Mihin Postin nykyinen hallitus pystyisi, jos mitään vastavoimaa ei olisi?

Postikärhämässä on vielä varmasti paljon selvittämättömiä käänteitä? Tämä lienee kuitenkin selvää: Postin hallituksen tavoitteena oli pudottaa pienipalkkaisimpiensa (14€/h) työntekijöidensä palkkaa 30 prosentilla.

Tämä oli tapahtumassa Suomessa, jossa neuvotellaan jopa viikkoja parin prosentin palkankorotuksesta.

Samaan aikaan ministerit ja yritysjohto saattavat nostaa omia kuukausipalkkojaan tuhansilla euroilla.

Jotkut poliitikot ( muistaakseni ainakin Antti Häkkänen) on sanonut, että valtion omistajaohjaus ei saa puuttua yhtiön operatiiviseen johtamiseen.

Tässä tapauksessa voitaisiin kysyä mihin Postin nykyinen hallitus olisi valmis ryhtymään, jos mitään vastavoimaa ei olisi?

.

Tiedoksi Antti Häkkäselle & kumppaneille:

https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/epaselva-omistajaohjaus-hamartaa-postin-johtamista

Ote:

Osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajat voivat yhtiökokousta pitämättä yksimielisinä päättää yhtiökokoukselle kuuluvasta asiasta. Näissä päätöksissä tulee noudattaa muotovaatimuksia siten, että päätös on kirjattava, päivättävä, numeroitavan ja allekirjoitettava.

[ Valtion omistajaohjauksen olisi pitänyt hoitaa kantansa esiintuonti lain edellyttämällä tavalla – ei kommentteja medialle esittämällä.]

 

* —* — *

Postin hallituksesta kiinnittyi huomioni pariin henkilöön:

.

Varapuheenjohtaja : Suvi-Anne Siimes [ entinen vasemmistolainen ] ja

Pertti Miettinen [henkilöstön edustaja] –  Onko olut hereillä kokouksissa?

.

*

https://www.posti.com/hallinnointi/hallinnointi/hallitus-ja-sen-valiokunnat/

Postin hallitus

Puheenjohtaja : Markku Pohjola

*

Varapuheenjohtaja :Suvi-Anne Siimes [ entinen vasemmistolainen ]

.

Toimitusjohtaja
Työeläkevakuuttajat ry
s. 1963, VTL

Hallituksessa vuodesta 2013
Henkilöstövaliokunnan jäsen

Työkokemus:

 • Työeläkevakuuttajat ry (2011-), toimitusjohtaja
 • Lääketeollisuus ry (2007-2011), toimitusjohtaja
 • Suomen Lääkevahinkokorvausosuuskunta (2010-2011), toimitusjohtaja
 • Tehtäviä lääkealan eurooppalaisissa järjestöissä (2007-2011)
 • Kansanedustaja (1998-2007)
 • Ministeri Ulkoministeriössä (2002-2003)
 • Ministeri Valtiovarainministeriössä (1999-2003)
 • Kulttuuriministeri (1998-1999)
 • Vasemmistoliitto (1998-2006), puheenjohtaja

Luottamustoimet:

 • Hallituksen jäsen: Yrjö Jahnssonin Säätiö

 

*

Pertti Miettinen [henkilöstön edustaja]

.

Konsernin valtakunnallinen pääluottamusmies, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry (henkilöstön edustaja)

s. 1968

Hallituksessa vuodesta 2018

Työkokemus:

 • Posti Group Oyj (2015–), konsernin valtakunnallinen pääluottamusmies
 • PAU ry (2002–2015), työehtoasiantuntija
 • Posti Group Oyj (1995–2002), postityöntekijä

 

13 Replies to “Mihin Postin nykyinen hallitus pystyisi, jos mitään vastavoimaa ei olisi?”

 1. Postin hallitus teki kaikkensa alentaakseen lajittelijoiden palkkoja ”kilpailukyvyn” parantamiseksi, vaikka kilpailijoilla oli korkeammat palkat kuin postilla.
  Kyse oli ennemminkin halusta vallata markkonoita palkkahäiriköinnillä.
  Samaan aikaan posti tekee vuosittain miljoonattappioita Venäjällä ja maksattaa sen Suomen toimintojen tuloilla.
  Kyllä tällaisessa tilanteessa niin postin hallitus kuin tj sekä omistajaohjausvirkamiehet mukaan lukien ministerit ja avustajansa ovat ansainneet potkut.

 2. Alkaakohan vyyhti pikkuhiljaa purkautua?
  *
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e5c36dec-bf44-4c3d-944a-d51dd69a15fa
  30.11.2019

  Nyt on mustaa valkoisella! Nämä lauseet paljastavat, kuinka pahasti Antti Rinne ja Sirpa Paatero ovat puhuneet ristiin Posti-sotkussa
  .
  Paatero perusteli pakettilajittelijoiden siirtoa toisen työehtosopimuksen piiriin jo syyskuussa.
  .
  Perjantaina eronnut kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) asettui Postin linjan taakse vastatessaan Postia koskeviin kirjallisiin kysymyksiin eduskunnassa syyskuussa 2019.
  .
  Viime päivinä on kiistelty julkisuudessa siitä, oliko Postilla Paateron tuki, kun se siirsi 700 pakettilajittelijaa toisen, halvemman työehtosopimuksen piiriin.
  .
  .
  Kansanedustaja Katja Hänninen (vas) kysyi, mihin toimiin hallitus ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri aikoo ryhtyä Postin työehtojen polkemisen estämiseksi ja aikooko hallitus arvioida uudelleen Postin tuloutustavoitetta muuttuneessa markkinatilanteessa?
  .
  Omistajaohjausministeri Paatero vastasi kysymykseen 24.9. muun muassa seuraavasti:
  .
  – Posti on siirtänyt 1.9. Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen henkilöstön noin 700 henkilöä liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn. Yhtiö on järjestäytynyt Medialiittoon ja näin ollen sen henkilöstöön on sovellettu Teollisuusliiton Jakelua koskevaa työehtosopimusta. Näin on tapahtumassa myös siirretyn henkilöstön osalta 1.11.2019 alkaen Paltan ja PAU:n solmiman työehtosopimuksen sopimuskauden päättyessä.
  .
  Hän perusteli asiaa muuttuvilla asiakastarpeilla ja verkkokaupan ja pakettitoimitusten koventuneella kilpailulla.
  .
  – Postin mukaan Paketti- ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen työehtosopimuksen muutoksella ei tavoitella suoraan palkkakustannussäästöjä, vaan vastataan muuttuviin asiakastarpeisiin hakemalla lisää joustavuutta pakettilajittelutyöhön. Verkkokaupassa ja pakettitoimituksissa kilpailu on erittäin kovaa. Postin kanssa rajat ylittävissä pakettitoimituksissa kilpailee suuria kansainvälisiä toimijoita. Lisäksi verkkokauppatoimijat Aasiasta, Keski-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta tuovat mukanaan oman vaatimustasonsa ja odottavat Postin toiminnalta ketteryyttä ja joustavuutta. Posti on arvioinut, että nyt tavoiteltavilla joustavammilla työehdoilla se pystyy vastaamaan tähän haasteeseen tasaveroisemmin kilpailevien jakeluyritysten kanssa.

  *
  Rinteen mukaan Paatero vastusti
  .
  Paateron lausumat, yllä kuvatut vastaukset asettavat outoon valoon Rinteen kuluvalla viikolla eduskunnassa esittämät lausunnot.
  .
  Pääministeri Antti Rinne (sd) puolusti torstaina eduskunnan täysistunnossa Paateroa. Rinne sanoi, että Paatero olisi kertonut Postin johdolle, että liikkeenluovutusta ei olisi saanut tehdä.

  [ Antti Rinteen puheet muistutavat kovasti valheelta. Lähiviikot kertovat miten Eduskunta asian tulkitsee.]

 3. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006326716.html

  Työoikeuden asiantuntijat eivät niele Rinteen keinoja ”työehto¬shoppailun” estämiseksi: Sitä voidaan hillitä, mutta ei estää

  30.11.2019

  TYÖOIKEUDEN emeritusprofessori Seppo Koskinen pitää yhä pääministeri Antti Rinteen (sd) esityksiä estää ”työehtoshoppailu” kokonaan varsin vaikeina toteuttaa.

  ***
  .
  Mystisiä kannanottoja (poimintoja):
  .
  ”Jos taas yksittäisten työntekijöiden työsopimuksessa olisi pakko sopia siitä, mitä työehtosopimusta tulevaisuudessakin noudatetaan, se rajoittaisi sopimusvapautta. Eikä työnantaja siihen hevin suostuisi.”
  .
  Hmm … Jos pitäisi sopia työntekijän kanssa millaista työsipimusta noudatetaan, niin se rajoittaisi sopimusvapautta.
  .
  Ette sillain ..

  ***
  .
  ”Jokseenkin mahdoton ajatus on sekin, että vaikka sopimuksen vaihdos todettaisiin pätemättömäksi, uusi yritys olisi epämääräiseksi ajaksi tai jopa iäksi sidottu vieraan työnantajan solmimaan sopimukseen”, Saloheimo sanoo.”

  Hmm … Onko reilua, että työntekijä voisi joutua sidotuksi toisten sopimaan sopimukseen epämääräiseksi ajaksi?
  .
  Ette sillain ..

 4. Rinne valitsi Paateron omistajaohjausministeriksi, mutta ei antanut tämän hoitaa tehtäväänsä. Tai aluksi antoi, ja Paatero on toiminutkin yhteistyössä Postin hallituksen kanssa. Ja nyt, kun hommat meinasivat ajaa kivelle, Rinne ryhtyi massiivisiin selityksiin. Ja ne on nyt osoitettu valheiksi useammalta taholta.

  Onko Antin lähtölaskenta käynnistetty?

 5. Hyvä analyysi! Kun vielä lisätään Rinteen puheet siitä että Postin työntekijät bvoisivat saada ”kertakorvauksen” niin melkoinen soppa on saatu aikaan! Tuo on myos omitusita, että PAU:n edustaja on ollut Postin hallituksessa kun siirto on hyväksytty. Onkohan siitä äänestetty?

 6. Rinne on koko uransa ajan heittänyt bussin alle vahvoja naisia edestään. Paatero on vain yksi listalle lisää, samaa tuttua kaavaa.

  Toistaiseksi Rinne ei ole koskaan joutunut ongelmiin tästä. Tuskin nytkään.

  1. Rinne on läpeensä kiero äijä :

   IS:n mukaan lehti kertoi 2005, että Antti Rinne oli joutunut aiemmin eroamaan AKT:n lakimiehen paikalta. Hänen kerrottiin laskuttaneen samoista työmatkoista kahteen kertaan.

   Antti Rinteen mukaan kyse oli ollut huolimattomuudesta ja noin 1 000 markan summasta. AKT:n silloinen puheenjohtaja muisteli myöhemmin Suomen Kuvalehdessä, että kyse oli noin 10 000 markasta.

   Toisessa tapauksessa Rinne oli toiminut lohjalaisessa taloyhtiössä isännöitsijänä. SK kertoi hänen jättäneen vuoden ajalta tositteet palauttamatta ja maksaneen oman puhelinlaskunsa taloyhtiön kassasta. Rinteeltä karhuttiin 25 000 markan vahingonkorvaukset.

   Antti Rinne toteaa nyt, etteivät menneet ole ”mitään salaisuuksia”.

   (Verkkouutiset)

 7. Koko homma kilpistyy Posti suureen pluffiin kilpailukykyisistä pakettilajittelijoiden palkoista, joka siis oli valhetta. Eli kilpailijat maksoivat AKT:n mukaisia 30-50 % korkeampia palkkoja, mitä Postin uusi Teollisuusliiton ja Medialiiton tarjous oli. PAU hoksasi valheen, taisteli ja voitti.
  Paatero ei hoksannut tätä, mutta PAU:n Nieminen hoksasi.
  Rinne hoksasi myös ja hänen oli pakko toimia taustalla.
  Rinne pääsee pinteestä sillä, että Posti valehteli ja Valtioneuvoston omistajaohjauksesta vastaava johtaja Kimmo Viertola johti keskustelut Postin informaatiosta ministereille harhapoluille itse ydinasiasta eli siitä, mikä oli todellinen TES;in sisältö.
  Paatero ei ollut tehtäviensä tasolla eli sai mennä oli mies tai nainen.

 8. Palaisin hallitusongelmista blogin otsikossa esittämääni kysymykseen: ”Mihin Postin nykyinen hallitus pystyisi, jos mitään vastavoimaa ei olisi?”
  .
  Missä mielentilassa Postin hallituksen jäsenet elävät? – mukana varapuheenjohtaja :Suvi-Anne Siimes [ entinen vasemmistolainen ]
  .
  Tämä porukka elää (rypevät) aineellisen hyvinvoinnin keskellä – keskitulot luokkaa parisataa tuhatta vuodessa. Porukka tekee n.s, kokousmatkoja toiselle puolelle maapalloa, firman piikkiin tietysti.
  .
  Nii’in – Tulimme juuri San Franciscosta, jossa päätimme leikata kolmanneksen Postin kaikkein pienituloisimpien työntekijöiden palkasta.

  Löytyykö tästä porukasta yleensä empatiaa ketään ihmistä kohtaan? – paitsi itseään

 9. Oli aivan oikein, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero sai kenkää. Hän paukutti Eduskunnan edessä samat perusteet siirrolle. kuin Postin hallitus oli hänelle syöttänyt. Epäselvää on tiesikö hän mitä siirto merkitsi Postin kaikkein pienipalkkaisimmille työntekijöille – palkan leikkausta kolmanneksella.
  .
  Ei edes PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen yhteydenotto saanut Sirpa Paateroa käsittämään mitä Postin hallitus siirrolla ajoi takaa.

  ***
  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006324480.html

  POSTI- JA LOGISTIIKKA-ALAN unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen harmittelee, ettei tullut maininneeksi päivämääriä viestiessään elokuun lopussa valtion omistajaoikeusyksikölle Postin liikkeenluovutuksesta.

  Nieminen kertoo puhuneensa virkakunnan ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron avustajien kanssa itse asiasta eli työehtoshoppailusta ja työehtojen heikentämisestä. Päivämääriä hän ei maininnut, koska uskoi kaikkien puhuvan samoista päivistä.

  Niemisen viestit Paateron esikunnalle nousivat esille torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun oppositiopuolueet hiillostivat pääministeri Antti Rinnettä ja ministeri Paateroa Posti-sotkusta.

  Posti-vyyhdin keskiössä on se, ovatko Paatero ja Rinne puhuneet eduskunnalle muunneltua totuutta Postin työriidassa esillä olleiden 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen siirrosta. Kyselytunnilla yritettiin saada selvää muun muassa siitä, milloin Paatero sai tietää Postin päätöksistä.

  NIEMISELLE päivämäärä 1.9. selvisi Postin sisäisestä tiedotteesta.

  Posti julkaisi 29.8. lähes samaan kellonaikaan liikkeenluovutuksesta kaksi tiedotetta, julkisen ja sisäisen. Sisäisessä tiedotteessa päivämäärä mainittiin heti otsikossa, julkisessa ei ollenkaan.

Kommentoi