Sote, vanhusväestö ja valinnanvapaus

Soteuudistus tulee eniten vaikuttamaan vanhusväestön elämään. Vanhusväestöön lukeutuu tässä kaikki yli 65 vuotiaat. Eläkeläisiä on Suomessa n. 1,5 miljoonaa ihmistä eli n. 30 % väestöstä.Siinä ikäryhmässä sairastetaan eniten. Siinä ikäryhmässä tarvitaan eniten sosiaalipalveluja, kuten esim. kotihoitoa ja asumispalveluja.

Kun nyt puhutaan paljon valinnanvapaudesta, niin se ei kuitenkaan koske lainkaan vanhusväestöä. Miksi ei? Siksi, että valinnanvapaus koskee vain perusterveydenhoitoa ei sosiaalipalveluja lainkaan. Perustuslakivaliokunta kielsi sosiaalipalvelut yksityisiltä lääkärifirmoilta siksi, että Suomessa voi lakien mukaan sosiaalipalveluista päättää vain viranomaiset.

Vanhusväestön on aina viisainta käyttää vain julkisia terveys -ja sosiaalipalveluja, koska ne palvelut saa ”samasta luukusta”. Jos valitsee terveyspalvelut yksityiseltä puolelta on sosiaalipalvelut aina haettava julkiselta puolelta. Sitä paitsi erkois-sairaanhoito on myös aina haettava julkiselta puolelta, koska yksityiset halusivat vain rusinat pullasta eli perusterveydenhoidon, kuten flunssanhoidon.

Näitä asioita ei  ole lainkaan käsitelty, kun hallitus on markkinoinnut sotea -ja maakuntauudistusta. Muutenkin on hallitus korostanut kaiken aikaa vain soten hyviä puolia ja unohtanut tyystin sen heikot puolet.

Vanhusväestö on unohdettu täysin sotessa, vaikka se koskettaa eniten juuri vanhusväestöä.

4 vastausta artikkeliin “Sote, vanhusväestö ja valinnanvapaus”

  1. ”Eläkeläisiä on Suomessa n. 1,5 miljoonaa ihmistä eli n. 30 % väestöstä.”

    Se on hirvittävä määrä. Ei siinä työväestö enää kykene lapsia ruokkimaan, kun vielä tunkee niitä asylum-petosta harrastavia turistejakin.

    Vihervasemmisto on matematiikasta ymmärtämätöntä ja vastuuntuntoa vailla. Mutta hallitukseen pitäisi silti päästä, maksoi mitä maksoi.

  2. Ja sipilän esim puolittaa palkkansa ja lomansa neljään viikkoon ja alkaa tekeen töitäkin kunnolla terv tepivaari

  3. Toivon mukaan keskustalla kuin kokoomuksella ei ole sitä paljon puhuttua ketunhäntää kainalossa ”liipasin herkkyyttä sormissa”.

    Vähän kuin ”salaattihyvää eri mausteissa” sekoitettuna tai selvää ”pässinlihaa” – ja nuo paljon puhutut säästöt tulevaisuus mittarissa aiheuttanee ähkyjä totuuden kanssa … vaiko terveystekniikka eri älyillään tuo säästöjä kukkaron nyöreihin.

    Takuulla vaiko takuuitta ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *