Likööreistä

Minkään alkoholijuomien ”mainostaminen” ei tietenkään ole periaatteessa oikein. Alkoholijuomia kuitenkin käytetään Suomessa valtavia määriä, joten niistä informoiminen voitaneen hyväksyä.

Oleellisinta on kaikkien erilaisten alkoholijuomien käyttämisessä periaate kohtuus kaikessa. Ei humaltumista vaan nautiskelu.

Ehdottomasti paras likööri on minun mielestäni minun ihan itseni valmistama mustaherukkalikööri oman puutarhani itse poimituista suurista kypsistä mustaherukoista. On suoranainen nautinto haistella sitä likööriä ja ottaa sitä suuhun hyvin pieni määrä kerrallaan maistellen sitä. Sen liköörin valmistamisessa on oleellisinta aika. Annan väkevän alkoholin uuttaa marjoja noin yhdeksän kuukautta, jopa kauemminkin. Tuoksu ja maku ovat aivan upeat.

Ehkä seuraava on virolainen Vana Tallinn. Siinäkin on hieno tuoksu ja maku. Sen sijaan en jaksa ymmärtää latvialaisten vastinetta Riga Balsam. Minun mielestäni se ei tuoksu hyvälle, eikä maistu hyvälle. Olen kuitenkin joutunut sitä maistelemaan kun Latvian jalkaväkiprikaati lahjoitti sitä minulle kiitoksena antamastani koulutuksesta.

Jatkettaessa luetteloa tulevat esiin Drambuie ja Cointreau. Niillä on molemmilla ”luonnetta”, tuoksua ja makua.

En ole asiantuntija, mutta uskallan olettaa, että hyvillä likööreillä on yhteinen tekijä – annetaan alkoholin uuttaa runsaista raaka-aineista makua piiiiitkän aikaa.

Se taas, mikä likööri on hyvää, jos mikään – on täysin makuasia. Makuasioista taas ei ole suotavaa kiistellä.

Itse olen hyvien punaviinien vannoutunut harrastaja, muita alkoholijuomia käytän erittäin harvoin. Kun lahjoitan valmistamaani likööriä ystävilleni, niin se on tärkeämpää kuin niiden nauttiminen.

7 vastausta artikkeliin “Likööreistä”

  1. Innoituksen tähän artikkeliini antoi kaapissani aivan hirveän pitkän aikaa roikkunut Vana Tallinn.

    Jostakin kummallisesta syystä minulle lahjoitetaan vähän väliä sitä sun tätä. Esimerkiksi arvokkaita konjakkeja, mutta se on oma lukunsa.

  2. En ole mikään suuri liköörien ystävä,mutta talvipakkasella loraus Vana Tallinnaa kermakahvin joukkoon on kyllä säväyttävä makuelämys.

    1. En juo kahvia käytännöllisesti katsoen milloinkaan – osaan kuitenkin kuvitella, että loraus Vana Tallinnaa kermakahvin seassa on hyvä yhdistelmä.

  3. LIkööreistä en tiedä, mutta joskus tulee otettua pari lasillista parempilaatuista brandya.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *