Kauramaito.

Maito on asia, joka jakaa kuluttajia; on laktoosi -intoleranssia, ruuansulatusongelmia ja sitten niitä, jotka eivät maitoa juomana käytä. Kuulun jälkimmäiseen ryhmään mutta mielelläni käytän hapatettuja maitotuotteita.

Miksiköhän näitä kahta ensimmäistä ryhmää ensinkään esiintyy? Oma mielipiteeni ja myöskin ainakin jossain määrin tieteellisestikkin todisteltu. Nämä maito-, allergiat yleensäkkin ovat kaupungillistumisen mukanaan tuomia ongelmia.

Kuulun tähän ”peltimahaisten” lajiin, minulle mikään ruoka-aine ei oireita aiheuta; lapsuus ja nuoruus maalla. Olisikohan se. Eletään liian steriilisti, siihen ei ihminen ole suunniteltu.

Tuosta kauramaidosta; mielestäni se on kaurajuoma, ei mikään maito, juoma siinä kuin muutkin teolliset juomat. Poikkeuksena tietenkin itsetehdyt, omista tai saaduista marjoista tehdyt mehut, ilman sorbitoleja astaksantiineja, yms lisäaineita; niillä minä korvaan maidon juomana tai sitten joskus pelkkä vesi.

Kaurajuoma mielestäni kuuluu näihin samoihin trendeihin kuin kaiken maailman nyhtö-tuotteet, sirkkaleivät, yms ohimeneväisyydet. Huvittavintahan on tuo nyhtöpossu = palvarin epäonnistuminen = ylikypsä palvi = markkinointikeino.

Nykyisellään kaupungissa ei oikein ole ruuanlaittajia pl ravintolat eivätkä kaikki nekään, vain raakaaineiden ja einesten kypsentäjiä/lämmittäjiä; ei se ole ruuanlaittoa.

Jos haluat syödä tai juoda valmistetta ja haluat tietää mitä suuhusi pistät; viisainta kun opettelet itse tekemään, ei vain kypsentämään, näin tiedät edes suurin piirtein mitä syöt.

Kuriositeettina; katselin tässä parinakin päivänä mm ukrainalaista torielämää Mustan meren rantamilla. Olisi muuten EU-hygieenikkojen kauhistus. Kuitenkin, siellä eletään fyysisesti terveinä ja aika pitkäänkin, osa kiitosta mm kalapohjainen ruokavalio (minun käsitykseni).

9 vastausta artikkeliin “Kauramaito.”

  1. Täytyy nyt sitten tähän perään ja irrallisena liittää; ehkä otsikkoon nähden hieman rönsyileväkin avaus mutta lohdutan itseäni; ei politiikkaa, ei sotia, ei hyväosaisten kadehtimista, ei maahanmuuttoon liittyvää, vain omia omituisia ajatelmiani.

    Niin ja älkää nyt sitten alkako kyselemään minulta pitkiä ja luotettavia lähdeviitteitä; ajatukset ovat, kuten kirjoitinkin, omiani.

  2. Olen maistanut ”kauramaitoa” kaksi kertaa, ensimmäisen ja viimeisen kerran.

    Oli kyllä omaan makuuni kertakaikkiaan epämiellyttävä kokemus.

  3. Se on pelkästään hyvä asia, kun ei ole niitä pitkiä viitteitä ja linkkejä. Minulta ne kuitenkin jäisi lukematta, kuten kauramaitokin.

    Paljon on muutenkin kauppojen hyllyillä kaikkea keinotekoista syötävää, kovasti paljon niitä maitotuotteitakin.

  4. Enpä ole maistanut kauramaitoa. tuskinpa maistankaan. Maitoakaan en juuri juo. Jugurtit ja piimä kuuluvat kyllä ruokavaliooni.

    Sitä olen joskus miettinyt, miksi kauravalmisteen nimessä saa olla maito -sana. Maitohan on eläinkunnan tuote.

    Aikanaan voimariinin nimi jouduttiin muuttamaan , kun EU:n tasolla säädettiin, että ”voi”-sanaa sai käyttää vain tuotteista, joiden rasva oli ainoastaan maitorasvaa,

  5. Kaurapuuroa syön joka aamu, kauramaitoon en ainakaan tämän hetken informaation varassa olessani koske. Rasvatonta maitoa juon, en toki tiedä onko niin hyvä, tullut tavaksi kun emäntä sitä suosii.

    Kuten JuhaU tykönäni vähän ihmetellyt kun tuon kauranesteen nimessä esiintyy sana maito. Kai sillä kaupallinen tausta on.

  6. Aika samoilla linjoilla JuhaU, mennään mitä maitotuotteisiin tulee.
    Tuosta kauramaidosta, nyhtökaurasta jne en ole maistanut ja tuskin maistankaan.
    Se palvarin epäonnistuminen kyllä on hyvää mutta senkin mielelläni teen itse; välineet ja kun hieman kokemustakin on.

  7. EU on kieltämässä lihaan viittaavat sanat kasvistuotteilta.
    Samalla voisivat kieltää maito-sanan käytön muussa kuin oikeasta maidosta valmistettujen tuotteiden yhteydessä.
    Eihän noita laktoosittomia ”maitojakaan” maidoksi kutsuta, vaan maitojuomaksi.
    Noita kauranesteitä ja ”nyhtö”-tuotteita en ole maistanut enkä taida maistaakaan.
    Pidän luonnollisista ruoka-aineista ja juon myös maitoa välillä.
    Joskus se maistuu ihan huvältä.

  8. Mitä tulee noihin allergioihin ja intoleransseihin, niin mielestäni niihin on osasyynä aika pitkälti se, että hygieenisyys on viety aivan liian pitkälle.

    Huusholleista löytyy jos jonkinlaisia antibakteerisia siivousainetta ja lapsia varjellaan pienimmältäkin ”maakosketukselta”. Ei saa lapsukainen ”kyntää” pitkin tantereita, kun jo allaan pyyhkimässä käsiä saveteilla sun muilla puhdistusliinoilla.

    Luontainen vastustuskyky jää heikoksi ja siksi elimistö on alttiimpi kaikille häiriötekijöille.

    Sehän on jo todettu, että perheissä, joissa on kotieläimiä, kaupungeissakin vaikkapa kissa tai koira, varsinkin koira, niin lapsilla on vähemmän allergioita ja sairastavuutta ylipäätään.

  9. Tiedän ihmisiä, jotka ovat kasvaneet maalla, kädet mullassa, mutta silti ovat joutuneet erityisruokavalioille. On hyvä, että tarjontaa on enemmän.

    On toki totta että ylihygieenisyys on osa ongelmaa, mutta silti nykytila on siinä hyvä että tarjontaa on kaikille.

    Itse en maitoa käytä kun ruoanlaittoon niin ei koske suoraan, mutta piimä maittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *