Syntyvyyden lasku ja maaseudun alasajo

 

 

Tutkijat ja tilastotieteilijät ennustavat väestökatoa sekä maaseutukuntien hiipumisia. Ennusteita kerrotaan totuutena. Erilaisilla kalvoilla ja käyrillä vakuutellaan kuinka on ollut ennen ja mitä kohti mennään. Ikään kuin vääjäämättömyytenä jonka edessä kädet on nostettava pystyyn ja tunnustettava tosiasiat. Aivan kuin ihmiset olisivat ”lastut laineilla” kaiken tapahtuessa kuin itsestään, tahdosta riippumatta, ilman ohjausta, suunnitelmia.

 

Kuitenkin esimerkiksi syntyvyys, sen säännöstely on seurausta poliittisista valinnoista. Poliittisilla päätöksillä maahamme on luotu yli miljoonan armeija köyhyydessä eläviä, jotka päivästä toiseen miettivät kuinka pärjätä huomiseen. Mieti siinä perheen perustamista tai lapsiluvun lisäämistä.

 

Monenlaisia uhkakuvia tulevaisuudesta luodaan. Vaikkapa ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma mielikuva elinkelvottomasta maapallosta, ei taatusti lisää houkuttavuutta lapsien tekoon, tuhon omaan maailmaan.

 

Iltapäivälehtien tehtäväksi on annettu luoda hysteriaa tyyliin: Pan epidemia uhkaa tappaa jopa 80 miljoonaa ihmistä. Ilta-Sanomien toimittaja Arja Paanasen elämäntehtäväksi on puolestaan annettu pelotella suomalaiset kuoliaiksi Venäjällä ja sen petollisuudella ihmiskuntaa kohtaan. Kuka haluaa synnyttää tykinruokaa??

 

Miksi muutetaan lähiöiden pilvenpiirtäjiin ja kivibunkkereihin? Ehdoin tahdoinko halutaan huume – ja mielenterveyshelvetteihin? Ikuiseen stressiin kohdusta hautaan, jossa lohtua ei ”suo rattoisa seura ei viini”, Leinoa siteeraten? Ilman poliittisia päätöksiä ja ohjauksia, ihmiset ovat lähteneet vaeltamaan kaupunkeihin, niinkö?

 

Suomalaista puhdasta ruokaa arvostetaan – puheissa. Haikeina ajatellaan maaseudun rauhallisuutta, haaveena voida asua maalla. Maalla eletään pidempään, luonnosta ammennetaan terveyttä, hyvinvointia. Yhteisöllisyys, ystävien, naapureiden auttaminen ovat kunniassaan. Kuin yhdestä suusta poliitikot jyrähtävät: Koko Suomi täytyy pitää asuttuna.

 

Ihmisetkö pikku päissään kuitenkin ovat päättäneet hylätä maaseudut? Sanovat päättäjille: Rakentakaa meille lähiöitä, haluamme nyt ja heti muuttaa pois leveämmän leivään, paremman elämän pariin kaupunkeihin? Mistä ihmeestä myytti paremmasta elämästä kaupungeissa on iskostunut ihmisten päihin, kun annetaan ymmärtää ihmisten oman halun muuttaa??

 

Mitä on haluaminen? Mistä syntyy halu? Eivät ne itsestään synny, ne synnytetään. Jos yhtäkkiä kapitalistit ja markkinavoimat haluaisivat ja huomaisivat hyötyvänsä ihmisten muutosta maaseuduille, he sata varmasti valjastaisivat poliitikot ohjaamaan poliittisia päätöksiä maaseudun asuttamisen suuntaan.

 

On hämmentävää seurata kuinka annettaan ”viisailta” tahoilta ymmärtää ja viestitetään kansalle, että tämä nyt on trendi, eikä sille voida mitään. Maailmanlaajuisesti maapallo kaupungistuu ja sillä sipuli, on vain elettävä siinä mukana.

 

Lapsia nyt ei vaan synny, minkäs teet ihmisten tahdolle? Ja poliitikot, virkamiehet ja naiset, tutkijat, tilastotieteilijät, markkinavoimien edustajat toteavat kuin yhdestä suusta kalvoja ja käyriä tulkitessaan: Emme me mitään voi kansan tahdolle ja maailman menolle, eikä mielipiteiden muokkauksella tai arvovalinnoilla ole mitään tekemistä ihmiskunnan elämänkululle! Joten nöyryyttä lisää ja hartiat kyyryssä odottelemaan uusia uhkakuvia, vai eikö sittenkään?

9 vastausta artikkeliin “Syntyvyyden lasku ja maaseudun alasajo”

  1. Nii, esim kommarin kohellus ei ole mitään kun on olemassa joku jota haukkua.
    Vaikka sitten omat mokat voi laittaa toisten piikkiin??
    Olisihan se kiva lukea hyvin perusteltu juttu kuin räpätys joka johda minkään??

  2. Syntyvyyden laskuun on monta syytä joista Hannu osoittaa muutamat hyvin.

    Mielestäni tarvitaan kolmen tien ratkaisu:
    – Asenne: sen sijaan että päättäjät vihaavat lapsiperheitä, otettaisiinkin positiivinen asenne. Mediaan lisää iloisia tarinoita, ei aina vain surua. Lapsi on useimmiten sanoinkuvaamattoman upea asia perheelle.
    – Palvelut ja turvaverkot: lapsiperheen pitää tuntea että maa ei katoa alta lapsen saamisen myötä
    – Starttiapu: vauvaraha herättää keskustelun ja tavallaan ”starttaa pyörimään” positiivisemman ajattelun, eli sitäkin tarvitaan

  3. Tulevaisuuden näkymien heikkous ja asumisen kalleus.
    Olen seurannut läheltä nuorta paria 2 pientä lasta
    vuokralla pienessä asunnossa molemmat töissä
    ja silti jatkuva rahapula perustarpeiden ylläpidossa!
    – kuka sellaista haluaa?

    1. Aina voi haluta käyttää rahat itseensä. Meillä oli neljä lasta ja rahat lopussa ennen tilipäivää. Ei kyllä mietitty lapsia tehdessä ikinä siltä kannalta että ”kalliiksi tulee”. Rahaa ei koskaan ole riittävästi.

      Mutta nykypäivänä kai ajatellaan. Ehkä vielä enemmän ajatellaan sitää, että lapset vievät aikaa ja vaativat huolenpitoa, liian hankalaa, omaa aikaa jää liian vähän.

  4. Ottakaa esimerkkiä meistä. Kun mentiin naimisiin 70- luvun alkupuolella ihan nuorena, oli sitä ennen pantu niin pirusti ja sen jälkeen vielä pirummin.
    Eikä rahaa ollut kuin nimeksi. No, tulihan ensimmäinen, jonka synnytyksessä olin mukana ja, sitten hieman myöhemmin toinen ihan päivittäisen panemisen tuloksena. Se, osuus muuten oli sitten kivaa.
    Se, mikä ei ole kivaa on se, että olet ”apupappina” synnytyksessä, kun et ole kätilö. Se kokonaisuus kyllä kuuluisi ammattilaisille nykyään, eikä tuskan hikeä puristaville isille.
    Nykyään lasketaan rahaa, hankitaan bemari ja hiton suuri talo ja kaikki maksulliset harrastukset kylkeen. Eihän siinä kiireessä ehdi edes panna ja, kun mehutkin ovat nykyään niin pilaantuneita, ei siitä mitään synny. Syödään ja lihotaan vaan, ja mässätään burgereita ja pitsoja naaman täydeltä, ettei enää jaksa panna.

  5. Selvähän se että usein taloudelliset syyt aikanamme johtavat siihen että lapsia ei tehdä niinkuin ennen vuosikymmenet suurempaan köyhyyteen lisäännyttiin.

    Mutta varmaan on muitakin syitä, esimerkiksi satsaaminen omaan uraan, opiskeluun, itsekkyys eli halu tehdä mitä juuri itse haluaa, ei löydy sopivaa paria.

    Kuinkahan suuri on ero varakkaiden ja vähemmän varakkaiden lisääntymisessä nykyään, kai siitäkin tilastoa on.

    Pankaamme nyt toivoa vihervasemmistohallitukseen, sen todellisiin toimiin luoda taustaa lapsenteolle. Rinnehän jo omalta osaltaan on usuttanut.

    1. Tämä on kyllä vähän sellainen että ei tiedä itkeäkö vai nauraa asia tämä erilailla sukupuolisesti suuntautuvien saama runsas huomio, palstatila ja TV aika.

      Ymmärrän kyllä täysin että ei ihminen itse sille mitään voi mikä kiinnostaa mutta tarviiko näistä ei heteroista niin paljon meteliä pitää.

  6. Maailma menee hiukan kummalliseksi, kun nuorisolle jaetaan ilmaiseksi ehkäisyvälineitä ja huumausainepiikkejä. Sitten on vielä nykyään paikkoja, jossa niitä piikkejä annetaan, tai voi itse käyttää. En tiedä onko niitä paikkoja, jossa niitä ehkäisyvälinetä voi käyttää, nyt kun se nukkebordellikin tiettävästi lopetti toimintansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *