Edes hammaslääkärit eivät ymmärrä itse karieksen oikeaa syntymekanismia

Vaikka en ole hammaslääkäri, voin väittää tuon jutun olevan erittäin yksipuolinen ja väärää tietoa siitä syystä, että terveellinen ja ns. epäterveellinen ruokavalio olisivat pääsyy hampaiden huonoon kuntoon.

Kaikki tiedämme sen, että lapsena ja myöhemminkin kaikki sokeripitoiset   liiaksi syötyinä tekevät vahinkoa hampaille,  se on fakta. Mutta sen jälkeen tämä ruokavaliohössötys on turhake.

Hampaan rakenne on sellainen, että kaikesta suun toiminnasta sen pinnalle muodostuu ns. palkkia- elimellinen erittäin kova kerros, jota ei saa harjaamalla pois, vaan teknisin hammaslääkärin tai hoitajan toimin, jos sittenkään.  Se jälkeen tulee  kiille, joka on vieläkin kovempaa. Sitten vasta hammasluu  kaikkine juurineen.

Tutkimme asiaa kaikin keinoin maailmanlaajuisten Unileverin ammattilaisten kanssa ollessani siellä hammastuoteryhmän vastaavana. Syntyi Turussa ”koivusokeri” , ksylitoli prof. Mäkisen ja Scheininin keksimänä, joka on ollut menestys.

Mutta sekään tätä asiaa ei ratkaise, vaikka hammaslääketieteen tohtori  Heikki Talla uskoi fluorinkin lisäämisen veteen olevan se ratkaisu. ( Kuopion fluorisointikokeilu).

Ratkaisu asiaan on erittäin yksilöllinen. Kaikilla ihmisillä on luonnollisesti erilainen vatsan- suun kemia. Toisilla mikään syöminen ei vaikuta hampaiden kuntoon, toisilla taas hyvin nopeasti. Eli pitää löytää myös vatsan kemian rakenne ja, sitä kautta vasta ruokavaliot. Yksipuolinen kasvien napsiminen omenoineen tai vastakkain chilin syönti tai liha ja makkara eivät selitä asiaa.

Ratkaisu on kemian, biolääketieteen osaajilla, ei hammaslääkäreillä mutta yhteistyössä.

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006233079.html

 

5 Replies to “Edes hammaslääkärit eivät ymmärrä itse karieksen oikeaa syntymekanismia”

 1. Hyvä avaus.

  Hampaat ja se miten eri elintarvikkeet, sokerit jne. vaikuttavat niihin on tosiaan yksinkertaista monimutkaisempi yhtälö ja lapsuusaika on erittäin merkityksellistä, kuten jo avauksessa todettiin.

  Yksilölliset erot ja varmasti joiltain osin myös perimä näyttelevät myös isoa roolia hampaiden kunnossa ja kunnon ylläpitämisessä.

  Hampaat on myös syytä pitää kunnossa, sillä niiden kautta voi syntyä uskomattoman viheliäitä sairauksia, pahimmillaan jopa hengenvaarallisia.

  Omalle kohdalle on sattunut aivan erinomainen purukalusto, josta olen toki myös pitänyt ahkerasti huolta.

  1. Asiaa mutkistavat vielä perinnöllisyys hampaiston rakenteissa, kiilteen rakenne, ikenien rakenne, mikä on huonossa tapauksessa syy bakteerien pääsyyn hammasluuhun ja juuriin.
   Ikenien vetäytyminen koskee usein ikääntyneitä ihmisiä tai heitä, jotka tupakoivat.
   Jos hampaiden juurien ympäristössä tulee hiussuonien tukoksia, seuraus voi olla sydän- tai keuhkoveritulppa.
   Kirurgiseen leikkaukseen ei pääse, ellei kalusto olen kunnossa juuri tuosta syystä.

Kommentoi