Pandat

Pandat Suomeen suuren kohun ja nyökyttelyn saattelemana.
– Mikä onkaan koko ruljanssin takana?
Kustannukset ainakin lienevä ehkä 10 milj/vuosi?
En ole menossa Ähtäriin, mutta monen on mentävä mikäli edes osa kuluista saadaa kootuksi.
Mitä sanoo oikeutta eläimille – tuli vaan mieleen Delfiinien pois kuljetus Särkänniemestä.

22 vastausta artikkeliin “Pandat”

  1. Bambuviidassa vapaina kuin taivaan lintujen soisin pandakarhujen omissa oloissaan saavan elonpäivänsä viettää.

  2. Panda-projekti on ehkä enemmän kuin uskottekaan Kiinan ja Suomen välisessä politiikassa, joka ei ole vain kovia faktoja.

    Suomalalainen ymmärtää vain heti ja nyt ja suoraa puhetta ja toimintaa. Kiinalaiset ja japanilaiset eivät mitenkään. Suhteet pitää rakentaa hyvin pitkällä aikavälillä kaikkine kohteliaisuuksineen sen erittäin vanhan kulttuurin ehdoin.

    Olen tuon kanssakäymisen kokenut ja jopa siihen valmennuskursseineen ja oppinut. Se ei tarkoita nöyristelyä, vaan ymmärrystä paljon vanhempana kulttuurikäyttäytymisenä kuin meillä Suomessa omaamme.

    Pandat, Muumit, Marimekot ja lumi joulupukkeineen Suomessa ovat kovaa kamaa sikäläisessä kulttuurissa. Ja meillä naureskellaan, jos tekninen osaaminen ei käy kaupaksi mielestämme huippuinsinööreineen.

    1. Kyllä ei pitäisi alistaa elukoita välikappaleiksi kaupan ja politiikan teossa, se on minun vankkumaton mielipiiteeni.

      1. Ähtäri muuten muistaakseni piti perustua, samoinkuin Ranua, pääasiassa suomalaisiin eläimiin.
        Suomen surkein ja ahdistavin eläintarha lienee Korkeasaari. Ken on vanhan susitarhan nähnyt, tai vanhan karhulinnan, lienee helppoa olla samaa mieltä.
        Hyvin kuvaavaa; nenäänsä kaiveleva turisti tuijottelee paviaania, joka kaivelee syöpäläisiä persvilloistaan ja sitten pistää ne poskeensa.

    2. Nykykiinalainen kulttuuri on koinsyömä ja korruptoinut ja pitää tärkeimpänä asianaan suoltaa sontaa kauppojen hyllyille ympäri maailman.
      Väitetään, että Kiina olisi myös rutosti velkaantunut. Kiinan kansantalous siis lienee syöttänyt sontaa halvalla ympäri Tellusta saattaakseen rehelliset yrittäjät konkkaan, jota voisi vallata markkinat.
      ——————-
      Puolet Kiinasta tuodusta tavarasta pitäisi viedä jälleenmyyjille takaisin ja vaatia rahat tiskiin.

  3. Uskon että tämä on monella tapaa ihan hyvä projekti – järkyttävän kallis, mutta uskoisin että silti nettovaikutus plussalla.

    Kuten Heikki totesi, kaikkea ei voi ihan 1:1 rahalla laskea. Yhteistyöolosuhteiden parantaminen on myös taloudellisesti viisasta mutta vaikea laskea.

  4. Päivittäin kuolee lajeja sukupuuttoon, valtaosa johtuen ihmisestä. Pandoja soisin pelastettavan sukupuutosta siellä missä on niiden luonnollinen elinympäristö.

  5. On melko luonnollista että lajeja kuolee sukupuuttoon ilman ihmisen vaikutustakin. 99% lajeista on kadonnut, ennenkuin ensimmäiset homo sapiensit tallustelivat maan kamaralla.

  6. Kinuskit käyttävät pandoja hillitsemään heidän toimintansa arvostelua ulkomailla.

  7. Vaikka Heikki ja Kyuu kera kauniiden sanojen korostavat kuinka pandadiplomatia edistää kaikkinaisia suhteita Kiinan ja Suomen välillä en hyväksy ajatusta että eläimiä käytetään hyväksi bisneksen eli rahan tekemisen eteen. Enkä usko ensinkään että todellinen motiivi pandojen tänne rahtaamisella olisi pelastaa niitä sukupuutolta niinkuin jotkut tekopyhät väittävät, useimmilla rahankiilto silmissään.
    Muita keinoja pitää löytää Suomen ja Kiinan keskeisten välien tiivistämiseksi, vaikkapa puheissaan kaikkien presidenttiehdokkaiden esille ottamaa runsaampaa keskustelua maiden välillä.

  8. Olen muuten aivan samaa mieltä; villieläinten hyväksikäyttämistä. Muuten jättiläispanda elää ja voi hyvin omilla alueillaan; ei ole uhanalainen.
    Tämä pandapolitiikka muuten saattaakin ajan myötä muuttua uhanalaiseksi.

  9. Lehtitietojen mukaan pandojen kanta on uhanalainen ja sitä on yritetty elvyttää näillä ihmisen toimenpiteillä. Tiettävästi siinä on myös onnistuttu ja muutama yksilö on saatu sopeutettua onnistuneesti luontoon. Näitä toimenpiteitä tullaan jatkamaan edelleenkin, siis ei se pandatouhu mitään pelkkää sirkushuvia ole.

    Se minua hiukan häiritsee ja huvittaa, kun niistä pandoista Suomessa puhutaan kuten ihmisistä, ”he ovat nyt perillä Ähtärissä, enkä minä ole menossa ihmettelemään heitä”.

  10. Tuo nyt aivan wikipediasta, Isopanda (Ailuropoda melanoleuca), jota kutsutaan myös nimillä bambukarhu, panda, pandakarhu ja jättiläispanda, on Kiinassa elävä nisäkäslaji.[2] Se luokitellaan yleensä karhujen heimoon ja oli aiemmin erittäin uhanalainen laji, mutta vuonna 2016 poistettiin listalta ja on nykyään vaarantunut laji (Vu, Vulnerable)[3]. Isopanda on uhanalaisten eläinten suojelua ajavan Maailman luonnonsäätiön eli WWF:n tunnus.
    Siis tuskin se uhanalaisuus Suomeen siirron syynä lienee.

  11. Luin Ukkolan ajatelmat, kiitos vaan Kalle vinkistä, ja kuinka ollakkaan yhtä fiksuja ajatuksia hänellä panda kohkaamisen kohdalla kuin on itselläni.

  12. Ruotsalaiset rotutohtorit ja RKP:n roturohtori ja pääideologi Freudenthal toitottivat ympäri Tellusta siinä määrin suomalaisten kuulumista keltaiseen rotuun, että kiinalaiset varmaan pitävät meitä vieläkin lähimpinä sukulaisinaan Euroopassa. Amerikkalaiset lienevät samaa mieltä.

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000967899.html

    ”Erään aikalaisen mukaan aiemmin alueelle muuttaneet siirtolaiset ”katsoivat suomalaisia samalla inholla kuin länsirannikon asukkaat kiinalaisia pakanoita”.

    Suomalaisten etnistä taustaa pohdittiin oikeussalissa. Minnesotan osavaltion Duluthin piirioikeuden pöytäkirjassa vuodelta 1908 kerrotaan oikeudenkäynnistä, jossa vajaat parikymmentä Suomesta tullutta siirtolaista haki Yhdysvaltain kansalaisuutta. Lain mukaan kansalaisuus voitiin myöntää vain valkoihoisille ja afrikkalaista syntyperää oleville.

    Yhdysvaltain hallinto vastusti kansalaisuuden myöntämistä hakemuksen tehneelle John Svanille, koska tämä oli suomalainen, eli mongolialainen ja sillä perusteella ei-valkoihoinen.”

    Se on hyvä, että kiinalaiset pitävät meitä sukulaisinaan, mutta olisi paha, jos Pohjois-Korean Kim tekisi samoin. Saattaisi lähettää pari ohjusta.

    1. Kyllä minäkin olisin palvelusaikanani mielelläni ollut tuon näköisten ”sotilaiden” parissa. Kaluunoita vaan näkyy olevan kaikilla, toisaalta, jotkuthan rakastavat juuri noita ”hilirimpsuja” ja kaikenmaailman ”killuttimia”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *