Aliravitut vanhuksemme

Vaikka tuo tutkimus on  nyt voimian toimesta tehtynä antaakohan se oikeaa kuvaa oikeasta näkökulmasta .

Varmaan pitää paikkansa että n 19 % vanhuksista syö laitoksissa liian vähän mutta tuo prosentti voi olla olla kotona asuvilla vaikka 50 %

Siitä ei ole tehty minkään asteen tutkimusta mutta kun miettii näitä meidän pien eläke ukkoja ja akkoja

Ollaan oikealla asialla koska niitä varmuudella on jotka joutuu laskemaan joka palan mitä voi minäkin päivänä syödä .

Ja kun ottaa huomioon meidän vanhus kulttuurin he ei ekana mene sossun luukulle eikä hakeen edes ilmaista ruokaa jostain mistä sitä saisi .

Heille se on kerjäämistä ja kyllä se sossun luukku on viimeinen luukku jota käytetään .

Mutta oliskohan aika kysellä niiltäkin vanhuksilta joilla ikää alkaa oleen saavatko he ruokaa .

Siinä vaan on oltava liikkeellä oikealla asenteella ja tutkia niitä joilla esim on minimi eläke ja tutkia inhimillisellä otteella .

sillä vanhus ei asiaa myönnä että ei saa ruokaa tarpeeksi se vaan on totuus vanhusten ruoka puolessa kun asutaan ns kotona .

Joka mukamas on paras paikka asua vanhuksenkin,  aina se ei pidä paikkaansa ja se on vaan totuus asiasta joka on sivistys valtiolle häpeän asia seommoro tepivaari Kirjoitti Teuvo Mast

11 vastausta artikkeliin “Aliravitut vanhuksemme”

  1. Kiinnitin siihen huomiota jo 10 vuotta sitten seuratessani lähiomaisen kuihtumista vanhusten dementiakodissa.
    Henkilö ei siinä tilassa enää itse syö ja hoitajat eivät ehdi syöttää vaikka mitä sanottaisiin.
    Ellei ole omaista joka ehtii käydä päivittäin syöttämässä niin tilanne on todella ala-arvoinen.
    Onko sellainen aikamme eutanasiaa?

  2. Asia ei ole yksioikoinen. Ei kysymys ole välttämättä ruoan puutteesta, vaan halusta syödä ja juoda, joka hiipuu vanhuksilta ilman valvontaa.
    Toinen näkökulma on se, että ja, kun he eivät enää saa tehtyä omaa mieleistään ruokaa, halu katoaa.

    Kun tulee dementia tai altsheimer, tilanne pahenee syötön ja juoton tasolle laitoksissa..

    1. Vaimoni oli sairaanhoitajana koukkuniemessä ja silloin jo sanoi että vanhukset ei kykene itse syömään mutta kun ei ehdi kaikilla oleen vieressä syöttämässä .
      Ja syynä hoitajien puute joka taas on noiden tilajohtajien syytä .
      Eikä nuot kaikki kotona olevat pode dementtiaa vaan rahan puutetta ja nitä on varmuudella suurin porukka joka nälästä kuitenkin kärsii pienellä eläkkeellään terv tepivaari

  3. Kokemuksesta tiedän, että isoissa yksityisissä ”laitoksissa” voi ruokailu jäädä yksipuoliseksi ja ruokailuajat epäsäännöllisiksi. Yleensä yksityisissä on oma ravintola, mutta hinnat ovat kalliita ja siksi monet turvautuvat ns. omaan systeemin. Tavallisesti palvelutaloasunnoissa on myös pieni keittiö tai keittosyvennys ja jääkaapi, joten ruokatalouden hoitamisen perusedellytykset ovat olemassa.
    Pienisssä hoivakodeissa, joissa ruoka (aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala) kuuluvat perushintaan, on asiakkaiden syöminen turvattu monipuolisella ja ravitsevalla ruualla ja aina samaan aikaan päivittäin.
    Asun itse nykyään tehostetun hoidon kodissa, jossa on vain 14 asiakasta. Ilmapiiri on hyvä ja ruokakin on hyvää ja ravitsevaa. Hoitajat katsovat, että kaikki syövät kohtuullisesti.

    Paras paikka vanhuksille, jotka eivät enää pärjää kotonaan on pieni hoivakoti. Mutta, mutta. Kun trendi on vain yhä isompiin yksiköihin, jotka on bisnespohjalla toimivia. Suurissa yksiköissä on hoitajamitoitus sellainen, että hoitajilla ei ole aikaa katsoa jokaisen vanhuksen ruokailun perään. Raha on kaiken edellä, sitten tulee vasta vanhukset.

  4. Kiirettä pukkaa!

    Mikäli otsikosta ei ehdi ihan alkua lukea, saattaa avautua näkymä päättäjien ajatusmaailmaan!?

  5. Sosiaalityö on ammatillista toimintaa, jossa tavoitteena on yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointi; siinä pyritään sosiaalisten ongelmien ehkäisemisiseen, vähentämiseen ja poistamiseen.

    Demokratia eli kansanvalta on kansan valtaan perustuva valtiojärjestys tai hallitusmuoto. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa.Demokratia tulee sanoista demos (tavallinen kansa) ja kratos (valta, hallita).

    Poliittinen puolue eli puolue on järjestö tai järjestökokonaisuus, jonka pääasiallisena toiminta-ajatuksena on yhteiskunnan kehittäminen jäsenten haluamaan suuntaan, joka yleensä on suunnilleen yhteinen ja samansuuntainen.

  6. Nyt pitäisi päättäjille ja nykyisille hoitajille iskostaa päähän tulevaisuus, että te olette kohta ja aika piankin nykyisten vanhusten asemassa. Hoitakaa heitä sen mukaisesti, mitä itse haluatte kokea heidän jälkeensä.

  7. Kun tilapääliköt sanelee hoitajien määrän ei hoitaja voi eikä kykene hoitamaan kaikkia yksinkertaisesti tunnit ei ritä .
    Mutta tuo tilapäälikkö ei katsele kun raha puolta jota ei saa kulua minnekkään eikä hänellä ole vastuuta hyvästä hoidosta terv tepivaari

  8. Moni hoitaja on siirtynyt pois vanhustyön piiristä, koska heidän ammattietiikkansa ei kestä nykyisen tasoista tapaa hoitaa vanhuksia laitoksissa ja kotipalvelussa. Hoitajat eivät voi hyväksyä sitä kiirettä ja tehtävien huonoa hoitoa, mitä liian vähäinen työntekijämäärä aiheuttaa.

    Vaikka hoitajamitoitus olisi lakien vaatima minimimäärä, niin sekin on aika kuormittavaa ja rajoilla työskentelyä, kun ajatellaan hyvää hoivaa.

  9. Niin on siirtyneet työn rasittavuuden ja huonon palkan vuoksi ei ollut yhtä eikä kahta kerta kun hain vaimoni väillä kotiinkin tehtyään kaksi työvuoroa perä jälkeen .
    Tila päälikkö teki kuuden tunnin virka aikansa saamatta aikaan muuta kun pahaa terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *