Suomalaisia ”suurlähettiläitä”

Harva meistä tuntee, tai tietää edes nimeltä virallisia valtion suurlähettilästä. Minä en ainakaan tällä hetkellä tunne ensimmäistäkään. Ehkä se on pelkkää tiedon ja sivistyksen puutetta.

Sen sijaan  niitä epävirallisia ja huomattavasti tunnetumpia löytyy paljonkin ja kautta sivistyksen maapallon. Niitä ovat monenlaiset eri lajien urheilijat. Ehkä tällä hetkellä jääkiekkoilijat ovat niitä tunnetunnetumpi. Heitä löytyy pelaajina, sekä valmentajina Euroopan ulkopuoleltakin monelta mantereelta. Aina vaan suositummaksi laji tulee, vaikka se aikanaan olikin aika harvoissa maissa suosittu.

Ehkä vieläkin suositumpi laji on on Formulat ja suomalaiset kuskit. Se ja sen osakilpailut ovat levittäytyneet ympäri maapallon ja katsojia on miljoonia.

Löytyy monta muuta harvinaisempaa ja vähemmän tunnettua lajia, joita harrastetaan ympäri maapallon. Esimerkiksi jalkapallo, josta kylläkään ei löydy suomalaisia ”lähettiläitä”.

Tiedän, että täälläkin on paljonkin kirjoittajia, jotka pitävät urheilun pelkästään kustannuksena. No, se on heidän oikeutensa.

12 vastausta artikkeliin “Suomalaisia ”suurlähettiläitä””

  1. Tuo on totta, jos Suomen tunnettuisuutta maailmalla mitataan.

    Mutta kyllä ns. ”oikeat” suurlähettiläätkin paikkansa ansaitsevat. Loistava esimerkki on mm. Heikki Talvitie, Venäjän, Ruotsin jne.. suurlähettiläs. On ilo kuunnella hänen luentojaan olipa asia melkein mikä tahansa.
    Hän on ollut mm. Lahden Suomalaisten Historiapäivien ydinhenkilö.

  2. Olen Heikin kanssa samoilla linjoilla; kuitenkin, suurlähettiläiden toimenkuva on vähintäänkin kaksijakoinen. Toisaalta, he ovat Suomen julkisuuskuvan ”kiillottajia”, toisaalta myöskin eräänlaisia kohdemaansa olosuhteista raportoivia kotimaansa hallinnolle.
    Nämä ammattiurheilijat kyllä ovat silkkaa oman edun tavoittelua harjoittavia ammatinharjoittajia. Minnehän maksavat veronsa, jääkiekkoilijat, F-1-kuskit,….jne.
    Vähän lievempi muoto ovat oman maan edustus-/ammattiurheilijat.

  3. Minä taas en ole missään kohdassa törmännyt lähettiläiden tekemisiin, en ulkomaiden, enkä kotimaisten. Joskus erittäin harvoin lehdissä ja televisiossa. Tällä hetkellä ainut, joka tulee mieleeni on Venäjän Lavrov, hänkin taitaa olla ulkoministeri.

  4. Onhan se näin, että urheilijat, tietyt muusikot, kapellimestarit, kirjailijat jne. tekevät Suomea tunnetuksi jopa paljon paremmin kuin esim. Jorma Ollilan brandityöryhmä.

    Tuo on myös mielenkiintoista, että aina kun tulee puhe ammatti urheilijoista esitetään kysymys veronmaksusta. Vastakysymyksenä voi esittää , että mitähän valtion verorahoilla kustantamia palveluja nämä ulkomailla asuvat ammattiurheilijat hyödyntävät? Tuskin juuri mitään.

  5. Talvitie on venäjämielinen ja länsivastainen henkilö. Vastaava kuin ”desantti”. Sellaisia ”lähettiläitä” Suomi ei tarvitse, päinvastoin.

    1. Arvasin tuon kommentin tulon. Se, että joku on ollut toimittajana, virkamiehenä tms. ovat heti Putkiselle ”desantteja”. Halla-Ahokin varmaan on joku desantti, kun osaa venäjää ja on tutkinut slaavilaisia kieliä. Täyttä roskaa !

    2. Heikki Talvitie puhuu Kremlin äänellä. Samaa sarjaa näiden muiden kanssa. Olisi tullut hyvin toimeen Otto Wille Kuusisen kanssa.

  6. Kyllä siinä on paras ”Suomen suurlähettiläs” kun Suomen lippu heiluu podiumilla, kolmen parhaan joukossa. Kun urheilijat tuo esille näin pientä maata tällä planeetalla. Moni harvoin unohtaa kuinka paljon nämä urheilijat pistävät itseään likoon jotta saavat Suomen lipun heilumaan salkoon.
    Olkoon vaikka eri maassa verokirjat, ihan sama. Siitä vaan kokeilemaan….

    Nämä ”viralliset suurlähettiläät” on puku hemmoja, jotka ei tavallista kansaa tavoita. Pelkkää tylsää politikointia.

    Puhuisinkin urheilun suurlähettiläistä, heidän ansiostaan saadaan maailmalla tunnettavuutta ja olemme kansa kansakuntien joukossa.

  7. ” Vastakysymyksenä voi esittää , että mitähän valtion verorahoilla kustantamia palveluja nämä ulkomailla asuvat ammattiurheilijat hyödyntävät? Tuskin juuri mitään.”
    Aika monelle näistä on suomalaisten kustannuksella koulutettu tuo urheilijan ammatti ja lätkänpelaajille pikkujunnuja törkeästi riistäen.

  8. Osittain totta tuokin, mutta jotain maksaa se tunnetuksi tekeminenkin. Pieni yksityiskohta Formuloiden Japanin osakilpailusta ja sen palkintojen jaosta miljoonien television katsojien edessä. Palkintopallin päällä heilui keskellä Saksan lippu ja molemmin puolin Suomen lippu. Se sitä näyttävyyttä ja tunnettavuutta toi ja rutkasti.

    1. Siinä sadat miljoonat katsojat katsojat näki Suomen yhtenä maailman nopeimpana autourheilu maana. Kyllä se nostaa myös maan profiilia sekä lisää matkustus intoa tänne.

  9. Minä pidän urheilua kustannuksena jos se tehdään verorahoilla. Tiettävästi formulakisoja ei pyöritetä maamme verorahoilla. Se on ihan vain viihdettä. Ei se vaikuta Suomen imagoon mihinkään suuntaan, mutta ei sen tarvitse. Joku käy leffassa, joku formuloissa. Se on ihan vain mitä hupia kukin tekee.

    Se, että vastustaa kaupallisen toiminnan tukemista verorahoin on eri asia kun vastustaa urheilun olemassaoloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *