Viro valittiin YKn turvallisuusneuvostoon

Pienen Viron diplomaattiset ponnistukset tuottivat tulosta – Viro valittiin YKn turvallisuusneuvoston jäseneksi vuosiksi 2020-2021.

Viron ulkoministerin Urmas Reinsalun mukaan se tekee Virosta Maailmankartalla paljon suuremman. Kieltämättä siellä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja tehdä Viroa entistä tunnetummaksi.

Paljon onnea Viro.

10 vastausta artikkeliin “Viro valittiin YKn turvallisuusneuvostoon”

  1. Tosin YK ei ole niin hyvä kuin sen soisi olevan. Suuri ongelma on, että imperialistisella roistovaltiolla Venäjällä ja kommunistidiktatuurilla Kiinalla on veto-oikeus päätöksiin.

  2. Siinä yksi turha ”maailmanparannusneuvosto”. Mitä helkutin hyötyä tuollaisesta konklaavista on kun siellä on pysyvillä jäsenillä ns. veto-oikeus. Eli päätöksiä suhteellisen mahdoton tehdä.

    1. Usein Venäjä ja Kiina estävät järkevän toiminnan veto-oikeudellaan.

      Joitakin poikkeuksia kuitenkin on.

      Esimerkiksi Korean sotaan, johon syyllisiä olivat Venäjä ja Venäjän miehittämä P-Korea, YK lähetti YKn valtuuttamana läntisen liittouman sotimaan kommunisteja vastaan – kun Venäjä silloin boikotoi YKta.

      http://jput.fi/Korean_sota.htm

      Myös Afganistaniin lähti rauhanturvajoukkoja YKn mandaatilla – mm. NATOn ja Suomen joukkoja.

      1. Kaikilta valtioilta epämääräinen veto-oikeus pois. Voisi ehkä parantaa ko. konklaavin uskottavuutta. Muuten ihan turha systeemi..Ei tuo Kiina näytä olevan ongelma.
        Veto-oikeutta käyttänyt

        Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 79
        Ranskan lippu Ranska 16
        Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 29
        Kiina 11
        Venäjän lippu Venäjä/Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto 107

        1. Minun mielestäni koko YK olisi parasta lakkauttaa ja perustaa tilalle uusi uljas YK – ilman veto-oikeuksia.

          Siihen lakkauttamiseen ei taida kuitenkaan kyetä edes Trump, vaikka USA on tietääkseni eniten YKlle rahaa lapioiva valtio.

          Kun se YK on kerran olemassa, niin minusta on hyvä, että Viro nousee turvallisuusneuvoston jäseneksi. Viro on länsimainen demokratia ja uskaltaa toimia myös imperialistista roistovaltiota Venäjää vastaan.

  3. YK on jo nimensä perusteella Yhdistyneet kansakunnat. Joten senhän pitäisi olla neutraali valtioista riippumaton järjestö joka puuttuu YK:n sääntöjen vastaiseen toimintaan. Eli kaikki jäsenmaat ovat niiltä osin samalla viivalla.

  4. Olkoon YK veto-oikeuksineen kun ei parempaa ole keksitty. Ja veto-oikeuden poisto ei vaikuta mitään. Ei suurvallat sen päätöksiä noudata kuitenkaan.

    1. Eemeli, nykyisin YK on täysin hampaaton, kun imperialistinen roistovaltio Venäjä estää itseään vastaan suunnatut päätöslauselmat.

      Kun Venäjä hyökkäsi Unkariin vuonna 1956, niin YK ei tehnyt mitään. Kun Venäjä hyökkäsi Tshekkoslovakiaan vuonna 1968, niin YK ei tehnyt mitään. Kun Venäjä hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979, niin YK ei tehnyt mitään. Kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008, niin YK ei tehnyt mitään. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2014, niin YK ei tehnyt mitään.

      Mitä virkaa tällaisella YKlla oikein on?

  5. Varsin positiivisen vaikutuksen voi Viro tuoda tähän toimintaan, nostan hattua. Heillä on aivan uniikki näkemys niin historian neukkulasta kuin nykypäivän EU:stakin. Toivon, että heitä kuullaan, mutta pelkään ettei niin käy.

    Kiitos Juhani kun pidät maailmanpolitiikkaa näin hyvin esillä.

    1. Viro varoitti kaikilla mahdollisilla tasoilla ja tahoilla Venäjästä jo paljon ennen kuin Venäjä hyökkäsi Georgiaan 2008. Viro toi julki kylmiä tosiasioita Georgian sodasta sen aikana ja sen jälkeen. Viro yhä uudelleen ja uudelleen varoitti Venäjästä – kaikki kuuroille korville.

      Vasta kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2014 joiltakin aukesi silmät ja korvat – myönnettiin Viron olleen koko ajan oikeassa.

      Siten jotkut ainakin kuuntelevat nykyään mitä Viro sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *