Mitä köyhä syö?

 

 

Tänään uutisoitiin THL: n tutkimuksesta jossa punaisen lihan syönti on huolestuttavalla tasolla. Kävin kaupassa. Sian etuselkä tai lapa hinnaltaan noin 4 – 7 euroa kilolta. Uunimakkara, 400 gramman paketti 1,0 – 1,5 euron välillä, kilohinta suunnilleen 2.50 euron paikkeilla. Leikkeleet kilohinnoiltaan vaihteli 5 eurosta kymmeneen euroon.

 

Hyi hyi, epäterveellistä ja luontoa tuhoavaa einestä, jospa sittenkin kalaa tai kanaa. Broilerit kilohinnaltaan 13 – 16 euron välillä. No, onhan vielä kalaa, vakuumissa olevan lohen kilohinta 18,95. Kokonainen kirjolohi, joka kieltämättä on yhtä mössöä, on vaihdellut 10 euron kahta puolta. Ennen vanhaan pääministeri Harri Holkeri kehotti köyhiä syömään silakkaa. Senkin ovat rikkaat omineet itselleen, kun silakan kilohinta on lohta kalliimpaa.

 

Aloin siinä kaupassa miettiä köyhää perhettä tai pienituloista eläkeläistä. Kuukausi vasta aluillaan ja maksujen jälkeen tilillä olematon määrää euroja. Mitä teen, mitä ostan, millä täytän vatsani, mikä on edullisinta ja mikä ravitsevinta? Ostaako yli kilon kokoinen kirjolohi, hinta siinä 13 euron paikkeilla. Hetkinen, 13 eurolla saa mukavan köntin etuselkää josta valmistaa maittavan ja monta päivää riittävän lihasopan.

 

Uunilenkistä tekee kaikkein edullisinta ruokaa. Kolme pakettia uunilenkkiä 7,50 euroa ja vielä 6,0 euroa ostaa jotain vihannesta. Tästä köyhälle evästä kaupasta matkaan. Huomasitteko mainittiinko liikaan lihan syöntiin köyhyys? Itse en huomannut, mutta miesten niskaan liika lihan syönti kaadettiin. Siinä ei sinällään mitään uutta, olemme jo tottuneet nykyaikana olevamme syyllisiä lähes kaikkeen mitä maan päällä tapahtuu.

 

Taas kerran joutuu ihmettelemään, että jos ilmasto pilaantuu lihan syönnillä, terveys siinä mukana, niin eikö nyt jumalavita osata keikauttaa hintoja ylösalaisin, jotta köyhä kansa ja pikkuisen isommilla tuloilla elävät voisivat syödä yltäkylläisesti ja terveellisesti noita terveysruokia ja ilmaa pilaamattomia – kysyn vaan??

 

Miksi syyllistää heitä jotka ovat pakotettuja ostamaan halpaa einestä, sen sijaan, että poistetaan köyhyys tai alennetaan hintoja, mutta eihän sellainen tule kuuloonkaan – kenen niskaan sitten kaadetaan kaikki pahuus??

 

Ei pentele, nyt meni kun kiukkusin maha sekaisin, ei kun huussiin ja reiälle ilmaa pilaamaan, kun ei kehtoo sisällä haistaJ

 

 

 

 

 

6 vastausta artikkeliin “Mitä köyhä syö?”

  1. Kyllä köyhä syyllistetään joka suunnalta.
    Uunilenkki taitaa olla enemmänkin lihajätettä.
    Suomi on tuhansien järvien maa ja silti kala on kallista – ei osata hyödyntää kalavesiä.

  2. ”Kokonainen kirjolohi, joka kieltämättä on yhtä mössöä” sanoo Hannu. Minä niitä hyvällä halulla olen paljon pistänyt poskeeni enkä ymmärrä moittia. Edullinen hinta, tarjouksessa jopa 7 euro kilo. Teen kalakeittoja, perinteistä maitoon ja välillä venäläistyyyppistä, paistan pannussa ja uunissa, graavaan, savustan, omatekoisia kalapulliakin olen tehnyt. Silakoita täälläpäin saa viidellä eurolla kilon ja siinä on paljon terveellistä syötävää.
    Kanat kannattaa ostaa koipireisinä, kolmen jalan paketti parin euron tienoilla. Usein kypsännän uunissa, perkaan ja paloittelen kastikkeisiin, risottoihin ja keittoihin, on edullista ja hyvää.
    Eikä uunilenkkejä pidä halveksia, proteiinia on, lihaa säästetty mutta kamaraa ynnä muita ihmiselle sopivia ravitoaineita.

    Tällaisilla eväillä minä halvalla mutta hyvästä mausta tinkimättä ketkuttelen eteenpäin ja paino on pysynyt entisellään.

    1. Harvemmin ostan kalaa käyn itse sitä pyytämässä en tosin voi sitävalita mitä saan no särkiä en viitsi kotiin kantaa mutta kaikkia muita kyllä tuon .
      Ja jos ahti on antelias annan naapurille ylijäämän .
      Joskus käy ns flaksi kun saa järvi taimenen pilkillä en paljon enää viitsi käydä mutta sitä varten pakastan nyt kun sen taidon osaan . terv tepivaari

  3. Muuta en totea, kuin, että terveysterroristien huuto on yltynyt hysteeriseksi.
    Lisäksi nuo virheet tuhoavat maailmaa kuskaamalla kaiken maailman ”terveellisiä” ja ilmastoa saastuttavia kasviaineksia itselleen toiselta puolelta maapalloa.

  4. Uunilenkkiä (400g) saa yleensä alle eurolla paketti. 0,89 € on ollut ihan normaali hinta. Siitä saa tosiaankin ihan hyvää ruokaa monella eri tavalla. Tänään tein lenkin puolikkaasta, kananmunista ja valkosipulista ihan mainion aterian paistinpannussa.

    30% alennuksessa saa usein hyvää jauhelihaa, ostin tänään 750 g paketin. Edellisen kerran ostin hyvää jauhelihaa 30% alennuksella kerralla 3x400g ja tein siitä jauhelihakastiketta. Keitin ison kattilallisen perunoita kaveriksi ja nyt niitä molempia on vielä jäljellä kahta ateriaa varten.

    Ihminen on lihansyöjäeläin. Ainakin minä tulen jatkossakin syömään ”punaista lihaa” joka päivä.

  5. En minä ole ollut aikoihin sitä mieltä, että kirjolohi olisi yhtä mössöä. Se on ns. ”urbaani legenda”. Kirjolohi on aivan yhtä hyvää, kuin normaali kasvatettu kala. Se on oikein hyvää vaikka graavina tai paistettuna ym. Se sian etyselkä on oikein hyvä vaihtoehto. Sen vain paloittelee ja tekee siitä kunnon lihakeiton. jossa on paljon perunaa, sipulia ja vaikkapa bataattia, lanttua, porkkanaa ym. Mutta niin kannattaa tehdä, että annostelee sen niin, että ateriaa kohti tulee vain m. 50 g sitä lihaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *