100 vuotta Mikhail Kalashnikovin syntymästä, mutta hän ei keksinyt AK-47:ää

Venäjällä tänään juhlittu ja muistettu asekeksijä Mikhail Kalashnikovia, joka oli  nuori kersantti ja joutui pois rintamalta haavoituttuaan. Hän ryhtyi kehittelemään aseita Izhevskin tehtailla, kotitasavallassaan Udmurtiassa Hän suunnittelikin kätevää pienehköä massasulkuista konepistoolia, mutta se ei koskaan tullut valmistukseen. Venäläisen asetekniikan kehitys nimittäin harppasi äkisti vuosikymmeniä eteenpäin: Izhevskiin saapui muuan “sotavanki”, saksalainen siviilimies Hugo Schmeisser.

via 100 vuotta Mikhail Timofejevitsh Kalashnikovin syntymästä, mutta hän ei mitään AK-47:aa ole keksinyt — Uutisia Hauskasti ja Kiinnostavasti

26 Replies to “100 vuotta Mikhail Kalashnikovin syntymästä, mutta hän ei keksinyt AK-47:ää”

  1. Arvasin, että täällä on aseasiantuntijoita; muitakin kuin Putkisen Jussi.

   K.o. artikkelin mukaan:
   ”…maailman ensimmäinen yleiseen rintamakäyttöön tullut rynnäkkökivääri: Sturmgewähr 44, suunnitelija Hugo Schmeisser.”

   Tätä ilmeisesti tarkoitit?

   1. Nimenomaan tätä, mutta eka versio oli se 43.
    Jos muistan oikein, Kalashnikovin patsaan koristeeksi laitettiin väärä kuva ja se poistettiin kiireesti, kun tieto sen alkuperästä tuli julki…

   2. Putkinen ei tiedä aseista eikä tekniikasta mitään – jauhaa täysin järjetöntä pierskelyä ”Venäjän panssari ylivoimasta 1941”!

    Hän on munannut myös viimeisentilanantajan KONE Oyn (jonka PITÄISI tietää oma teknologonsa historiasta perusasiat – mutta kun EI!) – tämän sivuston lisäksi (jonka nyt tarvitsekaan välttämättä tietää mitään mistään ”firmana”.

    Minä satun tämän asian titämään, kun olen jatkanut teorianmuodostuksen kehittelyä siitä, mihin eräät tuolloiset sikäläiset toimijat lopettivat…

    https://www.pirkanblogit.fi/2019/risto-koivula/putkinen-jauhaa-taas-hewonpaskaa-panssareista/

    1. rk jauhaa hewonpaskaa: ”Saksa hävisi sodan teknologiassa, oli siinä huonompi, koska se oli huonompi tieteessä.”

     Saksa:
     – atomin halkaisu
     – ballistinen ohjus
     – ensimmäinen rynnäkkökivääri
     – suihkumoottorilla kulkeva lentokone (Messerschmitt Bf 109)

     Neuvostoliitto
     – maalattia navetoissa
     – väestön apuharvennus tappamalla (30-luvun lopussa)
     – pieniin rajavaltioihin kohdistuneet hyökkäkset
     ****
     Saksaa ei nujertanut Neuvostoliitto yksin vaikka jotkut venäläisen niin uskottelevatkin. Ratkaisevassa asemassa olin brittien ja yhdysvaltalaisten pommi-iskut Saksan teollisuuslaitoksiin ja kaupunkeihin –saksalaisten yhteiskunta tukehtui infran hajotessa.
     Myös USA materiaalituki venäläisille oli merkittävää.

  1. Lisäys:

   ”Sananmukaisesti ensimmäinen oli saksalaisten 1943 kehittämä Sturmgewehr eli rynnäkkökivääri (StG 44, alunperin MP43 ja MP44). Kehittelytyötä johti Hitlerin hoviaseseppä Hugo Schmeisser (1884-1953), joka oli suunnitellut jo ensimmäiseen maailmansotaan ensimmäisen konepistoolin (MP18).

   Mihail Kalashnikov otti Sturmgewhristä hyvin suoria vaikutteita, jopa käyrän tankolippaan.

   Molemmilla saattoi olla kuitenkin yhteinen esikuva eli amerikkalaisen asesuunnittelija John Browningin (1855-1926) jo ensimmäiseen maailmansotaan suunnittelema pikakivääri BAR eli The Browning Automatic Rifle.” (HS)

 1. Saattaa olla, mutta selkeitä erojakin on.
  BAR toimi avoimen lukon periaatteella, kuten myös Degtjarjova Pehotnyi eli Emma.
  Stg ja Kalashnikov toimivat suljetulla lukolla.
  Molemmissa pikakivääreissä kaasumäntärakenne on piipun alla, kun Stg:ssä ja Kalashnikovissa kaasumäntä on piipun päällä.
  BAR:issa on suora lipas ja Emmassa kiekko, kun Stg:ssä ja Kalashnikovissa on käyrä lipas.

  1. BAR syntyi 1918 ja Emma 1921 ja lienevät syntyneet toisistaan tietämättä…
   Teoriassa kumpikin voisi olla jonkinlainen esikuva jälkimmäisille jollain tavalla.

   1. Jep, tämä AK-47 ei ole milläänlailla mikään uniikki keksintö. Toisten keksinnöistä kopioitu.

 2. Laitanpahan minäkin lusikkani tähän ”soppaan”.
  Nuo aseet ja niiden historiaakin tunnen aika paljon kun kymmenittäin ja taas kymmenittäin oppitunteja sotilasaseista olen pitänyt kuin myöskin asekäsittelyharjoituksiakin.
  Ensimmäisen rynnäkkökiväärityyppisen aseen suunnitteli Vladimir Fjodorov 1916. aseella ammuttiin japanilaista 6,5×50 Arisaka patruunaa. 15 patruunan lipas.
  Seuraavan polven ase oli kaasumäntätoiminen DP-27, prototyyppi ilmestyi jo 1921. Aseen sulkusysteemi, massasulkuisista konepistooleista poikkesi lukon molemman puoliset sulkulevyt, joilla saatiin jäykkä yhteys. Lataus tapahtui kaasumäntätoimisesti.
  Sitten tulivat itselataavat Simonov ja Tokarev kiväärit, patruuna edelleen 7,62×54.
  Varsinainen rynnäkkökivääri tuli vasta 1947, suunnitteluryhmän (10-12hlö) johtaja insinööriupseeri Mihail Kalashnikov.
  Saksalaisella StG-43 ja 44; sen kanssa Kalasnikovilla ei ollut muuta yhteneväisyyttä kuin ulkomuoto ja kaasumäntätoimisuus. StG:n sulkusysteemi perustui hypähtävään lukkoon mutta Kalashnikovin pyörähtävään lukkoon. Mitä kopiointiin tulee, varsin yleistä asesuunnittelussa kaikkialla. Oikeastaan varin ainokaisen omaperäinen oli belgialaisen Leo Nagantin 7-patruunainen rumpu. Siinä rumpu siirtyi viritettäessä hieman eteenpäin tiivistäen rummun ja ylimenokartion välin. Semmoinen Nagant-39 on minullakin tuolla kassakaapissani, valmistettu Tulan asetehtaalla 1939, 2-toiminen.
  Kalashnikovin merkittävä etu länsimaisiin vastaaviin, oli melko väljä osien sovitus ja se mahdollisti helpot kenttähuoltotoimenpiteet. Kalashnikovin patruuna oli vielä
  60-luvunkin pelkästään 7,62×39.
  Rynnäkkökivääri nimityksen kerrotaan syntyneen Hitlerin aloitteesta, varsin kiistelty tieto.
  Rynnäkkökiväärin kehittelyn tarkoituksena oli korvata pulttilukkokiväärit, konepistoolit ja tukiaseina pikakiväärit. Toinen merkittävä seikka oli konepistoolin varsin lyhyt tehokas ampumamatka ja aseen melkoinen paino. NL-valmisteinen Sudajev konepistooli muuten oli kopio mutta parempi Kp-31:stä. Sudajev kopioitiin Suomessa vielä -44, malliltaan Kp-44. Massasulkuinen sekin.

  1. Paljon hyvää ja tyhjentävää tietoa Kallelta. Tietoa jota ei minulla ollut vaikka muutaman kuukauden aikanaan varusmiehenä rynnäkkökivääriä kannoin. Ne puhdistettiin säilytysrasvasta ja jaettiin ihan ensimmäisinä varusmiesten käyttöön. Silloinkaan niitä ei riittänyt kaikille, ainoastaan ryhmänjohtajille konepistoolin tilalle.

 3. Kaikkihan aikanaan armeijan käyneet tuon rynkyn tunsivat syystä: ”pura ja kokoa”. Ampuminen oli meikäläiselle ”vasensilmäiselle” vi….. asta, kun hylsyt lensivät naamalle.

 4. Oleellista on huomata, että Venäjä kidnappasi saksalaisen asesuunnittelijan Hugo Schmeisserin Saksasta ja vei hänet orjatyöhön Venäjälle. Samoin kävi hyvin monille saksalaisille tiedemiehille ja suunnittelijoille.

  Venäjä valehtelee venäläisten keksineen vaikka mitä, vaikka todellisuudessa ne on keksitty muualla aikaisemmin.

  1. Esimerkkejä?

   Saksalaisilla Venäjän, Engalnnin ja USA:n puolella ei yleensä ollut mitään tekemistä natsi-Saksan ja sen tuhotun ”tieteen” vaan he olivat joko alun liitoutuneista maistaan kuten sähköhitsauksen Eugen Oskarovitsh Paton Venäjällä ja John G. Trump ja Robert Oppenheimer USA:ssa. Englannin, sittemmin atomipommin kehittäjät Rudolf Peierls ja Klaus Fuchs olivat lähteneet Saksasta Englantiin 30-luvun taitteessa natseja pakoon. he joutuivat olemaan karanteenissa jonkin aikaa ”natsiksi” epäityinä, vaikka olivat juutalaisia (ja Fuchs myös alun perin NL:n vakooja.

   Werner von Braun oli suurin piirtein ainoa natsejakin palvellut saksalainen, joka jatkoi teknologin uraa liittoutuneessa valtiossa. Sitten oli muutama kuten eleksonimiksoslkoopin kehittäjä kreivi Ardenne Itä-Saksassa, jonne hän meni voidakseen olla yhteydessä Neuvostoliiton tiedeakatemian kvanttioptiikkaan (puheenjohtaja Sergei Vavilov ym.)

   1. Robert Oppenheimer
    .
    Syntyperä sekä koulutustausta
    .
    Oppenheimer syntyi New Yorkissa. Hänellä oli juutalaissaksalaisia sukujuuria. J. Robert Oppenheimerin Katherine-aviopuoliso, lempinimeltään Kitty (o.s. Puening) niin ikään oli saksalaistaustainen ja sukua jopa sotamarsalkka Wilhelm Keitelille.[2]
    *
    Paton, Evgenii Oskarovich
    .
    Born Feb. 20 (Mar. 4), 1870, in Nice; died Aug. 12, 1953, in Kiev [Ukraina]. Soviet scientist and specialist in welding and bridge building. Academician of the Academy of Sciences of the Ukrainian SSR (1929) and the academy’s vice-president (1945–52); Hero of Socialist Labor (1943). Member of the CPSU from 1944.
    .
    Paton graduated from the Polytechnic Institute in Dresden in 1894 [Saksa] and from the St. Petersburg Institute of Railroad Engineers in 1896 and then worked on the Russian railroads. Starting in 1898 he taught at the Moscow Engineering School, and in 1905 he became a professor at the Kiev Polytechnic Institute. Between 1921 and 1931 he headed the Kiev Bridge Testing Station. After 1929, Paton worked on the technology of electric welding. On his initiative, a welding laboratory was organized at the Academy of Sciences of the Ukrainian SSR. In 1934 the laboratory became the Research Institute of Electric Welding. In 1945 it was renamed the E. O. Paton Research Institute of Electric Welding after Paton, the director of the institute since its inception.

  2. Onkohan keksitty myöskin sotilasaseiden ja osin metsästysaseidenkin piippujen kovakromaus?
   Sitä ovat yrittäneet niin suomalaiset kuin monet muutkin asevalmistajat; eipä vaan ole onnistunut. AK-47 piippujen kovakromaus oli huipputekniikkaa, Neuvostoliitossa kehitetty. Vähensi oleellisesti kenttähuoltotoimintaa sotilasaseiden suhteen.
   Osallistuessaan aseteknologiaa koskevaan kommentointiin; pitäisi kaiketikkin ko alan perusasiat olla hallinnassa ja jopa mielellään kokemusperäisesti.

    1. Kiväärin piippu Suomessa oli pelkkää terästä, 0-piippu tarkoitti virheetöntä piippua; ei suukartiota, ja kaliperoinnissa parasta tulosta vs rihlan kuluma, rihlan pohjan syöpymä.
     Kovakronmauksessa eivät suomalaiset jos ketkään muutkaan, eivät päässeet edes lähellekkään neuvostoliittolaista teknologiaa.

 5. Näitäkin tietoja, kuten kaikkia, passaa toki epäillä ..

  https://en.wikipedia.org/wiki/Assault_rifle

  The term assault rifle is generally attributed to Adolf Hitler, who, for propaganda purposes, used the German word Sturmgewehr (which translates to ”assault rifle”) as the new name for the MP43, subsequently known as the Sturmgewehr 44 or StG 44.[6][8][9][10][11][12][13][14]

  However, other sources dispute that Hitler had much to do with coining the new name besides signing the production order.[15] The StG 44 is generally considered the first selective fire military rifle to popularize the assault rifle concept.[6][8] Today, the term assault rifle is used to define firearms sharing the same basic characteristics as the StG 44

  ***
  History

  Sturmgewehr 44

  https://en.wikipedia.org/wiki/StG_44

  The Germans were the first to pioneer the assault rifle concept, during World War II, based upon research that showed that most firefights happen within 400 metres (1,300 ft) and that contemporary rifles were over-powered for most small arms combat.[7][8][9][18][19][20]

  They would soon develop a select-fire intermediate powered rifle combining the firepower of a submachine gun with the range and accuracy of a rifle.[7][8][9][18][19][20]

  The result was the Sturmgewehr 44, which the Germans produced in large numbers; approximately half a million were made.

Kommentoi