Satuilua terveydestä ja nestetarpeesta

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201807202201086800

”Kun hikoilu lisääntyy, myös nesteen tarve kasvaa. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee janojuomaksi tavallista vettä. Moni kaipaa kuitenkin välillä myös vaihtelua ja yksi vaihtoehto on kuplavesi.”

Jutussa unohdetaan tai tahallisesti ohitetaan se, että hikoulussa ihmisestä poistuu nestetasapainon kannalta välttämättömiä suoloja, mitkä pitää korvata.

THL ”asiantuntijana ” myös sivuuttaa tämän tosiasian.

Näistä tärkeimpiä suoloja ovat natrium, kalium ja magnesium.

Hiilidioksidilla ei ole mitään merkitystä juoma-asiassa, vaikka joku mieluummin juokin kuplavettä.

Ratkaisevaa on, että juo sellaista juomaa, missä suoloja on sopivassa suhteessa ja missä on kaikkia noita kolmea suolaa.

Valitettavasti tällaisia juomia ovat vain Vichyt, Saskia ja virolainen Värska.

Kaikista muista puuttuu natrium ja tavallisista vesistä kaikki suolat.

14 vastausta artikkeliin “Satuilua terveydestä ja nestetarpeesta”

  1. Georgialainen kivennäisvesi Borjomi sisältää runsaasti natriumia – on myös hyvän makuinen.

    Kemiallinen koostumus mg/l:

    Na+ 1200-1700
    Ca2+ 50-75
    Mg2+ 35-55
    HCO3- 3000-4250
    Cl- 260-380

    Tavallisia vichyjä en harrasta.

    1. Kun on kävellyt georgialaisessa helteessä itsensä perusteellisesti hikeen ja väsyttää, niin Borjomi (ბორჯომი) tekee hyvää.

      1. Saahan tuota Borjomia (georgialainen ränsistynyt kylpyläkaupunki Tbilisin seudulla) Suomestakin, Eestissä sitä myy ainakin Selver. Aika kalliiksi tulee hakea suoraan lähteestä pullotettua mineraalivettä Georgiasta asti. Hyvä vesi on myöskin Löningenin Saskia. Borjomia tuo Suomeen haminalainen Vaanoco oy.
        Hätätilassa kivennäisvettä voi ihan kotikonsteinkin valmistaa; hanavesi + suolatabletti (0,5mg)

  2. Natriumin ja kaliumin saa normaalista ravinnosta. Magnesiumin saa purkista jos vetää suonta.

      1. Nimenomaan kyse on kovasta kuumuudesta, missä hikoilee paljon.
        Kyse on kuitenkin myös siitä, että, jos tekee raskasta työtä lämpimässä ja siinä hikoilee paljon, sama pätee nesteen suhteen.
        Runsaassa hikoilussa poistuu paljon suoloja.
        Pelkkä veden juominen ei korjaa suolojen puutetta ja nestetasapaino sekoaa.
        Vain nauttimalla riittävästi suoloja juoman mukana pysyy tasapainossa.
        Eräissä lämpimissä teollisuustyöpaikoissa kut4n esimerkiksi valimoissa on pakko nauttia tietty määrä suolapillereitä työvuoron aikana.
        Tämä seikka oli olemassa jo 70-luvun alussa.

  3. https://yle.fi/uutiset/3-7348983

    Lääkäri: Helteillä vanhuksille urheilujuomaa ja lisää suolaa

    Helteillä pelkkä veden lipittäminen ei vanhuksilla riitä nestetasapainoon. Lääkäri suositteleekin hellejuomaksi urheilujuomaa, jossa on riittävästi natriumia ja kaliumia. Sydänsairailla juominen on tarkkaa tasapainoilua: pitäisi juoda riittävästi, mutta ei liikaa, jottei sydämen vajaatoiminta yllätä.

    ******
    https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/687356-ls-vesi-ei-olekaan-paras-keino-torjua-nestehukkaa-nain-paljon-nestetta-aikuinen

    – Laimea mehu tai kivennäisvesi ovat vettä parempia kehon suolatasapainon ylläpitämiseksi, kertoo Rauman päivystyksen kiirevastaanoton ylilääkäri Mika Virtala Länsi-Suomelle.

  4. Avaus on mielestäni hyvinkin tärkeästä aiheesta; helteitä kun ilmeisesti kesän mittaan saadaan(tosin en helteessä viihdy), uskoisin riittävästi.
    Magnesium on ikäihmisille hyvinkin tarpeen kun ikää myöten sen saanti heikkene, natriumia pitkällä jänteellä saamme jopa liikaakin mutta hetkelliset tilanteet voivat kyllä aiheuttaa lisätarvetta. Kaliumia kyllä periaatteessa saadaan riittävästi vihannespitoisesta ravinnosta (salaatit).
    Kuriositeettina vielä; pitkille pyörämarsseille (yli 100km) aikanaan jaettiin suolatabletteja, maistuivat niin karseille, että unohti kyllä mahdollisen väsymyksenkin. Nykyään tuo ”juomapullojen ulkoiluttaminen” on vähenemään päin oleva ilmiö.

  5. Ns. urheilujuomat on suunniteltu siten, että kovan hikijuoksun aikana sillä täydennetään elimistöstä puuttuvia suoloja jne. nesteen muodossa. Se liukenee vatsaportista heti eikä jää hölskymään vatsaan juoksun aikana. Pelkkä vesi tai hiilihapotettu vesi juomana on puuta heinää.

    Lämpöhalvaus odotti heitä, jotka eivät toimineet näin ja, heitä oli. Sanon lukuisat maratonit juosseena.

  6. Ei se ihan noin mene, ei ainakaan käytännössä. Tuskin kukaan laskee ja tarkkailee grammalleen kaikkea sitä mitä juotavissa on.

    Minä olen viikonpäivät ollut aika kovassakin tehotarkkailussa Sydänsairaalassa. Lääkärit sanoo mitä en saa juoda ja mitä en saa syödä, eniten heitä kiinnostaa määrä ja siitäkin vaan vastaus on riittävästi. Lääkärit käskevät laahustamaan pitkin typeriä käytäviä ja juomaan aina riittävästi. Tietenkin sairaalaruoat ja juotavat ovat ennaltasuunnniteltuja ja suolattomia mutta siltikin.

  7. Tosiasia on, että nykyinen suolahysteria on holtitonta ja ihmisten terveyden vaarantamista, kun siitä on tehty terveydellinen piru kaikille.
    Ihmisissä on likimain 10-15% sellaisia, joilla on perinnöllisesti matala verenpaine.
    Tällaisessa tapauksessa suolan välttäminen johtaa ongelmiin.
    Samoin rankan hikoilun jälkeen natriumin välttäminen johtaa samanlaisiin ongelmiin.
    Eräällä tuttavallani (n. 60 v) oli luonnostaan matala verenpaine (alapaine n. 50).
    Terveyssyistä lääkäri käski siirtyä pansuolaan eli korvaamaan natrium kaliumilla.
    N. kuukauden käytön jälkeen hänellä alkoi esiintyä huimausta ja tasapainohäiriöitä.
    Lääkäri totesi, että sen kanssa pitää vain oppia elämään, mutta ehdottomasti pansuolaa.
    Toisella kolmevitosella tuttavallani oli päivittäinen tapa juosta sellaiset 10 kilometriä eli päivittäin hikoili rankasti.
    Hän vaimoineen siirtyi myös pansuolaan terveyssyistä.
    N. kolmen kuukauden kulttua hänellä – muuten perusterveellä miehellä esiintyi huimausta ja tasapaino-ongelmia.
    Tälle vanhemmalle miehelle eräs toinen lääkäri totesi, että pansuolan käyttö on hulluutta ja käski siirtyä normaaliin suolaan. Kuukaudessa kaikki häiriöt poistuivat.
    Tämä kolmevitonen teki saman ja hänelläkin kaikki oireet katosivat alle kuukaudessa.
    Noissa kaikenlaisissa mineraalijuomissa ongelma on se, että ne sisältävät pääosin vain magnesiumia ja kaliumia, jolloin poistunut natrium ei korvaannu ja pidemmällä välillä nestetasapainon heikkeneminen saattaa aiheutta huimausta ja tasapaino-ongelmia.
    Yksi päivä toki ei sinänsä mitään ratkaisevaa tee, mutta rankassa työskentelyssä palautuminen on selkeästi nopeampaa, jos nauttii myös so+pivassa suhteessa natriumia.

  8. Kyllä voi tuoda suolaa kuka tahansa ja jos minä pyydän saan sitä kanssa. Se lähtökohta ruoille on aseteltu johonkin tasoon ja helppo sitä nykyään on henkilökohtaisesti muuttaa. Paljon niitä henkilökohtaisia erikoisvaatimuksi onkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *