Eurooppalainen lehti Politico.eu : Antti Rinteen tulisi purkaa väestöllinen aikapommi tai Suomesta tulee seuraava Japani

Antti Rinteen tulisi purkaa väestöllinen aikapommi tai Suomesta tulee seuraava Japani

[Pitäisi Antin yksin hoitaa väestön kasvun lisääminen?]

Suomi on hyvää vauhtia pääsemässä kiinni maailman vanhimman kansan titteliin, jota tällä hetkellä pitää hallussaan Japani.

Viime syyskuussa julkaistussa jutussa Japan Times kertoo, että yksi viidestä ihmisestä Japanissa on 70-vuotias tai sitä vanhempi. Samansuuntainen trendi on havaittavissa myös Suomessa, kun väestö vanhenee syntyvyyden laskiessa.

Suomen syntyvyyden laskusuhdanteeseen on tarttunut nyt myös amerikkalainen laatulehti Politico [Mahdollisesti laatulehti, mutta se on eurooppalaistaustainen – ei amerikkalainen]. Se on otsikoinut Suomesta kertovan juttunsa: ”Suomesta on tulossa Euroopan Japani”.

Juttu lähtee liikkeelle Antti Rinteestä ja sdp:n viime kuussa saavuttamasta niukasta vaalivoitosta.

*

Lehden taustasta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Politico_(Eurooppa)

Politico (Eurooppa)

*

Japani

Japani/Populaation kasvuprosentti : −0,2 % vuosimuutos (2017)

Pinta-ala: 377 972 km²

Väkiluku: 126,8 miljoonaa (2017)

Henkeä per neliökilometri :336

Kysymys Politico.eu’n  kirjoittajalle ( Charlie Duxbury) : Pitäisikö japanilaisten kasvattaa väestönsä kasvunopeutta?

*

Suomi

Suomi/Populaation kasvuprosentti : 0,3 % vuosimuutos (2017)

Kysymys Politico.eu’n  kirjoittajalle ( Charlie Duxbury) : Pitäisikö suomalaisten kasvattaa väestönsä kasvunopeutta samaksi kuin mitä se on joissakin Afrikan maissa, esim. Mali 3,0 prosenttia vuodessa?

*

https://yle.fi/uutiset/3-8190745

Varsinkin Afrikan kehitys huolettaa tutkijoita. Afrikkalaiset naiset synnyttävät edelleen huomattavan paljon lapsia. Afrikassa naista kohti syntyy keskimäärin 4,7 lasta. Keskiarvo on laskenut 0,2:lla viimeisten viiden vuoden aikana.

Maailman suurin keskimääräinen lapsiluku on Nigerissä, 7,63 lasta naista kohti. Seuraavana tulevat Somalia (6,61) ja Mali (6,35).

4 Replies to “Eurooppalainen lehti Politico.eu : Antti Rinteen tulisi purkaa väestöllinen aikapommi tai Suomesta tulee seuraava Japani”

 1. Kyllä Suomen onkelmat on on muiden tekemiä kun noiden nuorten naisten, syyttely ei tuossa auta ketään ja olis korkein aka poistaa niitä
  Yksi suuri on snä että n 35 v sanotaan sää oot niin nuori vaikka itse asiassa biolooginen kello käy aikas tiheessa tempossa hänellä
  Tuon lisäksi on lapsi vihamielisyys joka varmaan onkin se suurin syy ja lapsettomuus sitten tulos terv tepivaari

 2. Usein näkee kirjoituksia, joissa pohditaan, että mistä saadaan tulevaisuudessa bussikuskeja ja taksisuhareita. Vastausta voitaisiin hakea Japanista, jossa väetön määrää vähenee 0,2 prosenttia vuodessa. Japanissa ihmiset tajuavat, että saarivaltakunnan kokoa ei voi kasvattaa.

  Väestön eliniän kasvaminen asettaa haasteen yhteiskunnalle. Väestön määrän (nopea) kasvattaminen ei ole missään maassa oikea ratkaisu – se on kuin tulen sammuttamista bensiinillä.

  Meillä on yli kaksisataa tuhatta työikäistä toimettomana – tilastojen mukaan, todellinen määrä lienee suurempi. Näistä kahdestasadasta tuhannesta joutaisi varmaan jokunen ajamaan busseja ja takseja.

  tepimast on oikeassa, että yleinen henki yhteiskunnassa ei houkuta hankimaan lapsia. Pirttiviljelys on kallis harrastus.

  *
  P.S.
  Mitä maan väestön kasvunopeutta voitaisiin pitää kohtuullisen? Tuskin on ainakaan Malin kolmea prosenttia vuodessa.

  Maailman väkiluku oli vuonna 2017 arviolta 7,6 miljardia ja edelleen kasvussa. Jos maailman väkiluku kasvaisi vain prosentin vuodessa, niin kasvu olisi 76 miljoonaa vuodessa.

  Wikipedi:
  YK:n vuoden 2017 ennusteen mukaan väkiluku on 8,6 miljardia vuonna 2030 ja 9,8 miljardia vuonna 2050. Väestön vuosikasvu on noin 83 miljoonaa.
  *
  Yli kolmannes maailman väkiluvun kasvusta tapahtuu Afrikassa.
  *
  Reaaliaikainen tilasto:
  https://www.worldometers.info/fi/

Kommentoi