Lääkäripula

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/255944-nain-osmo-soininvaara-korjaisi-suomen-terveydenhuollon-maksaisi-sata-miljoonaa-euroa

Soininvaaran ulostulo kannattaa lukea huolella ja tehdä omat johtopäätökset.
Miksi tehdä uutta sotea kun lääkäripula on sen ydin?

Uuden soten valmisteluun on käytetty rahaa enemmän kuin vanhan korjaaminen olisi vaatinut.

Poistuuko jonot jos järjestelmä uusitaan muttei lääkäreitä lisätä?
Yksityinen on keksinyt keinon antaa hoitajille osan lääkäritoimesta – sekö on sitten parempaa ja nopeampaa hoitoa jos ammattitaidoton tekee päätöksiä?
Raha ratkaisee ja pörssifirman tehtävä on tuottaa voittoa.

16 vastausta artikkeliin “Lääkäripula”

  1. Joo – tuli luettua kuin aiemminkin eri lähteistä on tihkunut jotain sellaista että onko tässä suunnittelussa kuin mahd.toim.panosta mitään taloudellista järkeäkään Ja tähän uppoaa niitä ”kuuluisia tiilenpäitä” eri muodoissaan ts.kuluissaan.

    Onko pakko niin Keskusta että Kokoomus eriasteisia himmeleitä rakentaa ?

    Ei varmaankaan Sinisillä ole helppoa olla eräänlaisena takuumiehinä/naisina kun otetaan huomioon tämän hallituksen erilaiset käännökset hallitusmuodoissaan/kokoonpanoissaan ja peruuttamisiin kuin uhkailuineen – ”toimivaa demokratiaako” ?

  2. Lääkäri Ropponen US tyrmäsi tylysti Soininvaaran ajatuksen mahdottomana. Lääkärien koulutus on rajoitettu tietoisesti siten että, osaaminen taataan, eikä kaikenmaailman kandit pääse keskenkasvuisina toimenpiteisiin.

    1. Tässä on kyllä vinha perä, ei tuhatta lääkäriä ihan nyt tuosta tempaista. Koulutus kestää oman aikansa ja koulutettavien tulee olla alalle sopivia.

      Tämä on tavallaan vähän samanlainen ehdotus kuin se, että lisätään poliiseja sadoilla ihan tuosta vaan tai mitä muuta tahansa ammattihenkilöstöä.

    2. Lääkärien koulutusta on tietoisesti rajoitettu niin, ettei vahingossakaan tule tarpeeksi lääkäreitä ja kaikille on varma ja hyväpalkkainen työpaikka etelä-Suomessa eikäkenenkään tarvitse lähteä pohjoiseen, ellei ehdottomasti itse halua.
      Yrittiväthän jopa lopettaa lääkärikoulutuksen Tampereella ja siirtää kaiken Helsinkiin.

  3. Jotenkin tuntuisi että ei tarviitse olla ruudinkeksijä jos arvelee että mitä enemmän lääkäreitä sitä paremmat mahdollisuudet ihmisilllä päästä hoitoon.

    Eikös se ole aika tunnettu tosiasia että se on lääkäriliitto joka sanelee kuinka paljon lääkääreitä koulutetaan. Ei liene myöskään vaikea arvata miksi panttaavat, onhan se ihan itse kunkin tuloluokasta riippumatta niin että tulot eivät saa laskea vaan niiden pitää nousta ja mieluuusti aika ripeästi.

  4. Soininvaaran esittämää vielä yksinkertaisempi apu olisi se, että annetaan lääkäreille mahdollisuus toimia perusterveydenhuollossa itsenäisinä ammatinharjoitajina, joille maksetaan potilaista, ei ajanviettämisestä terveyskeskuksessa.

    Toiseksi lopetetaan vuositasolla ne kymmenet tuhannet turhaakin turhemmat näennäispalaverit joihin jonkun lääkärin on muodon vuoksi osallistuttava.

  5. Jos nyt päätettäisiin heti lisätä 1000 lääkäriä ”markkinoille” , he opiskelevat 6-7 vuotta ja saamme heidät ohuella kokemuksella töihin. Vasta lähellä v. 2030 meillä olisi kokeneita. Netto kun aikana eläköityy ???

  6. Kyllähän ne hoitajat pystyvät tekemään huomattavasti enemmän valmistelevia töitä, ennen lääkäriä. Koko ajan heidän töitänsä siirtyy nettiin, kaikenlaisia asiakaspalveluun liittyviä esimerkiksi.

    Jatkuvastihan niitä lääkäreitä valmistuu, ei tuhatta tarvitse ilmasta kerralla kiskoa. Lääkäreiden työ taas helpottuu, kun hoitajat tekevät valmistelun ja tietyn kirjanpidon.

    Lääkäreiden työ pitää saada houkuttelevammaksi terveyskeskuksissa, ei palkka ole ainut asia.

  7. Soininvaaran ehdotuksen perusongelma on ettei se ole poliittinen, se ei ole sellainen joka uppoaa puolueen sanomaksi. Siten sitä ei voi kukaan päättäjä ehdottaa. Toinen ongelma on jo kommentoijien muistuttama, tämä ei ole asia joka auttaisi nopeasti vaan vaatisi vuosia aikaa – sotefarssia kauemmin, siis.

    Mutta.

    Huomattava määrä tutkimuksia on osoittanut, että joissain terveyskeskuksissa jopa puolet (!) lääkärin ajasta kuluu tietojärjestelmien vaikeuksien kanssa. Saisimme noin viidenneksen lääkärejä lisää vain korjaamalla pahimmat ongelmat tietojärjestelmistä. Se vapauttaisi niin paljon aikaa.

    Sääli vaan ettei tuokaan ole poliittisesti kelpo ehdotus eikä ministereistä ensimmäinenkään tiedä tietotekniikasta edes perusteiden alkeita.

  8. Hetkessä ei mitään paranneta ”mitään ” mutta ajan kanssa että sen mukaan mikä on yhteiskunnan koko tilanne – ja mitä se vaatii käytännössä – jotta terv.kesk.toimisivat kansalaisten odottamalla tavalla … väki vanhenee kuin sen mukaan raihnaistuu :

    Joten terv.kesk.sille kuuluvaan arvoonsa ”kuin vetovoimatekijöiksi” – ei oon – tilalle. Kuin työolosuhteet sellaisiksi jotta siellä on inhimillistä työskennellä.

    Kokenut hoitaja on jopa korvaamaton ”apuri ” kuten Kalle tuossa mainitseekin.
    Kuin myös pitää ottaa huomioon toimiva työtiimi-t !

    Luulisin ettei pelkästään palkkaus ”ole onni ja autuus” vastuulliselle työlle,vaan työstä palautuminen,sillä tavoin jotta se olisi sitä ” oikeaa vapauttavaa irtautumista – hetkellisyydestä ” – tyyliin.

    Yhteiskunnassamme on ns.” tarkan markan ajat ”,ei ainoastaan taloudellisesti vaan kokonaisesti ajateltuna – mihin suuntaan käytäntöä viedään sos.terv.aloilla – jotta inhimillisyys olisi korkealla prioiriteettina puolin kuin toisinkin !

  9. Kyuu jo kerkesikin sanoa saman, mitä aioin kommentoida. On täysin järjetöntä tuhlata lääkäreiden aikaa tietojärjestelmien kanssa tappeluun.

    Jossain julkaisussa, jota luin taannoin terveyskeskuksen odotustilassa, kerrottiin myös varsin mielenkiintoisesta ilmiöstä. Monet nuoret lääkärit eivät halua sitoutua terveyskeskuslääkärin ajoin hyvinkin hektiseen työhön, vaan poimivat mieluummin rusinat pullasta työskentelemällä yhdeksän kuukautta vuodesta keikkalääkärinä lääkäripulasta kärsivillä paikkakunnilla ja lomailemalla loppuvuoden etelän lämmössä. Tiedä tuon todenperäisyydestä, mutta en pitäisi mahdottomanakaan.

  10. Kuten Kyuu ja lisäisin edellisiin että 10 vuotta on jauhettu sotea jona aikana lääkäreitä olisi voinut kouluttaa päteviksi asti ja riittämiin onhan moni liitto joutunut perääntymään mahdottomuuksissa.

  11. Tuosta sanomastani hoitajien työstä, ihan esimerkkinä. Ennen hoitajat vastailivat kysymyksiin laboratoriotuloksista, jos joku pääsi yleensäkin puhelimella läpi. Nyt tutkimustulokset tulevat tekstiviestinä jokaiselle, eli ei tarvi jonottaa, eikä hoitajan kuluttaa päivää puhelimessa. Monta muuta vastaavaa…

  12. Jos joku tuntee valmiin lääkärin, niin kertokoon. Lääkärin koulutus on elämän pituinen. Hän joutuu perehtymään jatkuvasti uusiin menetelmiin. Muussa tapauksessa hän on entinen lääkäri. Soininvaara populisoi isoa asiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *