Maschinenger 1942 (MG-42)

Toisen maailmansodan saksalainen paras kevytkonekivääri. Todettiin liittoutuneidenkin puolelta niin hyväksi, että se oli sodan jälkeen vielä pitkään NATO -joukkojen käytössä. Kaliberi vaan muutettiin nato-yhteensopivaksi. (Alunperin 7,92 x 57 mm. Sittemmin 7,62 x 51 mm)

Laitoin tämän avauksen, koska eräs asekeräilijätuttuni omistaa tuon sota-aikaisen version. Hänen aseensa ei ole deaktivoitu, mutta siihen ei saa enää panoksia.

Varmatoimisempi kuin valmetin lisenssillä valmistama nykyinen suomen armeijan käytössä oleva kevyt-kk.

Tuli omatoimisesti todettua intissä tuon valmetin ”Tshekki-kookoon” lataushäiriöt.

27 Replies to “Maschinenger 1942 (MG-42)”

 1. KIitos täsmennyksestä Marko.. Siitä on aikaa kun olin intissä ja silloin oli meillä kevyt-kk. Eikös PKM ole raskaampi kk?? Tuohon MG3 seen en päässyt tutustumaan, kun sitä ei vielä silloin ollut.

 2. ”Itikka” (ilmatorjuntakonekivääri) tuli kyllä kertausharjoituksissa tutuksi.

 3. Viron Suojeluskunnalla on käytössä siihen MG-42:n perustuva MG3. On hyvä peli. Tosin siitä nimestä kevyt konekivääri eivät kaikki konekiväärimiehet tykkää. Ilman vyötä painaa 11,5 kg. Patinkantajatkaan eivät tykkää jos sillä lasketellaan pitkiä sarjoja – 1150 ls/min.

 4. Olen ampunut PKM:llä kertausharjoituksissa. Se tekee hyvää jälkeä, kenttäpurku on helppo ja huoltaminen, sekä hyvä ase kun ampuu vastustajan (ryssän) niin saa ammuksia lisää omaan aseeseen ja ryssän aseen omille käyttöön.

  Suomella PITÄÄ olla maavoimissa aseita jotka on yhteneviä ryssine aseiden kanssa, kun sieltä tullaan tuovat samalla lisää aseita ja ammuksia meille… ryssän ruumiithan ei niitä kaipaa…

 5. TRG-42 eli puolustusvoimien nimikeellä 8,6 TKIV 2000 on myös hyvä ”työväline”

  Taistelutapa 2015 koulutuksissa tämä ase pysäyttää koko joukkueen, ellei enemmän ryhmillä (9 henkeä) on käytössä näitä aseita ja oikein sijoitettuna ovat tehokkaita tulituki ja tarkka-ampuja aseita. Olisikin hyvä kouluttaa myös reserviläisille jotka eivät ole kerranneet toimintaa mallia taistelutapa 2015, sillä moni asia on muuttunut täysin.

 6. Meikällä on keväälle tekemistä Suomen Puolustusvoimien taholta. Upea vuosi tulossa.

  1. Sotiminen ja sen harjoittelu on nuorten miesten hommaa Marko.

   Suomen Puolustusvoimat eivät oikeasti tarvitse meitä seniorisarjoissa pelaavia, vaikka tässä hyväkuntoisia ja urheilullisia ollaankin.

   Ihan tulee vastaan fyysiset rajoitteet; maksimisykkeen lasku isku per vuosi, mahdolliset nivelongelmat ja sydän- ja verenkierron vaivat, näön heikkeneminen. Pappojen lisääntynyt unentarve lienee myös ongelma.

   Vaikka kuinka tekisi mieli tosihommiin, se aika on niin sinulla kuin minullakin mennyt ohi jo kymmeniä vuosia sitten.

   Toki on sallittua hengailla genren ympärillä.

   1. Juu, mitään ei saa tehdä, pitää vaan odottaa kuolemaansa kuten tapio tuntuu tekevän, hyvää loppumatkaa…

    1. Päinvastoin olen hyvin aktiivinen liikkuja ja kuntoilija. En sentään yritä leikkiä nuorempaa kuin olen.

     Miten käy soturilta Cooperin testi? Entäs mikä on painoindeksi?

     1. Painoindeksi normaali, muutama vuosi sitten Cooper kiitettävästi kuten lihaskuntotesti, oletko kenties etsimässä miesseuraa Tapio kun moisia kyselet. Tavoite juosta syksyn harjoituksissa taas kiitettävä tulos, samoin lihaskuntotestissä.

   1. Ole hyvä Timo. Suomella on hyvä armeija ja se on meitä suomalaisia varten, on hyvä joskus päivittää tiedot vaikkei muuten olisi PV:n kanssa tekemisissä.

 7. Aliupseerikoulussa taisteluammunnassa laitettiin pahviukkoja mäenrintuukseen tauluiksi, kapiaisten mielestä niitä oli kai liian vähän joten lisäksi aseteltiin kantojen ja kivien nokkiin koivuklapeja sihdattavaksi.
  Sain pyssykseni sodanaikaisen Lahti-Saloranta pikakiväärin, kaverit vähän kadehtivat pystykorvineen, no ei osoittautunut pikakivääriksi vain kertalaukaisuja antoi ampua, kuitenkin monta klapia siinä sai täysosuman

  1. Moi, onko Myllymatti käynyt koskaan kertaamassa, siellähän pääsee ampumaan myös sen ajan aseilla kun kertaa, ei tarvitse WWII museolaitteilla päristellä. Sinäänsä kivoja nuo vanhatkin vehkeet, olen moisella ampunut ampumaseuran järjestämässä tapahtumassa sekä maxim konekiväärillä, siinä oli jo asennetta.

 8. Ruotsilla on neljä erilaista konekivääriä käytössä, erikoinen sekametelisoppa:

  MK19 on kranaattikonekivääri mutta nämä kolme on ns tavallisia : FM Minimi, M2 Browning ja Kulspruta 58

 9. Varsin monessa toimintapelissä MG-42 on mukana jossain osassa. Yleensä semmoinen peli että lähtee meteliä ja laakia. Siinäpä osaamiseni onkin.

 10. Hidden@Dangerousissa MG oli (ja on) yksi parhaista aseista. Tarkka kuin mikä, Degtjarev eli Emma oli hyvä myös mutta epätarkka.

  1. Minä en tiedä tietokonepeleistä yhtään mitään, mutta oikeassa sodassa MG on ollut ja on todella hyvä soittopeli.

   Sillä niittivät ryssiä niin suomalaiset vapaaehtoiset ”Panttipataljoonassa” kuin myös virolaiset vapaaehtoiset Viron SS-divisioonassa.

Kommentoi