Selektiivinen eli valikoituva kuulo.

Kaikki aviossa olevat varttuneemmat miehet tietänevät, että valikoiva kuulo on ihan hyödyllinen.

Meidän Moka, nyt 15v, on aivan terhakka kaveri mutta siltä on tuo puhetaajuinen kuulo ollut jo useamman vuoden ollut sammuksissa.

Toisaalta, silloin kun vielä kiersin markkinoita, väitti vaimoni, että Mersuni äänen Moka tunnisti ja kaukaa. olisikohan yhtymän nimi, mielleyhtymä = ääni ja sitä seuraava mukava kokemus.

Minä kun en tiedä, poikkeuksena monista sivustojemme blogisteista, esim suurvaltojen päämiesten aivoituksia, tuskin poliitikkojenkaan aivoituksia, joten pitäydyn tässä pienessä lähipiirissäni.No, tänään tulin tuolta maalikylistä ja vaimoni, joka sattui juuri vilkaisemaan ”takapihallemme” ja väitti Mokan tunnistaneen hänen autonsa äänen, arviolta puolen kilometrin päästä. Viheltämiseen Moka reagoi edelleenkin mutta se puhetaajuus.

No, näillähän elelemme; niin ihmiset kuin lemmikitkin.

6 vastausta artikkeliin “Selektiivinen eli valikoituva kuulo.”

  1. Kolmisen kymmentä vuotta sitten pyöräillessä takaa tulevan volvon tunnisti korkeasta vihellyksestä, corollan tunsi matalammasta vihellyksestä. Luultavasti kaikki autot viheltelevät ehkä useillakin taajuuksilla, mutta taajuudet saattavat jäädä kuuloalueen ulkopuolelle.

  2. Tuuligeneraattorin ongelmissa on keskitytty paineaaltoihin, joita ei ihmiskorva kuule, mutta eläimet voivat saada stressiä korkeistakin paineaaltotaajuuksista.

  3. Mielenkiintoinen tuo tapaus osittaisesta kuuroudesta. Tähän asti luulin, että olennaisin tunnistaminen koiralla perustuisi moottorin ääneen. Mutta kyseessä voi olla minkä tahansa laitteen antama korkeataajuuksinen sivuääni, jota ihminen ei välttämättä kuule. Jos äänen antaa vaikka jäähdytyspuhallin, niin se ei ole aina toiminnassa, jolloin se ei tunnistusääntäkään lähetä.

  4. On kyllä todettu, että koira kuulee myöskin ihmisen kuuloalueen ulkopuolisia ääniä; matalia ja korkeita taajuudeltaan. Siihen perustuu ns ”äänetön koirapilli”.

Kommentoi