Eurooppalaiset löysivät Amerikan, surmasivat 10 prosenttia maailman väestöstä ja aiheuttivat teoillaan ilmaston viilentymisen

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005986537.html

1.2.2019

Tutkimus: Eurooppalaiset löysivät Amerikan, surmasivat 10 prosenttia maailman väestöstä ja aiheuttivat teoillaan maailman­laajuisen ilmaston viilentymisen

1500-luvulla Amerikassa kuoli noin 55 miljoonaa alkuperäisasukasta. Seuraukset olivat tuoreen tutkimuksen mukaan niin merkittäviä, että ne vaikuttivat maapallon ilmastoon.

*

Loppuosa tekstistä näky vain HS:n tilaajille, joten piti kaivaa juttu esille netistä.

https://www.timesofmalta.com/mobile/articles/view/20190201/life-features/european-colonisation-of-the-americas-killed-10-of-world-population.700833

1.2.2019

European colonisation of the Americas killed 10% of world population

 Also caused global cooling

 

While Europe was in the early days of the Renaissance, there were empires in the Americas sustaining more than 60 million people. But the first European contact in 1492 brought diseases to the Americas which devastated the native population and the resultant collapse of farming in the Americas was so significant that it may have even cooled the global climate.

Eurooppa renessanssin alkuaikoina, Amerikassa oli imperiumeja, joissa oli yli 60 miljoonaa ihmistä. Mutta ensimmäinen eurooppalaisten yhteydenotto vuonna 1492 toi sairaudet Amerikkaan, joka tuhosi alkuperäisen väestön aiheuttaen samalla Amerikan maatalouden romahtaminen, mikä oli niin merkittävää, että se saattoi jopa jäähdyttää globaalin ilmaston.

*

This human tragedy meant that there was simply not enough workers left to manage the fields and forests. Without human intervention, previously managed landscapes returned to their natural states, thereby absorbing carbon from the atmosphere. The extent of this regrowth of the natural habitat was so vast that it removed enough CO₂ to cool the planet.

Tämä inhimillinen tragedia merkitsi sitä, että yksinkertaisesti ei ollut tarpeeksi työntekijöitä peltojen ja metsien hoitamiseen. Ilman inhimillistä väliintuloa aiemmin hoidetut maisemat palasivat luonnollisiin tiloihinsa, mikä absorboi hiiltä ilmakehästä. Luonnolliseen elinympäristöön paluu oli niin laajaa, että se poisti tarpeeksi CO₂: ta planeetan jäähdyttämiseksi.

5 Replies to “Eurooppalaiset löysivät Amerikan, surmasivat 10 prosenttia maailman väestöstä ja aiheuttivat teoillaan ilmaston viilentymisen”

 1. Asian voinen kauniisti esittää niin, että, maailma on utopistisia salaliittoeorioita täynnä.
  Tuo väitetty potaska on marginaalinen ja merkityksetön osa auringon toimintaan perstuvien ilmiöiden suhteen.

 2. Joku voi tuollaisista teorioista saada päähänsä vähentää Telluksen väkeä voimakeinoin.

  Turismi ja muuttoliike lisää kaikenmoista tautia, joten kukin pysyköön kotonaan, mitä nyt vähän hiihtelemässä käy.

 3. Ilman hiilidioksidipitoisuuden vaikutus maapalon ilmaston lämpötilaan on edelleen kiitelty asia.

  Alla olevaa väittämää ei kuitenkaan voida kiistaa, vaikkei CO₂:n muutos tosiasiassa ollutkaan syynä ilmaston jäähtymiseen 1500-1600 –luvuilla.

  ”Tämä inhimillinen tragedia merkitsi sitä, että yksinkertaisesti ei ollut tarpeeksi työntekijöitä peltojen ja metsien hoitamiseen. Ilman inhimillistä väliintuloa aiemmin hoidetut maisemat palasivat luonnollisiin tiloihinsa, mikä absorboi hiiltä ilmakehästä. Luonnolliseen elinympäristöön paluu oli niin laajaa, että se poisti tarpeeksi CO₂: ta planeetan jäähdyttämiseksi.”
  *

  Metsien puumassa sitoo itseensä tietyn määrän hiiltä per kuutiometri. Kun metsä hakataan, niin hiili päätyy ilmakehään. Hiilioksidin vaikutus on sitten toinen asia – siitä riittää keskustelua.

  *
  P.S
  Kohta kokoontuu arvovaltainen porukka Sveitsiin pohtimaan ilmastokysymyksiä.

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f9d10948-70bc-40d3-a95a-1b8a6211116d
  26.1.2019
  Kansainvälinen eliitti lentää 1500 yksityiskoneella Sveitsiin keskustelemaan ilmastonmuutoksesta – Niinistö näpäytti Twitterissä: ”Sanat ja teot?”

  ***
  Muuten , eikö olisi aika myöntää, että ilmaston hiilidioksidimäärän kasvua tärkeämpää olisi hillitä maapallon väestön kasvua?

Kommentoi