Akvaarium – Viktor Suvorov (kirja)

Kyseinen kirja kertoo Venäjän sotilastiedustelusta GRU. Myös neukkulan meiningistä ja kommunismista.

Kirjan kirjoittaja käyttää valenimeä, pseudonyymi. Kirjoittaja on GRUn vuonna 1978 länteen loikannut majuri Vladimir Rezun. Kirjoittaja kertoo omista kokemuksistaan ja tuntemuksistaan – varmaankin joitakin asioita värittäen, mutta mitä todennäköisimmin pääsääntöisesti totta. Jokainen yksityiskohta ei voi olla absoluuttinen tosiasia, mutta yleiskuva on.

Valitettavaa

On valitettavaa, että Suvorovin laajaa kirjatuotantoa ei ole juurikaan julkaistu suomeksi. Tämä Akvaario on julkaistu suomeksi, mutta riisuttuna ja leimattuna romaaniksi. Minulla tämä Akvaarium on kuulunut kirjahyllyni varustukseen vironkielisenä versiona varmaankin kymmenkunta vuotta ja olen sen lukenut vähintään kolmeen kertaan.

Olen suomentanut kaksi Suvorovin kirjaa kokonaan ja useita kirjoja osittain. Mm. kotisivullani olevissa artikkeleissa on pitkiä suoria lainauksia tarkoin lähdeviittein.

Puolaksi

Akvaario ilmestyi puolaksi maanalaisena painoksena Puolan ollessa Venäjän miehittämänä kommunistimaana. Tadeusz Markovicz käänsi sen puolaksi. Joku ilmiantoi kääntäjän ja kommunistit pistivät hänet siitä syystä vankilaan. Eihän kommunistimaassa saanut levittää tosiasioita kommunismista. Maanalaisesti levitetystä Akvaariosta tuli ”Bestseller”.

3 vastausta artikkeliin “Akvaarium – Viktor Suvorov (kirja)”

  1. Taitaapi olla paljon semmoisia totuuksia josta ei virallinen puoli – lännessä tai idässä – mieluusti paljoa ääneen juttele.

    1. Lännessäkin on tietysti luottamuksellisia ja salaisia tietoja, joita ei ole lupa julkaista. Salaiseksi luokiteltavien tietojen julkaisemisesta on laissa säädetyt rangaistukset.

      Näiden läntisten käytäntöjen vertaaminen neukkulan systeemiin ei kuitenkaan ole kovin adekvaattista.

      GRUn majuri Vladimir Rezun tuomittiin neukkulassa poissa olevana kuolemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *