Jussin jauheliha-kaalikeitto

Kaikki eivät tykkää tavallisesta kaalikeitosta, mutta tätä kannattaisi heidänkin kokeilla. Teen aina sitä suurehkon annoksen kerralla, noin kuuden litran teräskattilallisen (Hackman).

1. Pienitään keräkaali johonkin astiaan, vaikka toiseen kattilaan, myös kaalin kantaosa erikseen siivuiksi.

2. Vettä lämpiämään 2,3 litraa. Sekaan kaksi pienittyä lihaliemikuutiota Maggi Kostilja.

3. Naudan jauhelihaa paistetaan 1,4 kg kahtena annoksena Fiskarsin Hard Face pinnoitetussa alumiinipadassa (kattila). Padassa siksi, että lentää vähemmän rasvaroiskeita ympäriinsä paistettaessa. Ensin kunnon köntti voita sulamaan pataan ja sitten kun se on kuumaa niin 700 g jauhelihaa pataan niin, että liha painellaan kapustalla tiiviisti pohjaa vasten ruskistumaan. Ripotellaan suolaa, cayennepippurijauhetta ja valkopippurijauhetta lihalle. Jaetaan lihakakku neljään osaan ja käännetään toinen puoli ruskistumaan. Pienitään lihakakku ja käännellään lihaa, kunnes kypsää.

4. Kun vesi alkaa kiehumaan, niin kaalipalaset sekaan ja sekoitellaan. Sekaan vielä maltillisesti suolaa ja maun mukaan mustapippurirouhetta – saa olla melko reippaasti.

5. Kun ensimmäinen liha-annos on kypsää, niin kaalien sekaan ja sekoitellaan, sekä uusi liha-annos kypsymään samalla tavalla kuin ensimmäinen. Kun se on kypsää niin taas sekin keiton sekaan ja sekoittelua. Kansi päälle.

6. Keittelyä vähintään puoli tuntia, mielellään tunti. Syvälle lautaselle ensimmäinen kierros jäähtymään syömälämpöiseksi. Kun kattila on jäähtynyt, niin jääkaappiin.

 

Minun mielestäni lopputulos on hyvää. Mikroaaltouunissa voi sitten lämmittää lautasella yhä uusia annoksia herkuteltavaksi.

 

One Reply to “Jussin jauheliha-kaalikeitto”

  1. Olen nyt syönyt sitä keittoa lounaaksi monta päivää peräkkäin ja tulen syömään tänäänkin. Päivällinen vaihtelee: lenkkimunakas, lämpimät lenkkivoileivät, mikroaaltouunilenkki mikroaaltouuniperunan kera, jne. Tänään taidan tehdä sipulimunakkaan päivälliseksi.

Kommentoi