Valta turmelee ja ehdoton valta ehdottomasti

Suomen pääministerillä on paljon valtaa. Hänellä on valtaa kaikkein eniten Suomessa. Hän vastaa kotimaan politiikasta ja EU-politiikasta. Presidentin vastuulla on muu ulkopolitiikka, kuin EU-politiikka.

Kun pääministerillä on niin paljon valtaa, on suuri vaara, että valta turmelee.  Jonkinlaista näyttöä siitä, että valta on turmellut pääministerin on sote -ja maakuntauudistus, kun hän ei lainkaan ota huomion opposition ja kansan emmistön mielipiteitä.

Jäljempänä Elämä/HS.fi lainattu juttu, jossa tutkijat esittävät tutkimustuloksia aiheesta. Tekstin lihavoinnit allekirjoittaneen.

1. VALTAAN noustuaan moni menettää juuri ne kyvyt, jotka arvostuksen saamiseen alun alkaen vaadittiin. Näin esittää Berkeleyn yliopiston Greater Good Science Centerin johtaja, psykologian professori Dacher Keltner kirjassaan The Power Paradox. Todellinen vaikutusvalta yhteisössä ansaitaan Keltnerin mukaan edistämällä yhteistä hyvää. Päihdyttävä vallantunne itsessään voi kuitenkin nostaa ihmisen pahimmat puolet pintaan ja saada hänet toimimaan kuin sosiopaatti.

2. VALTA muuttaa käytöstä tavalla, jota voi verrata aivovaurion seurauksiin, Keltner toteaa pitkäaikaisten tutkimustensa perusteella. Valta tekee ihmisen impulsiivisemmaksi ja sokeammaksi riskeille sekä heikentää kykyä katsoa asioita toisten näkökulmasta.

3. KORKEA sosiaalinen status näyttäisi vähentävän kiinnostusta muiden kokemusmaailmaan. Alemmassa asemassa olevien aivot prosessoivat aktiivisemmin toisten ajatuksia ja tunteita, kertoo Neuroimage-lehdessä vuonna 2012 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

4. VALLAN vaikutus näkyy aivojen peilisolujärjestelmässä, joka mahdollistaa virittymisen toisten ihmisten tunteisiin ja mielentiloihin. Mitä vallakkaammaksi koehenkilö tunsi itsensä, sitä heikommin hän reagoi toisten liikkeisiin, kertoo Journal of Experimental Psychology -lehdessä vuonna 2014 julkaistu kanadalaistutkimus.

13 vastausta artikkeliin “Valta turmelee ja ehdoton valta ehdottomasti”

  1. Kun pääministeri Sipilällä on erittäin korkea sosiaalinen status, hän on monimiljonääri, niin sitä vähemmän hänellä on kiinnostusta meihin tavallisiin suomalaisiin. Häntä kiinnostaa vain valta, jota Kepu havittelee maakuntauudistuksella.

  2. Edelleen. Sipilä rakastaa rahaa ja raha Sipilää. ”Uskossa” on hyvä olla…

  3. Ehkäpä sittenkin se pressan valta pitäisi olla kuin ennen ja tietty pressana koko kansan etua ajatteleva henkilö.
    Nyt taitavat molemmat vallakkat olla rahan palvojia ja unohtavat heikoimmat korkeintaan sivulauseeseen joille kikyä ja aktiivia sekä vanhat raihnaiset pysykööt kodeissaan ettei valitus kuulu.

  4. Toden totta valta turmelee, siitä on kautta historian lukemattomia esimerkkejä. Pahimmasta päästä viime ajoilta Hitler, Mussolini, Stalin ja monet muut kommunistidiktaattorit. On heitäkin jotka eivät tykänneet Kekkoselle keskittyneestä paljosta vallasta.

    Onneksemme millä on tämä toimiva demokratia, nämä eduskuntavaalit joka neljäs vuosi, kansa rankaisee jos vallassa olleet osoittavat turmeltuneisuuden merkkejä.

    1. Valta turmeli myös ruotsinkielisen kouluttautuneen rahaeliitin 1800 -luvulla, kun niissä piireissä heräsi pelko valta-aseman tasaamisesta suomenkielisten kanssa. Pelko sairastutti valtaapitävät freudentalismiin eli svekomaniaan. Svekomania kroonistui ja potilaat muodostivat vertaistukiryhmän Ruotsalaisessa KansanPuolueessa.

      Ryhmä juhlii ruotsalaista imperialismia kuudes marraskuuta ja yrittää estää suomen ottamisen Pohjoismaiden neuvoston viralliseksi kieleksi.

      Säilyttääkseen valtansa potilaat ujuttivat pakkoruotsin kouluihin. Jos vaatimukseen ei olisi suostuttu, niin potilaat olisivat kampittaneet peruskoulu-uudistusta niin pitkään kuin olisivat pystyneet.

      Svekomaniaa potevat haluavat myös säilyttää valtaa käsissään finne-virtasen etnisellä syrjinnällä ruotsalaisen finländare-janssonin hyväksi. Tätä tautioiretta vastaan saattaa EU saattaa antaa pakkohoitolääkettä, mutta oireen poistaminen ei vielä paranna itse tautia, vaan svekomaanit ovat saattaneet sairastua loppuiäkseen.

      1. Svekomanian taudinkuvaa:

        ”2. VALTA muuttaa käytöstä tavalla, jota voi verrata aivovaurion seurauksiin, Keltner toteaa pitkäaikaisten tutkimustensa perusteella. Valta tekee ihmisen impulsiivisemmaksi ja sokeammaksi riskeille sekä heikentää kykyä katsoa asioita toisten näkökulmasta.

        3. KORKEA sosiaalinen status näyttäisi vähentävän kiinnostusta muiden kokemusmaailmaan. Alemmassa asemassa olevien aivot prosessoivat aktiivisemmin toisten ajatuksia ja tunteita, kertoo Neuroimage-lehdessä vuonna 2012 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.”

  5. Kyllä nyt kaiken maailman bulvaanit ovat liikkeellä sote-uudistusta vastaan millä milloinkin argumenteilla.
    … ja nyt pääministerimme syytelistalla vallan väärinkäytöstä, joka todella yrittää saada aikaan sitä , mitä muut kattilan hämmentäjät eivät ole koskaan saaneet aikaan.
    Lipponen oli se pääministerimme, joka kähmi kaiken vallan itselleen ja epäonnistui surkeasti vai poliittisella agendalla ilman sipilämäistä prosessikaaviota.

    1. Heikki, suurin virhe, mitä Sipilä on tehnyt pääministerinä oli se, että hän ei suostunut parlamentaariseen valmisteluun niin suuressa asiassa, kuin sote -ja maakuntauudistus on. Se kertoo Sipilästä, että valta on sokaissut hänet.
      Kun kysymyksessä on koko kansan terveys ja sosiaalihuolto se olisi vaatinut suurta yksituumaisuutta. Siinä olisi jouduttu tekemään monia kompromissejä. Mutta nyt Sipilä halusi Kepulle maakuntauudistuksen, jota hän tuskin olisi sanut parlamentaariselta komitealta.

  6. Stalinilla oli ehdoton valta ja seuraukset olivat sen mukaiset. EU:lle ei pidä antaa yhtään valtaa.

  7. Sipilälle tuli aika vahva illuusio alkuvaiheessa.

    Työelämässä hän oli saanut tehtyä hirmutekoja joutumatta vastuuseen. Yle niitä paljasti mutta sitten hiljeni.

    Ja tämä johtaa toisiin syyhyn. Media rakasti häntä. Hän oli viaton pelastaja joka tuli ulkopuolelta korjaamaan kaiken.

    Tämä kaikki loi hänelle illuusion siitä että hän on superihminen ja vastuun yläpuolella.

    Arki ei mielestäni enää sitä ole ollut. Nyt hän on enää äksy kakara jota ei moni halua seurata. Kansa luottaa jopa pölhöpopulisteihin enemmän tänä päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *