Salamasotaharjoitus Virossa

Viron hallitus päätti tänään kutsua 823 miestä sotaharjoitukseen HETI!

Ensimmäisen jalkaväkiprikaatin huoltopataljoonan miesten pitää ilmoittautua  perustamispaikalla välittömästi – olivatpa missä hyvänsä ja tekemässä mitä hyvänsä. Reserviläiset, eikä pataljoonan sodanajan kantahenkilökunta, eivät tienneet harjoituksesta etukäteen.

Tilanne on aivan kuten Venäjä olisi tehnyt yllätyshyökkäyksen Viroon.

Tällaisia harjoituksia pitäisi olla Suomessakin.

9 Replies to “Salamasotaharjoitus Virossa”

 1. Kun Neuvostoliiton tankit jylistivät Tsekkosslovakiaan, niin Suomessa yksi Kenraali määräsi miehet asemiin. Pian tuo Kenraali erotettiin tekosyyn varjolla, kun elettiin vahvaa suomettumisaikaa.

  Korjaa Juhani, jos muistan väärin.

  1. Sitä sun tätä pientä tehtiin Puolustusvoimissa oma-aloitteisesti, ilman poliittisen johdon käskyä. Erottaminen ei ole tiedossani.

   Esimerkiksi rantapyssyjä laitettiin ampumakuntoon ja jopa laivoja seurantaan.

   Joissakin joukko-osastoissa sotilaille jaettiin taisteluampumatarvikkeet, ja jotkut siirtyivät maastoon.

  1. Niilo, en osaa vastata kysymykseesi.

   Onneksi sentään edellinen hallitus sai aikaan hieman parannuksia lainsäädäntöömme. Vaikkapa tiedustelulait ja mahdollisuuden kutsua joukkoja harjoitukseen ilman pitkää ennakkovaroitusaikaa.

 2. Tänään Viron hallitus kutsui myös yhden jalkaväkipataljoonan salamasotaharjoitukseen. 1467 miestä on ilmoittauduttava välittömästi kokoontumispaikalle.

  Eilen kutsuttiin huoltopataljoona, tänään taistelujoukko.

  Hyvä!

  1. Yhteensä kutsuttiin salamasotaharjoituksiin 2290 miestä – ilmoittauduttava välittömästi kokoontumispaikassa.

   Jos se Viron määrä suhteutettaisiin väkilukuihin, niin Suomessa se tarkoittaisi karkeasti 11 000 miehen käskemistä ilmoittautumaan kokoontumispaikoissaan välittömästi.

   Minun mielestäni – kuten olen kirjoittanut aiemminkin – pitäisi järjestää suuria sotaharjoituksia, joihin kutsuttaisiin kerralla vähintään kahden sodanajan prikaatin joukot. Virossa annettiin tänään sitä vastaava käsky.

 3. Eilen päivällä Viron hallitus päätti kutsua 1467 miestä taistelujoukon salamasotaharjoitukseen. Tänään aamulla se pataljoona oli saavuttanut taisteluvalmiuden. Se on erinomaisen hyvä suoritus. Toki pataljoonaan ilmoittautui reserviläisiä vielä aamun jälkeenkin, mutta ihan siitä riippumatta hyvä suoritus.

  Ensimmäiset tulijat olivat paikalla puolitoista tuntia käskystä, eli heidät saatiin nopeasti turvaamaan perustamispaikkaa suojeluskuntalaisten lisäksi.

  Suomen Puolustusvoimat, ottakaa opiksi Virosta. Siperia opetti virolaisia ihan perusteellisesti:
  http://jput.fi/Viron_miehitys_1944.htm

 4. Huomattakoon, että sen lisäksi mistä olen tässä ketjussa kertonut, niin kaikki muutkin joukkojen perustamispaikat hälytettiin valmiuteen perustamaan tarvittaessa lisää joukkoja – eli oli/on täydellinen liikekannallepanovalmius.

  Kyseinen harjoitus jatkuu sunnuntai-iltaan.

Kommentoi