Ihan arkiasiaa.

Aamulla klo 07.45, menin nostamaan lippua; ei onnistunut, lippu jäi kovin alas, Katselin liinaa ja huomasin sen moninkertaisen kierteellisyyden. Lippu alas, ongelmaa selvittämään.

Meillä kun on aika korkea tuo lipputanko, kyllä kierteet huomasin; selvittelin, ilman toivottua tulosta ja lopuksi tuli mieleen kaataa koko lipputanko.

Se sitten oli vähän samanlaista kuin erilaisten elämäntilanteiden analysointia ja ratkaisuja.

Siellä se kaunis lippumme nyt kuitenkin hulmuaa; ei tarvinnut lipputangon kaatoa, vaan rauhallinen (vähän horjui), se tilannearviointi; ratkaisu sitten löytyi ilman lipputangon kaatamista.

11 Replies to “Ihan arkiasiaa.”

 1. Ei se lipputangon kaato nykyisellään kovin hurja asia ole. Meillä on Ypä-tuotteen tanko ja kerran sen kaatanutkin olen; vaan tuo Suomen lippu, se on kaunista nähtävää.

 2. Joo, kyllähän se lippu salkoon saatiin vaan pientä sanaharkkaa vaimon kanssa; ok, ongelmahan syntyi siitä, että en liinan sotkeutumiseen syytön ole.
  Kaikki selvisi ja rauha maassa.

 3. ”Katselin liinaa ja huomasin sen moninkertaisen kierteellisyyden.”

  —————

  Kannattaisi ehkä käyttää liinan sijasta narua.

  Jos nupissa on pyörivä rissa, niin se tekee sivutuulella kierrettä naruun. Nupissa oleva liuku-ura ei kierrettä aiheuta ja on sitä paitsi äänetön ja kestävämpi ratkaisu.

  1. Liina nimike tulee lähinnä skandinaviaskasta (merimiesten slangisanastoa yhdistettyä ruotsia ja englantia), esim kastliina. Kyllähän meillä pyöreä tuo lippuliina, ihan erityisesti lipputankoon tarkoitettu ja UV-suojattu on ja tangon nupissa pylpyrä.

 4. Nyt taitaa Markku Savikivi käsitteesi olevan ylipäätään hukassa. Lippunarua kutsutaan liinaksi, ei se mikään litteä ole.
  Merimieskielessä heittonarua kutsutaan kastliinaksi, eli ohuehko naru; köysi taas kuuluu venekäyttöön ja touvi laivakäyttöön.

 5. Heh!

  https://www.suomisanakirja.fi/liina

  Eri tarkoituksiin käytettäviä kangas- tms. kappaleita.
  a. huivi.
  Esimerkiksi: Liina päässä. Hartia-, kaulaliina.
  b. jonkin peitteenä, suojana tai alustana käytettävä vaate tms.

  Esimerkiksi: Pöytä-, laudeliina. Pitsi-, pellavaliina. Paperi-, muoviliina. Kaitaliina. Alttariliina. Tyynyliina. Esiliina. Levittää liina pöydälle.
  c. pyyhe.
  Esimerkiksi: Pyyheliina. Nenäliina.

  erilainen lankapunoksia ja köyden tapaan käytettäviä lujia tekstiilinauhoja.
  Esimerkiksi: Kanto-, vetoliina. Merenkulku (tav. palmikoitu) nuora.
  Esimerkiksi: Heitto-, luotiliina.

  kans. pellava

  hamppu.Usein = pöytäliina

 6. Sain sen lipun salkoon eilen minäkin, aika tokkurassa kylläkin olin kun neljä päivää makasin Tampereen Sydänsairaalassa.

  Lasikuituista tankoa katselin ja kovin se on vaihtamassa väriä, pohjoinen puoli alkaa olla taas vihreä. Muutaman vuoden välein olen sen puhdistanut, aika kovat liuottimet vaatii. Pari mutteria auki niin helposti 11m pitkä tanko kaatuu saranan varassa, yksin sen saa myös pystyyn.

  Muistan ajan kun meillä oli puinen lipputanko, siinä vasta voimistelutalkoot oli kun sen sai pystyyn. Vähintään kolme miestä siihen hommaan tarvittiin, eikä helppoa ollut silloinkaan.

Kommentoi