Niinistön, pääministeri Stubbin ja puolustusministeri Haglundin tiukan asiallinen ja provosoitumaton linja on ehdottomasti paras ratkaisu. Meidän presidenttimme ei ole amerikkalaistaustainen kuten etelänaapurissamme.

Suomi toimii realiteettien pohjalta.”

Martti Turtola, VTT, sotahistorian professori emeritus

….

Kyseessä siis Sofi Oksasen puhe (nimetty; leijona häkissä)Latviassa Latvian Kansalliskirjaston juhlaseminaarissa 2015. Artikkeli on jo yli kaksi vuotta vanha mutta edelleenkin ajankohtainen. Sotien jälkeiseen aikaan nykypäivin suhtaudutaan jopa halveksuen kuten ko kirjailija.

No, kaksi varsin arvostettua professoria, sekä Suomen -Viron institution exjohtaja ja kirjailija.

 

 

 

7 vastausta artikkeliin “Suomettuminen.”

  1. Sohvi ”uhrautuu” uransa eteen käyttämällä mielikuvitustaan ja asennettaan kaikin keinoin hyväksi.
    Malliksi Sohvi otti Suomesta irti kaiken, mitä sai ja sen jälkeen meni muistaakseni Tanskaan haukkumaan Suomen ja suomalaiset mennen tullen.

  2. Yle on pahempi koska ne tekee suomalaisvihaa suomalaisten verorahoilla.

  3. Ettei vaan Sohvin tarkoituksena ole hankkia ”kriitikkona” ja kirjatkin käy paremmin kaupaksi ja tulee kutsuja puhumaan.

  4. Suomi toimii realiteettien pohjalta sanoo Martti Turtola. Yksi ilmentymä tästä on ollut suomettumiseksi kutsuttu ilmiö.

    Sofi on kirjailija joka on läheltä katsellut miten kommunistivalta kurmootti virolaisia. Kun taustaa sekin että Venäjällä päivinämme lietsotaan Stalin myyttiä niin saattaa hieman mennä Sofilla överiksikin, provosoineeko tarkoituksella jos pelkää että pidämme päätä liian syvällä pensaassa.
    Niin tai näin Puhdistus ja Minne kyyhkyt katosivat ovat romaaneja parhaasta päästä mitä tulee viime vuosina kirjoitettuihin. Normaa en niin kauheasti ymmärrä kehua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *