Led-putki loisteputken tilalle vanhaan runkoon

Googlasin tänään ihan piruillessaan minkälaisia Led-putkia olisi saatavana pesualtaiden päällä olevaan loisteputkivalaisimeen. Kyseisessä on noin 600 mm pitkä 18 W putki.

Löysin netistä 10W putken, joka olisi maksanut n. 25 euroa. Se näytti varsin hyvältä ja luvattiin 50 000 käyttötuntia. Oli myös haluamani värilämpötila 4000 K.

Paikallisesta Prismasta löysin vastaavan Airamin 9 W putken, jonka hinta oli vain 5,90 € – valmistaja Airam, Kerava. Takuuaika 3 vuotta. Luvattu käyttöikä ”vain” 25 000 tuntia.

Se kalliimpi olisi ehkä ollut parempi, mutta ostin sen halvan kokeeksi, kun en ole moisien kanssa ollut tekemisissä. Vanha valaisin, putki ja sytytin olivat sinänsä ihan hyvässä kunnossa, mutta halusin kokeilla Led-putkea.

Laitoin paikoilleen ja kytkin päälle. Led-putki tietysti syttyy ”heti”, verrattuna loisteputken hehkutusviiveeseen ennen syttymistä.

Olen ostokseen tyytyväinen. Sähköä kuluu puolet vähemmän ja valo on hyvä. Kalliimpi olisi ollut neljä kertaa kalliimpi, mutta epäilen olisiko ollut neljä kertaa parempi.

10 vastausta artikkeliin “Led-putki loisteputken tilalle vanhaan runkoon”

 1. Minun pitäisi ostaa uudet sytyttimet ja led-putket lopputyönä valmistamaani mahonkipuiseen valaisinhyllykköön.

  1. Led-putkien mukana tulee niiden kanssa käytettävät ”sytyttimet”, jotka ilmeisesti ovat vain oikosulku, jotta putki saa koko ajan käyttöjännitteen.

 2. Ei todellakaan kannata vaihdella Led- putkia valaisimiin, ei ainalkaan huviksensa. Meillä on kaksi 120 sm valaisinta, viime talvena vaihdoin niihin uudet putket ja sytyttimet niinkuin pitää. Nyt ne eivät muuta kuin punoittaa, nyt se tulee ilmi kun valoa tarvittaisiin. Päivällä hain uudet putket ja sähköliikkeessä tuli puheeksi, niin sanoivat mahtaako kannattaa.

  Kotona piti laittaa paikallensa, mutta eikös muovivalaisimen kiinnikkeet tippuneet lattialle, niin että krapina kävi. Minä olen jo kertaalleen vaihtanut koko valaisimet ja nytkö pitäisi taas. Muovia ei pitäisi laittaa sellaseen paikkaan, missä ne kovettuu ja katkeilee.

  Vaimo varmaan tykkää, kun edelleen valaisimissa palaa vain toinen putki.

  1. Sinulla on ilmeisesti tavalliset loisteputket ja tavalliset sytyttimet?

   Minulla on tässä huoneessa, jossa parhaillaan kirjoitan tätä vastausta kaksi loisteputkivalaisinta a kaksi 120 cm putkea. Niissäkin on tavalliset loisteputket ja tavalliset sytyttimet.

   Oletko varma, että Sinulla on käytössä juuri oikeanlaiset sytyttimet. Minä olen joskus vaihtanut vääränlaiset uudet sytyttimet ja eihän se valaisin toiminut ennen kuin vaihdoin oikeanlaiset sytyttimet.

 3. Minulla on autotalliin osa valaisimista uusittu LED-putkille eli vanha kuristin pois ja sytytin pois.
  On toiminut jo vuoden hyvin, valo syttyy heti ja loputkin tullaan muuttamaan LED-putkille tämän perusteella.

  1. Se, että valo syttyy heti on mukava ominaisuus.

   Itse olin jo tottunut siihen loisteputkien syttymisen hitauteen, mutta kesällä virolainen vieraani ihmetteli valon syttymisen hitautta, joten se jäi ”korvan taakse”.

   Sähkönkulutuksen väheneminenkään ei ole huono ominaisuus.

   Jos putkia ja sytyttimiä ei enää tarvitse vaihtaa, niin sekin on eteenpäin.

 4. Kyllä minä yritin, tai ainakin kuvittelin yrittäväni, tai jotain sinnepäin sanoa, että Led- putkista nimenomaan on kysymys. Niin ja ne sytyttimet tulevat samassa laatikossa, niitä ei myydä edes erikseen.

  Niiden putkien kestoksi luvataan laatikon päällä 40 000 tuntia, joten vaikka palaisivat ympäri vuorokauden ollaan kovin kaukana vielä vuoden polttamisella.

  Minä puhuin niistä muovikräpsistä valaisimina…surkeita.

  1. Niin, muovisia valaisimia kannattaa käsitellä ”silkkihansikkain”. Minulla oli 1987 rakennetussa omakotitalossani sama ongelma kuin Sinulla. Ne muoviset valaisimen päädyt olivat herkkiä hajoamaan putkia vaihdettaessa. Siihen ”vanhaan hyvään aikaan” niitä päätyjä sai kuitenkin ostettua erikseen uusia. Ei tarvinnut vaihtaa koko valaisinta.

   Ainakin ostamillani Led-putkilla on kolmen vuoden takuu, joten jos hajosi vuodessa, niin menee takuuseen.

   Muuten, valaisin itse voi myös olla syyllinen toisen putken himmeyteen. Jos valaisimessa ei ole molemmille putkille erikseen kuristinta, niin voi käydä kuten Sinulla ilmeisesti on käynyt.

 5. Olis varmaan hyvä vaihtaa se sytkärikin putken kanssa samaan aikaan koska se simahtaa viikon sisällä kun olet putken vaihtanut terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *