Mustaamakkaraa kiukaalle.

Olen jo kesän jälkeen kyllästynyt tavalliseen kiuasmakkaraan niin ensi lauantaina aion kokeilla miltä maistuu saunan kiukaalla kuumennettu Tapolan mustamakkara.

Ystävä tulee lauantaina keravalta kylään ja saunomaan.

Pitää vain paketoida mustis huolellisesti moninkertaiseen alumiinifolioon, ettei vain rasvaa pääse valumaan kiuasvastuksille. Silloin voi tulla isännöitsijältä bannaa.

Jaa käyttäen:


13 Replies to “Mustaamakkaraa kiukaalle.”

 1. Minä en ole mustamakkaraa koskaan syönyt, en kiukaalta enkä mistään muualtakaan. En yleensäkään syö verta, enkä mitään muutakaan ruumiin osia.

  Tavallista lenkkimakkaraa olen kyllä kiukaalta syönyt. Se pitää laittaa hyvään foliopussiin ja hiukan kosteutta,.eli vettä mukaan. Äänestähän sen kuulee, milloin on valmista, kun alkaa”keskustelemaan”. Ei varmaan hyvää kaikkien mielestä, mutta näin tavallisen ihmisen suussa kyllä maistuu.

 2. Kyllä se musta on hyvää myös kiukaalla tosin kuten itsekkin sanoit sen paketointi on tarkempaa
  Tuo rasva kun käryää kiukaalle päästyään pitkään
  Kiukaalle suosittelen tuota myös grilliin sopivaa mustaa mutta kyllä sielä voi tavallstaki lämmittää terv tepivaari

 3. Se musta makkara kun vaan on sellainen, että sitä en ole oppinut syömään. Enää en edes yritä.
  Jos jotain maalaismakkaran tyyppistä tekee mieli; menen Makulihaan, ostan siansuolta ja lihat, ohrasuurimoita meiltä kyllä, sekä makkaramausteita aina löytyy. Teen siitä ns raakamakkaran ja kypsennän … ette taida arvata; … savustamalla.

  Minun suuhuni se maistuu herkulliselta, vuosien myötä kun kokeillut olen ja reseptinkin taltioinut.

 4. Joo ei varmuudella maistu tuo musta kaikille mutta makuasia sekin olen saanut tuota sianmakkraa tuolla Huittisissa sukulaisilta se on mielestäni hyvää
  Mutta kuten sanoin maku asia tuo mustamakkara silti on terv tepivaari

 5. Oho, saunan kiukaalle en ikinä panisi mitään makkaraa vaikka umpipaketissa. Aina siitä joku tuoksu tulee, joka ei saunaan kuulu. Vihdan tuoksu sinne kuuluu.

  Minä taas olen syönyt niin verilettuja kuin mustaamakkaraa pienestä nilkistä lähtien ml. maksa ja munuaiset. Herkkujahan ne ovat oikein tehtyinä ja kunnon tuulettuvassa keittiössä.
  Veri tuotiin aina pullossa naapurin joulupossun tappajaisista. Se on raudan puutoksesta kärsiville eriomainen ”lääke”.
  Vegeä minusta ei saa ikinä.

  1. Veriletut,veripalttu,maksa,munuaiset,herkkuja kaikki, maksaa tulee laitettua useinkin.

   Oletko maistanut haggista, skottien perinneruokaa ?

   1. En ole maistanut. Eikös haggis ole jotain lampaan sisälmyksistä tehtyä?

    1. Uskallan väittää, että moni tykkäisi jos saisi maistaa niin, ettei tiedä mistä on kyse. Haggis ei houkuttele sen enempää ulkonäöltään kuin reseptiltäkään, mutta maku on varsin mainio.

 6. No, kyllä se on minullakin se höyrykattila, jossa tarvitessa makkaran lämmitän. Se muuten se höyrykattila lämpiää muuten siinä saunan kiukaallakin.
  Makkaraa siten kun lämmittelin, panin lipstikkaa monta oksaa makkaran päälle; oivallinen mauste.

 7. Minä muistan oikein hyvin, kun aikojen alussa kiuas oli vanhasta pellitynnyristä tehty. Kivinä siinä oli rantakivistä valitut kivet, tai sitten joskus sorakuopalta haettu. Ei ne ollut mitään hyviä ja joskus kestivät hetken ja joskus ei sitään.

  Silloin makkaralenkki heitettiin suoraan kiville kiukaaseen, eikä silloin huomattu valitella, eikä valikoida. Makkaralenkki syötiin suoraan rantasaunan pukuhuoneessa ja muistaakseni hyvää oli.

  Kun minä olin kakara ja hiukan nuorempi, niin meillä oli saunassa saunan kiukaana kivimuuri, jota lämmitettiin metrin haloilla. Siinä ei leikitty millään makkaroilla, parvessa oli muut syötävät.

Kommentoi