Lihaliemikuutiot.

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/totuus-lihaliemikuutioista-tiedatko-milla-oikeasti-maustat-ruokasi/4761196

… Tutkimuksissa selvisi, että lihan rasvan sijaan lihaliemikuutiot sisältävät paljon palmurasvaa. Tuotteista löytyi myös arominvahvennetta – ja liki puolet lihaliemikuutioiden sisällöstä paljastui suolaksi. Värinsä liemikuutiot saavat tutkimuksen mukaan karamellisoidusta sokerista. Kaiken kaikkiaan suola, palmurasva ja arominvahventeet muodostavat liki 90 prosenttia koko kuution sisällöstä. …

(Mtv)

Aika harva on perehtynyt liemikuutioiden koostumukseen. Sisältävät muuten nimikkeen mukaista raaka-ainetta vain n 2-4%, loput aromivahventeita ja suolaa. Minusta oli aika häkellyttävä tieto, joskaan ei yllätys.

Meillä ei näitä liemikuutioita käytetä, esim lihaliemi korvataan lipstikalla eli liperillä ja maistuu paljon paremmalta, siis riittää vain yksi yrtti. Näin menetellen vältymme näiltä lisäaineilta ja liialta suolalta.

Suolasta puheenollen; meillä tehdään lipstikasta myöskin lipstikkasuolaa. Kuivatut lipstikan lehdet hienonnetaan merisuolan kanssa tehosekoittimessa; syntyy hieno yrttisuola. Jos omaat kuivurin, pienenkin; kannattaa kokeilla.

9 vastausta artikkeliin “Lihaliemikuutiot.”

  1. Tavallaan vähän hassu tutkimus, kun aineosat mainitaan suoraan paketissa, josta itse joskus ne lukaisin ja totesin, että sillä lailla.

    Suolahan noissa se suurin yksittäinen aineosa on ja ellen ihan väärin muista niin esim.Maggi lihaliemikuutiossa ”naudanlihan” osuus on alle 2,5%

  2. Ravintola Messilän lihaliemi:
    .
    Lihaisia naudanluita paahdettiin pienessä uunin lämmössä vuorokauden. Sen jälkeen ne keitettiin toisen vuorokauden sellerien, sipulien, porkkanoiden, laakerinlehtien, pippurien jne. liemessä. Lopuksi lisättiin merisuolaa.

    Näin muistan Kyösti Toivosen plus rouvan sen kertoneen.
    Ja.niin pirun hyvää tummaa buljonkia en ole koskaan muualla maistanut.
    Silloinen Messilän keittiö oli maan kuuluisimpia.

  3. Entä minun kanaliemeni ( ei kuutio ), mutta pakastukseen sopiva.

    2-3 oikeaa kanaa ( ei broileria) isoon 10 ltr. kattilaan. Vettä peitoksi, merisuolaa, selleriä, porkkanaa, sipuleita, laakerinlehtiä, valkopippureita pirusti.

    Hellalle ( minulla oli Porvoossa puuhella) , joka on erinomainen.
    Keittoaika noin 4 tuntia, ja lopuksi miedolla lämmöllä. Vaahdot pois.

    Siilaa koko liemi erilliseen kattilaan. Saat limen lisäksi muutaman hyvän kokonaisen kanan.

    Jäähdytä kanat ja irrota lihat, rinta, koivet jne. erikseen. Käytä heti osa kanakeitoksi.
    Loput pakkaseen erilaisiin ruokiin. Ei maksa paljoakaan, mutta maukasta kanaruokaa riittää ties mihinkä kesteihin.

    Oikea kana on upea maultaan puhumattakaan Bressen ranskalaisista erikoiskanoista.

    1. Kävin juuri kauppahallissa, jossa sitä on saatavilla 6 € / kg. Oli vain yksi jäljellä, mutta ennakkovarauksella saa niin paljon kun haluaa..

  4. Ihminen tarvitsee myös suolaa. Yksi sukulaiseni kuoli suolanpuutteeseen.

  5. Oikeastaan kysymys avauksessani oli; lihaliemikuutiot ja niiden korvaaminen.

    Lihaliemi sitten on aivan eri asia. Siitä löytyy varsin satoja reseptejä.

    Edelleenkin lipstikka on mainio vaihtoehto lihaliemikuutioille.

    Kasvisliemikuutiot vaihdan automaattisesti kasviksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *