Tänään 100 vuotta sitten päättyi kansalaissota, mutta valkoinen terrori alkoi

Varsinainen kansalaissota ja tappaminen alkoi vasta 100 vuotta sitten, kun valkoinen terrori alkoi todenteolla lahtamaan vastustajiaan. Se on surullinen tarina Suomen historiassa, jonka haavat vuotavat vieläkin 100 vuoden jälkeenkin.

Tässä on Wikistä lainattu tilasto valkoisen terrorin uhreista pääosin varsinaisen kansallaissodan jo päätytyä.

Välittömästi sotatoimia seuranneiden teloitusten ja kenttäoikeuksien langettamien kuolemantuomioiden perusteella surmattujen sekä vankileireillä ammuttujen lukumäärää ei koskaan saada selville aivan tarkasti. Asiaa koskevat keskeisimmät tilastolähteet, Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakuntien aineistot (mm. kuolleiden kirjat ja rippikirjat) ja Suomen sosialidemokraattisen puolueen kokoama ns. terroritilasto eivät ole aivan objektiivisia. Seurakunnissa ilmeni tendenssiä merkitä epävarmoja tapauksia kaatuneiksi, ja SDP:n aineistossa epävarmoja tapauksia lienee kirjattu teloituksiksi. Lisäksi molemmissa osa merkinnöistä lienee tehty vain ns. kuulopuheiden perusteella. Sotasurmia käsittelevän lähdetilaston ja sen pohjalta tehtyjen arvioiden mukaan punaiseen osapuoleen luettavista:

 • 7370–10 000 henkilöä teloitettiin, pääosin ampumalla.[10]
 • 1767 henkilöä katosi vuoden 1918 aikana. Näistä osa lienee valkoisen terrorin uhreja. Lukumääriä on mahdotonta arvioida.
 • Vankileireillä kuolleista osa menehtyi terrorin uhreina kesällä 1918. Lukumäärä saattaa vaihdella 300–1000 uhrin välillä.
 • Arviolta 5199 punaista kaatui sotatoimissa, mutta osa heistä on ilmeisesti teloitettu heti antautumisen jälkeen. Tarkkoja lukumääriä tai arvioita ei uhreista voitane koskaan esittää

Jaa käyttäen:


8 Replies to “Tänään 100 vuotta sitten päättyi kansalaissota, mutta valkoinen terrori alkoi”

 1. Valkoinen terrori jatkuu edelleenkin, joskin nyt ei enään tapeta ampumalla, nyt tapetaan nälkään, masennukseen ja ahdistukseen.
  Siitä saatiin eilen illalla näyte Ylen A-studiossa, kun Kokoomuksen kansanedustaja ja työtön sekä vakavasti sairas tapasivat toisensa. Kansanedustaja oli kylmä ja tunteeton hädässä olevan työttömän ja nälkärajalla elävän henkilön kanssa.

  1. ”Valkoinen terrori jatkuu edelleenkin, joskin nyt ei enään tapeta ampumalla, nyt tapetaan nälkään, masennukseen ja ahdistukseen.”

   Valuuttaseikkailu eli euroon ryhtyminen oli etupäässä Lipposen, Niinistön ja Ville Itälän johtaman perustuslakivaliokunnan moka.

   1860-luvun katovuosina ei Suomi saanut lainaa viljan ostoon, koska maan talous ei ollut uskottava markan ylikorkean kurssin takia. Huomattava osa suomalaisista kuoli nälkään.

   1990-luvulla markan ylikorkean kurssin takia Suomi ei taaskaan saanut lainaa, koska maantaloudella ei ollut uskottavuutta, vaan oli ajautumassa lamaan. Tuli työttömyyttä ja toivottomuutta ja valuuttakurssin korjaaminen liian myöhään toi velallisten konkursseja.

   Eurottaminen on johtanut kilpailukyvyn menettämiseen, koska ei ole osattu elää eurossa (Lipponen). Harva muukaan maa on osannut elää eurossa. Siksi olemme joutuneet maksamaan Kreikankin velkoja, jotka ovat osanneet elää suomalaisiakin heikommin, kohta Ranskan ja Italiankin velat kaatuvat päällemme.

   Asylum -sanaa väärinkäyttäneet turistit huomaavat ehkä piankin ottaneensa väärän kompassisuunnan, elleivät sitten nauti nälästä.

 2. Terrorismissa oli mukana sekä tunneperäistä kostoa, että harkittua pelolla hallitsemista.

  Koska kyseessä oli ollut RKP:n puheenjohtajan Eric von Rettigin lausuman mukaan kahden eri rodun välinen sota, niin terrori oli osa myös svekomaanien pyrkimystä ”germaanisen valtiasrodun” johtavan aseman turvaamiseksi.

  Svekomaanien eduskuntavalta ei ollut enää suuri säätyvaltiopäivien mentyä historiaan, mutta svekomaaneilla oli valtaa valtiokoneistossa, oikeuslaitoksessa, sotakoneistossa ja virkamiehistössä, koska olivat kyenneet estämän suomenkielisten kouluttautumista. Ja ne suomalaisista, jotka olivat kouluttautuneet ruotsiksi olivat taipuvaisia samaistumaan ”germaaniseen, ruotsalaiseen valtiasrotuun”. Toisin sanoen vuosi 1918 oli freudentalismin kulta-aikaa.

  Ruotsalaiset äärinationalistiset piirit olivat onnistuneet siirtämään vankileirit pois sisäministeriöltä puolustuslaitoksen hallintaan, joka mahdollisti tehokkaamman terrorin, eli kauhun kylvämisen.

  Tuo kauhu on periytynyt tähän päivään asti alitajuntaan ja mahdollistanut sen, että finländare-jansson saa hyppiä vapaasti finne-virtasen varpaille. Itseään sosialidemokraateiksi mainostavat pitävät tilannetta normaalina. Pia Viitanenkin Tampereelta antoi opetusministerinä ollessaan riemurinnoin veikkausrahoja svekomaanipuoleen nuorisolle ja leikkasi rahaa finne-virtasille oikeutta haluavilta PS-nuorilta.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Terrorismi

  ”Terrorismi (ransk. terrorisme, latinankielisestä sanasta terrere, ’aiheuttaa kauhua, pelotella’) on yksilön tai ryhmän harjoittamaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa päätöksentekoon. Koska sanaa käytetään yleensä kuvaamaan ei-valtiollisten tahojen toimintaa, niin sanottu valtioterrorismi rajataan usein sen ulkopuolelle. Suomen kielessä on jossain määrin vakiintunut jako terrorismi- ja terrorikäsitteiden välille siten, että terrorismilla yleensä tarkoitetaan yksittäisten henkilöiden tai epävirallisten lain ulkopuolella toimivien järjestöjen toimintaa, kun taas terrorilla joko kansalaissodan osapuolten, tai julkisten viranomaisten tai viranomaisten tukemien järjestöjen taikka hallitusten toimintaa.[1] Terrori (latinaksi terror, pelko) on hirmuvaltaa, ihmisten tarkoituksellista pitämistä pelon vallassa. Terroria harjoitetaan usein tarkoituksena lujittaa vallitsevan hallinnon valtaa, mutta myös päinvastoin sen arvovallan horjuttamiseksi. ”

 3. Rauli ”Badding” Somerjoki lauleli:

  Anna arpisten haavojen olla
  niitä auki et repiä saa
  anna muistojen katkerain kuolla
  koeta kaikki pois hiljalleen unhoittaa
  jne

  Menetetystä rakkaasta lie laulelee mutta voisi tätä soveltuvin osin yhdistää vähitellen myös vuoden 1918 kammottaviin tapahtumiin.

  1. Eipä tuo näytä onnistuvan, kun seuraa noita tämänkin blogin kaltaisia kirjoitelmia…

 4. Punaista terroria lienee sitten se, että valtion kassasta jaellaan holtittomasti rahaa maailmalle ja verotetaan duunarin palkkaa demarien tyyliin järjettömästi.
  Suomen demarit lienevät katkeria, kun eivät ole päässeet siihen, mihin Ruotsin demarit aikoinaan eli vero oli korkeimmillaan 102% tuloista.

Kommentoi