Edullista savustusta.

Laskeskelinpahan eilisen savustusprosessini juoksevat kustannukset/kg. Muikkukilo maksaa nykyisellään n 6€, puolalainen savustuspuru maksaa minulle 0,65€/ltr, 2h savustukseen kuluvan purun hinta n 0,50€, sähköä kuluu 0,025€, siis muikkukilolle tulee hintaa n 7,20€; ei ole kala kallista, herkullista kylläkin.

Miksi käytän puolalaista purua; siksi, että laitteessani purun pitää olla erityisen hienorakeista, silloin PAH-yhdisteet minimoituvat.

Satunnaisesti voi savustaa ihan millä tahansa laitteella/menetelmällä, onnistuu savustuspussissa jopa sisätiloissa mutta lopputulosta huippulaitteiden tuotokseen ei voi edes vertailla.

Monikohan onkaan maistanut savustettua särkeä; olen sitäkin valmistanut ja kyllä se vaan ihan herkullista on.

Särkikalastahan lyödään rumpua ja tehdään projekteja … tukirahoin. Kun tukirahat loppuvat, loppuu särkikalan käyttö.

Törmäsin vähän aika sitten ilmoitukseen, jossa tallinnalainen kalatukkuri tarjoutui hakemaan kalakilpailujen kaikki kalat; jalostukseen. Vanhastaan tiedän, että etelä-naapurissamme kaikki kala on arvostettua, särkikalatkin.

 

4 vastausta artikkeliin “Edullista savustusta.”

  1. Se tuo savustaminen ei ole koskaan hätäisen miehen hommaa. Tuolta netistä kun olen katsellut savustusreseptejä; monesti saa lukea, savustetaan 15 min…1/2 tuntia. Pieni suomukalakin (muikku, särkikalat…), vaatii savustusaikaa parisen tuntia ja joskus enemmänkin.
    Suolaaminenkin on taitolaji; nestesuolaus, (lämmin, kylmä), kuivasuolaus, ennen tai jälkeen savustuksen, paljon vaihtoehtoja.
    Savustuskalaksi ei yleensä kelpaa marketin kala vaan tutun kalastajan/kauppiaan toimittama ehdottomasti tuore ja virheetön kala.

  2. On tullut syötyä särkeä savustettuna, kraavina, paistettuna, pullina ja keitossa.

  3. Samoin; minulla on 66 m pitkä ja 3 m korkea pikkukalaverkko. 33 m verkosta on 12mm silmäkoolla ja toinen 33 m 15mm silmäkoolla. Hyvänä päivänä nousee muikkua, särkeä ja pienehköä ahventa melkoisen monia kiloja. Jos joku ihmettelee poikkeuksellista verkon pituutta; normaali harva verkkohan on n 27m pitkä, tiheät verkot taas pauloitetaan ”silät auki”, siis perusverkko n 33m.

    Särkeä saa pääosin kun aikaisin aamulla laskee verkon ja muikkua enemmän kun laskee yön yli. Kalastan yleensä pikkukalaa välivedestä.

    Ruodoton särkifile on helppo tehdä jo tuommoisesta parikymmensenttisestä särjestä.

    Se on särki maukasta myöskin halstrattuna. Rysäsärjestä taas teen usein graavia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *