Oulun yliopisto lupailee isoja…

 

Luin tuon aluksi vilistävältä videoltapieneltä ruudulta useaan kertaan  väärin ”ihmisjattelun ja keinoälyn liitäntöjä” (Human Thought and AI interfaces) eli sitä mitä olin hakemassakin,un sellaisesta on jauhettu helvetisti paskaa.

Sellaisiahan ei tule koskaan eikä missään. Ne ovat periaatteellisesti mahdottomia. Ja siitä olin ensin räjähtämässä…

HUMAN UI” on kuitenkin avoimen koodin projekti, joka luo interfeissejä ohjelmoimatta. Ei sano mulle juuri mitään. Tutkimus on kuitenkin vahvasti kiinni vapaaehtoisten työstä ainakin tuolta osin.

Human UI is a new interface paradigm for Grasshopper. Create professional looking Grasshopper apps with custom user interfaces without writing any code.

Note: Human UI is now an open source project. It was originally developed at NBBJ by the Design Computation Leadership Team over the course of about 10 months in 2015-2016.

Primary development by:

Andrew Heumann / andheum / @andrewheumann

Lead Developer

Marc Syp / marcsyp / @mpsyp

Product Manager

Nate Holland / nateholland / @_NateHolland

Contributing Developer

—-

Gone are the days of faking a user interface by laying out sliders and text panels and hiding wires on the Grasshopper canvas. Human UI interfaces are entirely separate from the Grasshopper canvas and leverage the power of Windows Presentation Foundation (WPF), a graphical subsystem for rendering user interfaces in the Windows environment.

https://www.youtube.com/watch?v=T6ubRoZCeVw

https://yle.fi/uutiset/3-10188648

Suomen Akatemian uuden lippulaivaohjelman kaksi ensimmäistä tutkimushanketta sai yhteensä 18,5 miljoonan euron rahoituksen huhtikuun puolivälissä.

Oulun yliopiston tutkimuksen ohella toinen rahoituksen saanut osaamiskeskittymä on Aalto-yliopiston ja VTT:n biotalouden tulevaisuuden ratkaisuihin ja materiaaleihin perehtyvä CERES.

6Genesis-osaamiskeskittymässä viedään 5G teknologiaa kaupallistamisvaiheeseen yhteistyössä eurooppalaisten kumppanien kanssa. Samalla kuitenkin kehitetään jo seuraavana sukupolven langatonta 6G-perusteknologiaa (www.6genesis.org).

6G-verkko olisi entistä nopeampi ja tehokkaampi. Se mahdollistaisi ihmisten välisen kommunikoinnin entistä rivakammin, mutta myös laitteiden, prosessien ja asioiden välisen yhä nopeamman tietoliikenteen.

6Genesis-ohjelman esittelyvideo löytyy tästä linkistä.

Videolla nähdään monenlaisia futuristisia visioita siitä, mitä uusi teknologia voi tuoda mukanaan kaikkien ihmisten arkeen.

Uusi teknologia, uudet haasteet

6Genesis-ohjelman vetäjänä on Oulun yliopiston akatemiaprofessori Matti Latva-aho. Hän näkee 6G-teknologian kehittämisessä valtavia haasteita.

– Ensinnäkin kapasiteettia viedään ihan fysiikan äärirajoille. Se vaatii uusia radioteknisiä ratkaisuja, uusia elektronisia ratkaisuja, uusia kokonaissovellusratkaisuja, jotta pystytään se koko paketti ratkaisemaan.

6G-verkon tuloa tutkitaan eurooppalaisessa Terranova-hankkeessa. Siinä kaavaillaan 6G-tekniikkaa, jossa käytettäisiin terahertsialueelle yltäviä taajuuksia ja päästäisiin jopa 400 gigabitin sekuntinopeuksiin.

Jos 5G-teknologia on käytössä ehkä jo lähivuosina, niin seuraavan sukupolven tietoliikenneverkon aika tulee vasta 2030-luvulla.

professori Matti Latva-aho, Oulun yliopisto

Akatemiaprofessori Matti Latva-aho johtaa 6Genesis-ohjelmaa, joka tutkii 6G-teknologian tuloon liittyviä haasteita..Oulun yliopisto

Tavoitteena on saada älykäs verkko tulevaisuudessa toimimaan saumattomasti, reaaliaikaisesti ja luotettavasti.

– Meidän täytyy tuoda tekoälymaailmassa kehitettyjä algoritmejä, jotka mahdollistavat nämä fiksut tulevaisuuden sovellutukset, mahdollisimman lähelle loppukäyttäjiä ja loppusovelluksia mobiililaitteisiin, tukiasemiin ja laajasti langattomaan verkkoon, sanoo professori Matti Latva-aho.

Kuudennen sukupolven tekniikka toisi mukanaan suuremmat taajuudet, kaistat ja siirtonopeudet, joiden avulla akatemiaprofessorin mukaan mahdollistuisi langaton tekoäly.

Se taas olisi pitkälle automatisoidun yhteiskunnan perusedellytys.

Nyt 5G-teknologiassa viive on kutistettu pieneksi, mutta se on edelleen liian iso esimerkiksi automatisoidun liikenteen toimimiselle. Kritiikkiä on esitetty myös langattoman tietoliikenteen turvallisuudesta.

Väheneekö operaattorien valta?

Uusi teknologia mahdollistaa myös erilaisten yksityisten verkkojen luomisen, joissa on omistajiensa haluamia palveluita, sovelluksia ja määrätyt käyttäjät. Tämä voi vähentää nykyisten tietoliikenneverkkojen omistajien ja operaattorien valta-asemaa tulevaisuudessa.

– Operaattorit ovat tietenkin se verisuonisto koko tälle langattomalle teknologialle, mutta heidän lisäkseen me tarvitsemme niin sanottuja privaattiverkkoja, sanoo Matti Latva-aho.

– Tähän tarvittaisiin kipeästi omat toimintataajuudet, ja valmistelu on tällä hetkellä Viestintävirastossa työn alla. Tämän vuoden aikana saadaan päätöksiä siitä, että mahdollistuvatko tämäntyyppiset toimintamallit Suomessa, jotka muualla maailmassa ovat selkeästi nyt tulossa operaattoriliiketoiminnan rinnalle.

Suomi ja Oulu kehityksen kärjessä

Oulun yliopistossa langatonta tietoliikennettä on kehitetty jo yli 20 vuotta.

Nyt rahoituksen saaneen 6Genesis-ohjelman verkostoissa työskentelee jopa 500 tutkijaa ja akatemiaprofessori Matti Latva-aho näkee uuden teknologian kehittelyssä suuria mahdollisuuksia.

Suomessa esimerkiksi 5G-testiverkkoja on kehitetty jo neljä vuotta, kun Yhdysvalloissa vasta lanseerattiin kaksi hanketta.

… ”

En olisi juurikaan varmempi kuin UMTS-aikaan, että Suomi ja Oulu todella olisi minkään kehityksen kärjessä…

Pannaan varmuuden vuoksi linkkejä sen mukaan.

https://www.ostologistiikka.fi/kategoriat/teknologia/tietoturvavirasto-5g-teknologia-taynna-riskeja

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/04/myytti-konesuperalysta-poksahtaa

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/04/lahteeko-suomi-mukaan-sekoilemaan-elon-musk-huijaa-mahdottomalla-aivokaapelitelepatialla

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/09/aivokaapelitelepatia-on-edelleen-huijausta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *