Anna-Kaisa Elvis has left the Tampere3 building

 

 

 

Homma on leveellään kuin Jokisen eväät.  Ei tolkkua, ei protia, ei järkeä.

Anna-Kaisa Ikoselle loihdittiin tyhjästä kaupungin johtamisen pro- fessuuri Tampereen yliopiston talouden ja johtamisen laitoksella koh- ta pudottuaan (30 äänellä, onnittelut demareille!) Tampereen pormes- tarin paikalta (ei ne kunnanvaalit täysin mettään menneet…) ja sen jäl- keen siltä pohjalta hänet nostettiin säätiöyliopistohankkeen johtajaksi.

Hän oli yliopistojen ”kapinakokouksessa” 11.2. Tampereen yliopiston juhlasalissa ainoa, joka ääneen puolusti säätiöyliopistoa. (Kyllä siellä muitakin kannattajia oli, mutta he olivat kukin omista syistään hiljaa.) Olin paikalla.

Kun hän tutustui kunnolla hommaan, hän iski hanskat tiskiin, uskomattoman kusetusshown jälkeen…

Minkähänlainen pölhö sitten tulee  – suunta lienee edelleen laskeva…

Kaikki hänelle perskohtaisesti sompuloidut rakenteet (kuten kaupungin johtamisen oppituoli resursseineen ja mahdollisine alempine työntekijöi- neen jäävät tietysti olemaan ainakin joksikin aikaa, vaikkain Elvis has left the building…

Pormesrtrityypiltään hän on ollut kaupungin VELKAANNUTTAMISJOHTAJA.

https://www.verkkouutiset.fi/kokoomuksen-ministeriryhman-valtiosihteeriksi-nousee-anna-kaisa-ikonen/

Kokoomuksen ministeriryhmän valtiosihteeriksi Anna-Kaisa Ikonen

Satu Schauman | 05.03.2018 | 15:22- päivitetty 05.03.2018 | 15:38

– Tämä on valtavan hieno mahdollisuus, jota arvostan korkealle, kommentoi valtiosihteeri nimitystään.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on kutsunut kokoomuksen ministeri- ryhmän valtiosihteeriksi Anna-Kaisa Ikosen. Ikonen aloittaa tehtävässä 10. 4. 2018.

– Tämä on valtavan hieno mahdollisuus, jota arvostan korkealle. Lähden hyvin motivoituneena mukaan, Ikonen kommentoi asiaa Verkkouutisille.

Ikonen arvioi, että ministeriryhmän valtiosihteerin pöydällä ovat halli- tuksen isot toimet ja niiden loppuun saattaminen tällä vaalikaudella.

– Hallitus on asettanut itselleen isoja tavoitteita ja niiden loppuun saat-tamisesta on tarkoitus huolehtia yhdessä ministeriöiden kanssa. Näen, että tässä on se toimenkuvani ydin.

Petteri Orpo arvioi, että Anna-Kaisa Ikonen ”tuo monipuolista lisäosaamista muutenkin vahvaan joukkoomme”.

– Hänellä on kokemusta ennestään valtiosihteerin tehtävistä, mutta vahvasti myös kaupunkipolitiikasta ja koulutuspolitiikasta, Orpo katsoo. Hän arvostaa myös Ikosen taustaa työelämäprofessorina.

Ikonen siirtyy valtiovarainministeriöön Tampereen korkeakoulujen yh-distymiseen tähtäävän Tampere3-uudistuksen johtajan tehtävästä. Tä- män tehtävän hän jättää ”haikein mielin”, mutta ajatuksena olisi jatkaa kui- tenkin sivutoimisesti Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun työelämäprofessorina.

– Nämä tukevat mielestäni toinen toisiaan. Kyse on johtamisen tematii- kasta. Toki työelämäprofessuuri kulkisi vain pienenä elementtinä tässä rinnalla, Ikonen huomauttaa.

Vuosina 2013 – 2017 Ikonen toimi Tampereen kaupungin pormestari- na. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa sosiaali- ja terveyspal- veluista vastaavana apulaispormestarina ja julkishallinnon konsulttina.

Ikosella on aiempaa kokemusta myös valtiosihteerin tehtävästä. Hän toimi valtiovarainministeriössä hallinto- ja kuntaministerin valtiosihtee- rinä Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa. Senaatintorin vieressä sijaitseva valtiovarainministeriön rakennus on siis tuttu Ikoselle jo ennestään.

Anna-Kaisa Ikonen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori. Hän on Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Kevan hallituksen puheenjohtaja.

Kokoomuksen ministeriryhmän valtiosihteerin paikka vapautuu Risto Artjoelta, joka siirtyy Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinettipäälliköksi. ”

http://hairikot.voima.fi/artikkeli/yliopistollisen-vallankaappauksen-askelmerkit/

” Blogi Julkaistu helmikuu 28, 2018 10:36 am
Kirjoittanut Sinikka Torkkola

Yliopistollisen vallankaappauksen askelmerkit

2018-02-28 Sinikka Torkkola

Tampereen yliopiston yhdistymisprosessissa valtaa halutaan jakaa yliopistolaisilta sijoittajille.

Salailu, harhaanjohtaminen ja näennäisdemokratia. Siinä ikävä liuta sa- noja, jotka kuvaavat tamperelaisten korkeakoulujen yhdistymistä uu- deksi säätiöyliopistoksi. Helmikuun alussa Tampereen yliopiston henki- lökunta ja opiskelijat saivat tarpeekseen Tampere3:na tunnetusta yh- distymisprosessista ja marssivat ulos. Viimeinen pisara oli salassa pika- vauhtia valmisteltu johtosääntö, jolla valta olisi siirretty yliopistolaisten ulottumattomiin ja yliopiston itsehallintoa murennettu.

Itsehallinnon mureneminen ei ollut yliopistolaisten ulosmarssin perim- mäinen syy. Syynä oli pelko opetuksen ja tutkimuksen tulevaisuudesta. Tiedeyhteisön keskeinen tehtävä on vastata tutkimuksen ja siihen pe- rustuvan opetuksen laadusta. Tämän yliopistojen omavalvonnan yti- messä on yliopistoyhteisön oikeus päättää, mitä ja miten tutkitaan ja opetetaan. Juuri tuota päätösoikeutta Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallitus tahtoi johtosäännön määräyksillä kaventaa.  … ”

Tampereen yliopiston henkilökunta ja opiskelijoiden edustajat marssivat ulos työpaikaltaan viime torstaina. (KUVA: Kalle Parkkinen/ Lehtikuva)

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005562391.html

Yliopistoväki vaatii yhä selvyyttä Tampereen jättiyliopiston johtamismalliin: ”Vallan­kaappauksen askelmerkit näkyvissä”

Tampereen yliopiston työtekijät ja opiskelijat pettyivät uuden säätiöyli- opiston johtosääntöön ja vaativat lisää sananvaltaa päättäviin elimiin. Hankkeen johtajan mukaan yliopiston autonomia säilyy uudessakin mallissa.

Heli Saavalainen HS

Julkaistu: 11.2. 18:19

Tampereen yliopiston työntekijät ja opiskelijat vaativat edelleen selvyyttä uuden jättiyliopiston vallankäyttöön ja johtamismalliin.

Yliopistoväki ei suoraan niele johtosääntöä, jonka säätiöyliopiston siir- tymäkauden hallitus löi lukkoon lauantaina.Myönnytyksistä huolimatta uuden johtamismallin pelätään kaventavan yliopistolaisten mahdolli- suuksia vaikuttaa korkeakoulun toimintaan, kun taustalla olevat yritysmaailma saa valtaa hallintoelimissä.

Tampereen yliopiston pääluottamushenkilö Sinikka Torkkola pitää joh- tosääntöön tulleita myönnytyksiä minimaalisina ja epäselvinä. Hänen mukaansa säätiöyliopistoon ajettava johtamismalli siirtää valtaa akateemiselta yhteisöltä yrityksille.

”Muutos tarkoittaa sitä, että yliopisto on muuttumassa yritysmäisesti johdetuksi. Tässä ovat selvästi olleet vallankaappauksen askelmerkit näkyvissä. Tässä yritetään kaapata julkista omaisuutta, yliopistoa, jolla on yhteiskunnallinen opetus- ja tutkimustehtävä”, Torkkola sanoo.

Yliopistolaiset järjestävät maanantaina avoimen kokouksen aiheesta, jotta uuden johtosäännön sisällöstä saadaan selvyys. Toistaiseksi julkisuuteen on tihkunut vain osia lauantaisesta päätöksestä.

”Tavoitteena on keskustella asiasta ja miettiä, mitä on vielä tehtävissä. Koska johtosääntöä ei ole kokonaisuudessaan vielä julkaistu, emme tiedä tarkalleen, mitä se sisältää. Ihmiset ovat hyvin turhautuneita”, Torkkola sanoo.

Suurhankkeessa yhdistetään vuoden 2019 alussa kolme korkeakoulua: Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

Kolmoiskorkeakoulusta tulee Suomen toiseksi suurin yliopisto, jossa on 35 000 opiskelijaa ja 5 000 työntekijää.

Uuden yliopiston vallanjaosta ja siirtymäkauden hallituksen alun perin esittämästä johtosääntöluonnoksesta syntyi Tampereella kova kiista.

Jopa tuhat työntekijää ja opiskelijaa marssi yliopistolta ulos torstaina vastalauseena uudistuksille. Yliopistoväen mukaan esitetty johtosääntö vaarantaa yliopiston itsehallinnon.

Siirtymäkauden hallitus hyväksyi kiistoja aiheuttaneen johtosäännön lauantaina. Alkuperäiseen esitykseen tehtiin myönnytyksiä, jotka lisäävät yliopistoväen mahdollisuuksia vaikuttaa säätiöyliopiston hallintoon.

Tampere3-hanketta johtavan Anna-Kaisa Ikosen mukaan ratkaisu oli kompromissi, jossa otettiin asiasta käyty keskustelu laajasti huomioon. Hänen mukaansa yliopistoyhteisö saa kaipaamaansa vaikutusvaltaa muun muassa hallituksen nimittämiseen.

6 vastausta artikkeliin “Anna-Kaisa Elvis has left the Tampere3 building”

  1. Ikosen osalta asia on sikäli hyvin, että Ikosen kulut jakautuvat kaikille suomalaisille sen sijaan, että ne pääosin maksaisivat tamperelaiset.
    Samoin Ikosen puuhastelun seurauksena olevat katastrofit jäänevät pääosin kokkareiden lähipiiriin.

    1. Millä tavalla se on oikeesti ilmnnyt Timo P een näin kaupunkilla pari kertaa Ikosta en kertaakaan . . terv tepivaari

  2. ”Säätiöyliopisto” tekee kauaskantoisia ja kalliita ”tieteenalajärjestelyjä” YHDEN HENKILÖN METKUJEN JA TOIVOMUSTEN MUKAAN, JOIHIN HÄN EI EDES OLE PÄTKÄÄKÄÄN SITOUTUNUT – tai edes miettinyt, mitä tuli tehtyä – kun monien muiden sana ja tulokset ja ansiot eivät paina millään keinolla mitään.

  3. Komppaan Heikkiä, Anna-Kaisa Ikonen on ollut varsin osaava tehtävissään. Hän on kuunnellut, oppinut ja harjoittanut tervettä yhteispeliä sooloilun sijaan. Toivotaan onnea uuteen tehtävään.

  4. Hän on muurinsärkijäkonsultti, joka teettää päätöksiä, joiden kanssa aivan muiden on elettävä ja selvittävä.
    Aivan katasrtofaalista on, kun näin tapahtuu titeessä, josata hän ei ymmärrä enempää kuin sika Pohjantähdestä – ede MITÄ se ON!

Kommentoi