Aktiivimalli

Aktiivimalli joutaa mennä.

Heräsi kuitenkin yksi kysymys: Jos työttömälle aktiivimalliin vaatima aktiivisuuden osoittaminen on liian raskasta, niin miten häneltä onnistuisi työssä käynti? Työssäkäynti vaatii monelta ihmiseltä aktiivisuutta, työmatkoineen, kaksitoista tuntia päivässä, viisi kertaa viikossa

*

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006305399.html

12.11.2019

”Aktiivimalli oli susi jo syntyessään, mutta silti keskusta ja kokoomus veivät sen voimaan”, perussuomalaisten Rami Lehto sanoi.

”Tämä on ilon päivä monille työttömille”, sanoi Ilmari Nurminen (sd).

Aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömyysturvaa leikattiin, jos työtön ei osoittanut riittävää aktiivisuutta. Mikäli työtön työnhakija ei ole täyttänyt aktiivisuusehtoa noin kolmen kuukauden eli 65 päivän aikana, etuus on pienentynyt seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia.

KRITIIKKIÄ tuli erityisesti siitä, että aktiivimallin leikkuri oli epäoikeudenmukainen iskiessään pitkäaikaistyöttömiin, ikääntyneisiin ja syrjäseuduilla asuviin, joiden oli vaikea työllistyä yrityksistään huolimatta.

Moni muistutti, että tästä varoitettiin jo etukäteen, kun aktiivimalli säädettiin.

3 vastausta artikkeliin “Aktiivimalli”

  1. Leikkuri oli pölhö idea, mutta kahta pölhömpää oli tuhota tehostetut työttömien avustustoiminnat mitä esim. Tampereella oli. Sillä vähennettiin työttömyyttä oikein rutkasti, mutta ehei – ei käynyt Sipilälle, eikä se käy Rinteellekään.

  2. On varmasti paljon suomalaisia, joita työttömyys ei ole pelkästään taloudellinen ongelma – työttömyys harmittaa heitä, ehkä joitakin hävettää.
    *
    Koulutetulla irakilaisella Mustafa Abdulameer työttömyys ja pienellä palkalla työskentely harmittaa.

    ***
    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006306048.html
    13.11.2019

    ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan¬hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa.
    .
    Haastattelututkimuksessa selvisi, että koulutetut irakilaiset kokivat sosiaalitukien vastaanottamisen aluksi vastenmielisenä. Kun aikaa kului eikä työtä löytynyt, asenteet tukia kohtaan lievenivät. ”On iso vaara, että siitä aiheutuu pidempiaikaista sosiaalituki¬riippuvuutta”, pohtii tutkija Anu Yijälä.

    *
    ”IHMISILLÄ, jotka eivät ole tehneet töitä lainkaan, on vakaampi taloudellinen tilanne [kuin minulla]. Minusta se ei tunnu reilulta.”

    Näin tutkimushaastattelussa kertoi Irakista Suomeen muuttanut nainen, jonka työttömyysetuuden maksatus katkesi osa-aikatyön takia.
    *
    Näin pienen joukon perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä kaikkien irakilaisten ajatuksista. Myös korkeakoulutetut ovat vuonna 2015 tulleista turvapaikanhakijoista vähemmistö: Suomen Punaisen Ristin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön teettämässä selvityksissä heitä oli noin neljännes. Tutkijoiden tavoite olikin selvittää syvällisemmin, miten työllistyminen vaikuttaa haastateltavien hyvinvointiin ja sopeutumiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *