Vanhoja ihmisiä sorsitaan

Tunnettua on että poliitikot eivät juuri lupauksin kosiskele seniori ikäisiä ja syykin on selvä, vanhempi väki tyytyy marmattaen osaansa ja äänestää niinkuin on aina ennenkin äänestänyt, ovat puolueuskollisia, usein puolue tulee jo vanhemmilta perittynä pyhänä asiana jota ei tule mieleenkään kyseenalaistaa. Tästä johtuu että poliitikkoja ei isommin kiinnosta liehitellä vanhan väen ääniä, rahan ja yhteisen hyvän jakamisen kohdalla heidät on helppo jättää unhoon.

Mutta tuossa ei ole kaikki se miten vanhuksia yhteiskunnassamme kyykytetään. Yhä enemmän palveluita viedään nettiin joka on monen iäkkäämmän ulottumattomissa, sormi suussa ihmettelevät että mitenkäs tässä nyt näin on käynyt.
Uskon että useat mökinmummot ja paapat ovat ihmeissään kuunnellessaan radiota tai TVtä ja lukiessaan lehtiä koska esiintyy niin paljon sanoja joiden merkitys jää heille arvoitukseksi. Puheet vilisevät hienon tuntuisia sivistyssanoja ja englnninkielestä väännettyä slangia. Tässä muutamia esimerkin vuoksi: imago, konflikti, substanssi, genre, fiktiivinen, rekrytoija, perverssi, eksentrinen, tiimi, trendi, frendi ja optio.

Ja sitten tätä turhanpäiväistä selvän asian sanomista toisilla ketkuilevilla sanoilla josta esimerkkinä sana haasteellinen kun oikea sana useimmin olisi ongelmallinen tai pulmallinen. Ja kyllä suoraan selkokieleen tottunutta mielensäphoittajaa ärsyttää loputon niinkun hokeminenkin. Viimeisempänä mutta ei vähäisimpänä mikä särähtää vanhuksen korvassa ja pahoittaa mielen on aikanamme yleistyvä runsas kirosanojen käyttö, tapojen turmelluksena näkee kiikustuolissaan TVn äärellä sukkaa kutova mummi kun toimittaja toteaa jonkun ihan kunnon työn olevan paskahommaa.

12 vastausta artikkeliin “Vanhoja ihmisiä sorsitaan”

 1. ”aikanamme yleistyvä runsas kirosanojen käyttö”
  Jokaisen itseään merkittävänä taiteilijana tai esiintyjänä pitävän pitää vähinbtään pari kertaa ohjelman aikana sanoa ”v**ttu”.

 2. Julkisuutta tavoittelevien artistien ym toisen luokan julkimoiden v-sanan käytön ymmärtää (mutta en hyväksy) populismina jolla laskelmoiden tavoitellaan massojen suosiota mutta TV toimitttajien ja lehtihenkilöiden kohdalla se on tuomittavaa.

 3. Yksi karmeimpia sanoja, mitä kuulee on sana narratiivi, kun sitä ei edes voi johtaa mistään muista sanoista ja muodoltaankin se on sangen hattumainen (negatiivi, aktiivi, substantiivi) puhumattakaan äänneasustaan, riepoo korvaa.

  Jotakin kertomusta sen sanan kuitenkin pitäisi tarkoittaa.

  Sitten on sellainen sanahirviö kuin energiatehokkuus. Pitäisi käyttää oikeammin sanoja hyötysuhde tai energiataloudellisuus. Energiatehokkuus -sanan käyttäjästä tulee mieleen, ehkä virheellisesti, liirumlaarumia suoltava tyhjäpää.

  Minua vaivaa sekin, kun Halla-aho ei osaa jättää yliopistomongerrusta taakseen, vaan puhuu konteksista ynnä muusta.

  Happy smile, tawaritsit!

 4. Halla-ahon kannattaisi pysyä supi suomenkielessä, kannattajakunnassaan saattaa olla aika vähän heitä jotka ymmärrtävät mitä konteksti tarkoittaa.

  Sanan narratiivi kieliasukin on jo sellainen että mökin mumma tulkinnee kiro- tai epäsiveelliseksi sanaksi. Mutta hienolta varmaan puhujan korvassa kalskahta kun hän sanoo että narratiivi.

 5. Voihan virsukinttu kuka antaa pitää itseään narrina ja suostuu oleen sorsittuna kaikki on itsestä kiinni . terv tepivaari

  1. ”Voihan virsukinttu kuka antaa pitää itseään narrina ja suostuu oleen sorsittuna kaikki on itsestä kiinni . terv tepivaari”

   Meinaakkona tempaista narrativistia nokkaan?

 6. https://fi.wikipedia.org/wiki/Narratiivi
  Narratiivi (lat. narrare, subst. verbi kertoa) tarkoittaa kertomusta tai kertovaa esitystä[1]. Narratiivi voi olla suullinen tai kirjallinen, mutta laajassa mielessä narratiiveina voidaan pitää myös mainoksia ja elokuvia. Narratiivilla on alku, keskikohta ja loppu. Hyvä narratiivi on juonellisesti eheä.

 7. Markku en aio ruveta turpiinveto kisoihin, joka sellaseen alkaa on aivot jäänyt kyllä narikkaan .
  Mutta minua ei ole pidetty narrina eikä ole sorsittu itse pidän sen asian poissa reviiriltäni terv tepivaari

 8. Aika kevyesti pres ehdokkaat sivuavat vanhukset ja nuoret tulevat mielipidevaikuttajat tosin Niinistö ei halua olla mielipidevaikuttaja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *