Mitenkäs sen ajokortin kanssa?

Nyt on Valtioneuvosto päättänyt suuressa viisaudessaan, uuden ajokorttilain. Jää epäselväksi, missä sitä uuden lain mukaan voi käyttää ja missä ei. Missään ei mainita kelpaako se esimerkiksi autolla ajamiseen, puhutaan vain korkean turvallisuustason vaativissa tapauksissa ajokortti ei kelpaa. Yritin lehdessä olevasta jutusta selvittää itselleni, miten asia on.

Esimerkiksi sanotaan, että pankkitiskillä se kelpaa, tai sitten ei. Eihän niitä palvelevia pankkitiskejä enää edes ole. Miksi tehdään niin sekavia lakeja, ettei niistä kukaan ota selvää ja miksi yleensäkään ajokorttiin piti koskea. Äkkiä ajatellen ja katsoen nykyinen ajokortti näyttää melko samanlaiselta passin kanssa. Valokuva, joka on tunnistuksen kannalta tärkeä on kopio toisistansa. Tiedän, kun juuri kesällä uusin sen. Maksoinkohan siitäkin ihan turhaan.

12 vastausta artikkeliin “Mitenkäs sen ajokortin kanssa?”

  1. Korttiviidakko ja kortti kohta joka asialle –
    Eikö nykyaikana saada aikaiseksi yhtä korttia jossa olisi kaikki tarvittavat ominaisuudet?
    – Ajokortti-pankkikortti-henkilökortti-passi-bussikortti-kauppojen kortit-kelakortti…

    1. Ehdotuksesi on hyvä.

      Ajokortti ei ole riittävän turvallinen henkilöllisyystodistukseksi. Liian helppo väärentää. Nykyaikainen passi on jo oleellisesti vaikeampi väärentää.

  2. Kieltämättä tuntuu olo pöhköltä kun näitä kortteja on. En ole enää ajokorttia pitänyt lompakossa vähään aikaan, kun sillä ei ole mitään virkaa. Otan sitten tilanteen mukaan mitä tarvitsee. Ajokortti, henkilökortti, kela-kortti, järjestyksenvalvojakortti, suosikkikahvilan leimakortti…

    Mielestäni henkilökorttiin pitäisi pystyä lataamaan ajokortin ja kelakortin toiminnot ainakin. JV:n tai vartijan kortin pitäminen erikseen on sen sijaan ymmärrettävää.

  3. Typeryys loistaa byrokratiatalkoissa.
    Asiat tehdään entistä byrokraattisemmiksi, kun sitä kiusaa piti vähentää.
    Miksi ihmisellä pitäisi olla erikseen kallis henkilökortti, mitä ei mihinkään muuten tarvitse, kun ajokortinkin kuva ja tiedot tulevat passitietokannasta?
    Miksi pitää raahata erikseen passia, jonka pohjalta ajokortti on tehty?
    Ei voi kuin ihmetellä tuota typeryyttä, kun passin väärentäminen on kuitenkin ammattilaisille kohtuullisen helppoa.

  4. Onhan siinä viimeisimmässä ajokortissakin turvaominaisuudet huomioitu.

    Turvaominaisuus varmaan sekin, kun viimekesänä korttia uusiessani pyysin uutta henkilökorttia. Ei käy sanottiin, sun pitää mennä toiseen kaupunkiin, jossa on oikeudet toimittaa henkilökortti. Siis toiseen kaupunkiin sadan kilometrin päähän. Näin meitä maalaisia höynäytetään, kortti on vieläkin hankkimatta ja taitaa pysyä.

    Siis ajokortin sain Forssasta, mutta henkilökortti olisi pitänyt hakea Tampereelta Pirkanmaan pääpoliisiasemalta.

    1. Mm. siksi ajokortti ei käy kaikkialla, eikä joka asiassa henkilöllisyystodistuksena.

      Postista saa varmaankin tavallisen paketin ajokortilla. En tiedä saako enää kirjattua kirjettä. Passia ei ainakaan.

  5. Minulla on henkilökortti jossa on myös Kela kortti samassa. Kaikkein helpoin. Voit matkustella EU alueella ei tarvitse passia ja se kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen Suomessa.

  6. Juhani, passin saa R- kioskilta, ajokortin ja pankkikortin kantaa Posti laatikkoon.
    Pikkkupaketti ja kirje pitää hakea Postita. Ei näistä enää ota selvää Erkkikään.

    1. Pentti, passin saa vain jos kykenee todistamaan henkilöllisyytensä entisellä voimassa olevalla passilla tai virallisella henkilöllisyystodistuksella passia noutaessaan. Siinäkään ajokortti ei kelpaa henkilöllisyystodistukseksi.

  7. Kaikki kortit pitäisi saada ladattua yhteen sovellukseen kännykässä. Näinhän on jo kaikki jäsenkortit ja kaupan alennuskortit ”kukkarosovelluksessa”. Niin ne kulkisivat aina mukana, eivätkä veisi rahapussissa tilaa.

  8. Minulla on ajokortti tallennettu valokuvana ja on se muutamassa paikassa kelvannutkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *