Brittien vaalit herättävät toiveita – loputon iltalypsy saadaan ehkä loppumaan

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/00024a54-69b6-4ae6-8c29-878ca538b26f

”Britanniassa Boris Johnsonin konservatiivit voittamassa kirkkaasti parlamenttivaalit – brexit lähestyy

Jos konservatiivit voittaa parlamenttivaalit, Britannia eronnee EU:sta tammikuun lopussa.”

jo olisi aikakin päättää tuo brittien loputon iltalypsy ja päästä niistä eroon, kun niin suuresti halusivat sitä.

25 Replies to “Brittien vaalit herättävät toiveita – loputon iltalypsy saadaan ehkä loppumaan”

 1. YLE:n aamussa Briteissä paikan päällä oleva toimittaja vakavalla naamalla toistelee tuloksen yllättävyyttä huolimatta siitä, että ennusteet ovat pitkään olleet ihan juuri tuloksen suuntaisia.

  Toimittajien tulisi ehkä seurata enemmän uutisia 😉

 2. En itse kyllä rohkenisi mennä syyttämään toisen maan äänestäjiä tyhmiksi. Mutta niinhän se on täällä Suomessakin, että kun äänestyksen tulos ei miellytä, niin haukutaan äänestäjiä tyhmiksi.

  1. Väärin äänestetty, kauanko kestää ennen kuin tulos nähdään uhkana demokratialle ?

 3. Monta selitystä, tässä yksi:

  ***
  https://www.cnbc.com/2019/11/28/in-boston-britains-most-pro-brexit-town-voters-are-fed-up.html

  NOV 28 2019

  ‘They don’t know we’re here’: In Britain’s most pro-Brexit town, voters are still angry and disillusioned

  KEY POINTS
  • More than three quarters of the people of Boston, in the county of Lincolnshire in the East Midlands of England, voted to leave the EU in 2016.

  • Between 2004 and 2014, the town’s migrant population grew by 460%, and the proportion of residents of the Borough of Boston born in EU accession countries such as Lithuania, Poland and Latvia, stands at around 12%.

  1. • Yli kolme neljäsosaa Bostonin ihmisistä, Lincolnshiren kreivikunnassa Englannin itäosassa, äänesti poistuvan EU: sta vuonna 2016.

   • Vuosina 2004–2014 kaupungin maahanmuuttajaväestö kasvoi 460%, ja Bostonin alueen asukaista on 12% ihmisiä, jotka ovat syntyneet EU: hun liittyvissä maissa, kuten Liettuassa, Puolassa ja Latviassa.

 4. Tässä toinen selitys:

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006341930.html

  – Mutta kyllä nyt ratkaiseva asia oli tämä vatuloinnin lopettaminen. Haluttiin viheltää peli poikki ja mennä eteenpäin. Se oli varmasti paljon tärkeämpää kuin se, halusiko henkilö brexitiä vai ei.

  ***
  Lisäksi:

  Penttilän mukaan Johnson edustaakin perinnettä, jossa debattia arvostetaan jo sen itsensä vuoksi.

  – Se on ehkä hänen heikkoutensakin. Hän innostuu keskustelusta ja sen voittamisesta niin paljon, että aina eivät tule kaikki faktat aivan oikein.
  Huumori ja nokkelat sutkautukset kuuluvat oxfordilaiseen väittelyperinteeseen ja ovat siis tuttuja Johnsonille jo noilta ajoilta.

  1. Jotenkin noissa analyyseisssa tahdotaan sivuuttaa Labour puolueen sosialisointiin tähdännyt vaaliohjelma, jota ei edes omat kannattajat nielleet.

   1. Olisiko tuossa jotain opiksi ja varoitukseksi Suomenkin vasemmistolle. Ehkä liika kansalllistaminen on juttu minkä kaikkia eri vaikutuksia kannattaa tarkkaaan selvittää.

 5. https://www.theguardian.com/politics/2019/nov/21/whats-in-the-labour-party-manifesto

  Thu 21 Nov 2019

  Labour manifesto: what it says and what it means

  Guardian specialists break down the detail on pledges from Brexit to housing
  Health

  • Labour’s big policy is a promise to increase spending on the NHS by an average 4.3% a year.

  • The party’s base will be hugely cheered by a pledge to end and reverse privatisation in the NHS in the next parliament and reinstate the responsibilities of the health secretary to provide a comprehensive and universal healthcare system.

  • A milkshake tax would come into force on top of the existing levy on sugary drinks, as well as a ban on fast-food restaurants near schools and stricter rules around the advertising of junk food and the levels of salt in food.

  • Free annual NHS dental checkups would be available to all.

  • A new National Care Service to tackle the social care crisis, with a lifetime cap of £100,000 on the costs of personal care.

  Labour plans to spend £3.2bn more on the NHS by 2023-24 than current government plans

 6. Veikkaan että britit brexitillään kusevat vahvasti omiin muroihinsa, mutta demokratiassa enemmistö on oikeassa ja näillä mennään.

  1. Mene ja tiedä, kovasti ainakin ääni Brysselin suunnasta muuttui tuloksen selvittyä, ehkä odottivat toisenlaista.

 7. Britit ovat äänestyksessä kertoneet kantansa – he myös kantavat vastuun, emme me .

  Tulos ei varmasti johdu pelkästään Boris Johnsonin karismasta. Muitakin syitä on. Näiden muiden syden näkeminen vaan miellytä kaikkia. On turhaa alkaa vetämään tähän 30-luvun kolmannen valtakunnan juttuja.

 8. Antaa mennä brittien, katsotaan sitten kun tullit ja mm Pohjois-Irlannissa alkaa mellakat, olen käynyt muutamaan otteeseen Irlannissa, ei kovin lämpimät fiilikset britteihin vieläkään siellä. Toinen kysymysmerkki on skotit,,,,oma veikkaus että ne järjestää äänestysen ja eroaa Briteistä pysyvästi. William Wallace voittaisi lopultakin…. Braveheart…

  1. Pohjoisirlannissa samat vanhat jakolinjat ovat olleet voimassa vuosikymmeniä, eivät ne ole missään vaiheessa mihinkään poistuneet, vaikka verenvuodatukselta ollaankin vältytty.

   Ongelmat eivät suinkaan suuntaudu pelkästään britteihin vaan isolta osalta kyse on keskinäisistä kiistoista, jotka toki juontavat juurensa Britannian hallintoon, mutta ihan yhtä lailla kirkkoon.

   Asiantuntijoista huolimatta, skottien osalta en nyt aivan varmana pitäisi maan itsenäistymistä tässäkään tilanteessa, niin monitahoinen ja vivahteinen on tuo vuosisatoja vanha viha-rakkaussuhde.

 9. Epäselvä kanta brexitiin, terroristien symppaaminen ja kommunismi ovat syitä mitä veikkaan itse miksi työväenpuolueen kannatus romahti.

 10. Asiantuntijat mm. esim. Pertti Salolainen, jotka Lontoon metkut tietävät, povaavat vasta brittien vaikeuksien tästä alkavan, kun erilaiset tulli-kauppaneuvottelut alkavat saati Irlannin ja Skotlannin vastaanpanijat. Soppa tästä Brexitistä syntyy, jota säestävät 100 Johnsonin valhetta.
  Työväenpuolue pantiin seinää vastaan, mutta sieltähän se taas uudelleen tulee. Se tarvitsee vielä paremman valehtelijan Johnssonin rinnalle.

  1. Yhtään väheksymättä Salolaisen asiantuntijuutta huomautan kuitenkin hänen täydellisestä sokeudesta EU:ta kohtaan. Mieshän kilahtaa heti jos edes puolella sanalla mainittua organisaatiota arvostellaan ja lähellä oli kilahdus kyllä Brittien vaalituloksenkin seurauksena.

   Kukaan ei ole esittänyt, että kauppa yms.neuvottelut olisivat helppoja, mutta aivan selkeä äänensävyn muutos on tapahtunut Brysselin suunnalla ja sellainen, oikeastaan lapselliselta vaikuttanut kostomentaliteetti mikä näkyi brexit neuvotteluissa aiemmin on ainakin vähentynyt.

   Työväenpuolue johtoineen ihan kyllä itse ajoi itsensä vaalitappioon, ei äärivasemmistolainen ideologia iske britteihin.

 11. Se on selvä, että työväenpuolueen tavoitteita eivät britit niele. Hyvä, että hävisivät.
  Mutta, niin kuin sanoin, kuset tulevat vielä briteille housuun ennen kuin vuosi on kulunut. Tuo oli Johnsonin voitto, ei brittien, joiden pitäisi kaiken maalisjärjen mukaan jäädä EU:iin, jos hiukankin kansalaistensa ja yritystensä etua näkevät.
  Katsotaan, miten käy.

Kommentoi