Mitä tulevana talvena syödään?

Minä kuljen ja elän täällä maaseudulla, näen sen kurjuuden, joita en pelloilla ole ennen nähnyt. Jopa LUKE ennustaa isoilla prosenteilla kaikkien viljalajikkeiden tuhon. Sitä kautta kärsii myös kaikki tuotantoeläimet ja niitä joudutaan suuria määriä teurastamaan. Näin tulee puute kaikista maitotuotteista, sekä niihin liittyvistä muista elintarvikkeista. Ehkä vielä ei edes ymmärretä, miten laajalle tulee tämän kesän ja viime syksyn onnettomat ilmat vaikuttamaan. Miten maatalousyrittäjät elävät tästä eteenpäin suurine velkoineen ja sijoituksineen.

Nyt on tietysti helppo sanoa, että EU ja valtio maksaa tukiaisia sekä katokorvauksia. Ehkä maksaa, ehkä osan, joka ei kuitenkaan korvaa kaikkea menetetystä elinkeinosta. Korvaukset eivät ole mitään syötävää, eivät leipää, maitoa, puuroa jne. Ongelmat ovat samat läpi Euroopan ehkä jopa maailman laajuisia. Kaikkialla on ollut suuria tulvia, kuivuutta järistyksiä jne. Paikoin on ennestään puute elintarvikkeista.

Kannattaa siis miettiä mitä syömme tulevana talvena, vaikka eihän se miettiminen mitään auta.

14 vastausta artikkeliin “Mitä tulevana talvena syödään?”

  1. Vanha sanonta pitää ennen juhannusta sataa laariin ja sen jäkeen sieltä pois varmuudella ei tuotakaan voi ottaa mutta ainakin monasti se on noin terv tepivaari

  2. Syksy oli märkä, joten syysviljoja ei juuri kylvetty. Kevätviljat vei kuivuus. Niinköhän joudutaan käyttämään varmuusvarastoja.

    Metsämarjojen ja sientenkin kanssa on niin ja näin. Toivottavasti kuivuus loppuu ja saadaan sateita sopivasti.

    Kuivuus vaikuttaa myös vesitilanteeseen. Saattaa tällä menolla tulla pula vedestä vesivoimaloihin ja sitten sähköstä jos tammikuuhun lykkää kunnon pakkaset.

  3. Maanviljely on onnenkauppaa ja toisaalta koskaan ei ole kohden.
    Ylituotantoa/alituotantoa?
    Niin ja kun katsoo maataloja niiden tantereella on satojentuhansien koneet ja vempeleet.
    Ennen oli hevonen se ainoa työkone ja lehmät lypsivät ylituotantoa.

  4. Varmuusvarastoja leipäviljan osalta on käytetty lähes vuosittain; varastoja kun pitää kierrättää. Kataisen hallituskaudella jopa puolitettiin.

  5. Nostettiinhan siitä huoltovarmuusvarastosta menneenä keväänä vehnän siementä noin 20 000 kg. Tulevasta sadosta sitä ei ainakaan saada täytettyä. Yleensäkään se varasto nykyään ei kata kuin puolen vuoden tarpeen.

  6. Historiaa ymmärtävälle oli selvää, että Kataisen hallitus teki suuren virheen ryhtyessään purkamaan elintarvikevarastoja. Toivottavasti purkutavoite ei ole vielä saavutettu.

    Aiemmin arvioitiin, että Euroopassa vain Suomi, Saksa ja Sveitsi omasivat riittävät varastot.

  7. Ruoka kallistuu ja raaka-aineiden hinta nousee. Verovaroista maksettavan tuotantoa yllä pitävän tuen tarve vähenee.
    Eeuun tukipolitiikka on ollut siitä hyvä, ettei ole yllytetty ylituotantoon, niin kuin Suomessa muinoin, vaan on tuettu enemmän tuotantomahdollisuuden ylläpitoa.
    Paikoittain Suomessa saataneen hyvinkin satoa tänäkin vuonna.

  8. Olen siinä käsityksessä, että pohjavesitilanne on varsin hyvä. Omenaakin on tulossa valtavasti. Kannattaa säilöä. Lyhytnäköisesti hallitut taloyhtiöt ovat tosin hävittäneet kylmäsäilytystilojaan.

  9. Kyllähän niitä paikoittain. Meilläkin puissa raakileita peukalonpään kokoisia. Mustikat kuin pippureita, vadelmat kuin mustikoita. Lukumäärää on, mutta ei kiloja.

  10. Tässä lähelllä itäisellä Tampereella uhkaavat kaikki omenapuut repeillä omenoiden painosta. Kirsikkaa ovat puut punaisenaan ja muitakin puutarhamarjoja on tulossa kohtalaisesti. Jostakin syystä luumuja näyttää tuleva varsin heikosti.

    Tampereen itäpuolelta en ole mustikkaa löytänyt, vadelmaa saattaa tulla. Juolukalla on ehkä juuret syvällä, koska marjoja näkyy.

    Pidän varsin todennäköisenä, että helteiden ansiosta herkkutattisadosta tulee runsas niillä alueilla, missä sattuu satamaan. Viime aikojen sadetutkan kuva on ollut harvinaisen jyrkkärajainen. Toisaalla on satanut hyvin, toisaalla ei. Punkalaitumen ja Mouhijärven suunnasta saattaisi tattia piankin löytyä.

  11. Tampereen Hatanpään valtatien varrella oleva viljasiilo piti purkaa – miksi?
    Eräs maanviljelijä vitsaili että ennen maksettiin tukea tuotannosta – nykyistä pitää hölmöläisten hommana?

  12. Tulevana talvena kuin aiemminkina syön rusaasti kalaa, lihaa niukasti, lihajalosteita en juurikaan. Kait sitä leipäviljaakin riittää, ei ole ensimmäinen kato.

  13. Lihasta puheenollen, juuri savustuu karitsan etuselkää. Lienee jo pian valmista. Siinä ovat sekä sisä-, että ulkofile kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *