Maanomistus,

Vanha intiaaniviisaus mainitsi; valkoinen mies on hullu kun sanoo omistavansa maata.

Melko helppoa on samaistua ko termiin, maanomistus.

Toisaalta se on melkoisen vahva poliittinen käsite eräissä yhteiskuntaryhmissä ja poliittisissa puolueissa.

Kerran kysyin eräältä isohkolta ”maanomistajalta” , kun tämä valitti silloisessa kalaskunnan kokouksessa (nykyisin osakaskunta), että kun minulla on hehtaareja xxx  ja jopa omakotitalotontin omistaja käyttää samaa äänimäärää.

’Kysäisin sitten; montako hehtaaria olet aikonut säilöä arkkuusi; jäi miettimään sanomaani.

Eivät maata omista, eivät valtiot, eivät yksityisetkään, eikä kukaan siltä väliltä. Hallinnoimme ainoastaan kuka mitenkin suurta/pientä maatilkkua/tilaa, jälkeemme jää se toinen, joka hallinnoi ko maa-alaa.

Intiaanit olivat viisaita kuin myöskin paimentolaiskansat, kautta maapallon. He hallitsivat heimoina omia alueitaan, vaan eivät julistaneet omistavansa.

Loppupeleissä ihminen ei oikeastaan omista mitään, vaan hallinnoi aikansa ja sitten hallintaoikeus ehkä siirtyy toiselle.

Katsokaa Suomen alueen karttaa vuosisatojen ajalta, hallinnoivia kyllä oli mutta ei yhtään omistajaa, ei edes suomalaisia.

Tästä olisi hyvä siirtyä esim Karjalaan; ei Suomi, eivätkä suomalaiset ole omistaneet aariakaan nykyisen itä-rajamme takaa, ainoastaan ehkä hallinnoineet jos sitäkään.

13 vastausta artikkeliin “Maanomistus,”

 1. Ihminen ei omista mitään, kaikki lähtee palttoossa jossa ei ole taskuja. Mutta kyllä mielellään hallinnoisimme Karjalaa omana alueenaan, tietenkin jos omaksumme käsitteen ettei ole väliä kuka hallinnoi vaikka Suomea kun emme sitä maaplänttiä omista niin joku muu voi haluta ”omistaa” sen….

  Itse kuulun myös kalastuskuntaan tai osakaskuntahan tuo on, näiden alueiden parhaat latvavedet käytössä. Kyllähän sielläkin on ”patruunoita” ikiaikaisien tilojen omistajia aina eviään heiluttamassa, mutta minä en moisista piittaa. Omat hoodit riittää mulle, suuremmilla vesialueilla ei ole juuri käynyt joissa olisi mahdollisuus kun mökillä menee sitten se kaikki aika.

  1. Intiaanien ”veri” se kiertää monesti suomalaisissakin kun olemme patriootteja.

  2. Tottakait taistelivat, jopa heimot keskenään. Niinhän se aikanaan oli suomalaistenkin heimojen keskinäiset kahinat ja ryöstöretketkin, silloin muinaisuudessa, historiassa; taistelua eri heimojen elinalueista, metsästysmaista jne.
   Mitä tulee intiaanien yksityisomistukseen, kyllähän he omat tiipiinsä, metsästysvälineensä yms, omistivat, eivät ne tiettävästi mitään yhteisomaisuutta olleet.

 2. Melko heppoinen tuo linkkisi mutta; paimetolaiskansat aina puolustivat heimonsa perinteisiä, laidunkiertoon, metsästykseen, keräilyyn perustuvia alueitaan mutta ei kukaan koskaan sanonut; ne ovat minun alueitani. Ne olivat heimon hallinnoivia alueita.

  1. Intiaanisodat

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Intiaanisodat

   Tästä aiheesta löytyy linkkejä vaikka kuinka paljon. Lisäksi kirjallisuutta.
   Eurooppalaiset, etunenässä englantilaiset, espanjalaiset ja portugalilaiset toteuttivat sekä Pohjois – että Etelä-Amerikassa etnisen puhdistuksen.

   *
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjois-Amerikan_intiaanit
   Tekniikkansa pidemmälle kehittäneiden eurooppalaisten saapuminen 1600- ja 1700-luvuilla lähes tuhosi käytännössä kivikautta eläneet intiaanikansat ja heidän kulttuurinsa 1800-luvun loppuun mennessä.

 3. Jos intiaanit ei itse uskoneet yksityisomaisuuteen, niin miksi valitetaan ”että heiltä vietiin maat”?

  1. Eivät intiaanitkaan omistaneet maitaan; omistaa jotain tai hallita jotain. Kaksi eri asiaa. Esimerkki nykypäivästä; ostat auton käteisellä, omistat auton, ostat osamaksulla, et omista vielä silloin autoa.
   Alkuperäiskansoilla oli yleensä sanonta xx-heimon maata mutta ei siellä raja-aitoja ollut.
   Intiaanit eivät eläneet millään kivikaudella, myöhäiskeskiajalla ja sen jälkeen.(Albanus).
   Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja muuten olivat inuitit, aleutit ja intiaanit.

 4. Haudanryöstäjät veivät esi-isäini kalloja Pälkäneen hautuumaalta Ruotsin Karoliiniseen instituuttiin 1800-luvulla rotututkimuksia varten. Niiden haudanryöstöjen tuloksista sai inspiraatiota Ranskan Tukholmassa asemaansa pitänyt mielipuolinen suurlähettiläs Jean Gobineau, josta sai mieilipuolisuustartunnan koko Ruotsin sivistyneistö.
  Toisen polven ruotsalainen mamu rotutohtori Freudenthal toi tuon kuppaisen tartunnan Ruotsista Suomeen ja antoi ymmärtää, ettei Suomi ollut oikeastaan suomalaisten omaisuutta, vaan kuului pikemminkin germaanista yli-ihmisrotua olevalle ruotsalaisille.

  Karoliininen instituutti on katsonut omistavansa Pälkäneeltä ryöstetyt esi-isäini kallot, eikä ole niitä tietääkseni vielä luovuttanut uudelleenhaudattaviksi Pälkäneellä, vaikka vaatimukset on karoliineille esitetty. Ehkä pitää kysyä EU-tuomioistuimen kanta asiaan.

Kommentoi