Terminologiaa.

Sotilas.

Sotilas on; asevelvollisuuttaan suorittava, kertausharjoitukseen kutsuttu kertausharjoituksen ajan, YK-palveluksessa sillä hetkellä oleva/vast, sotilasviranhaltijat; upseerit, aliupseerit ja uransa jälkeen tavallaan sotilaita mutta evp. Kenraalikunta ei koskaan ole arvossa, res.

Suojeluskuntalaisia ei Suomessa jos ei muuallakaan ole, kodinturvajoukkoja, miliisejä, kansalliskaartilaisia  … jne.

Sotilasammatti on ammatti muiden joukossa ja käyttävät ammattinimikettä, sotilas.

 

16 Replies to “Terminologiaa.”

 1. Juu, esim sijoitettu reserviläinen ei ole SOTILAS, pitää olla ihan PV:n palveluksessa jne.
  Mutta onhan se kiva että on kaikenlaisia ”sotilaita” omassa mielessään, Korkeajännityksessä (lehti) on tälläisiä sotilaita. Eikä Suomessa ole yhtäkään suojeluskuntalaistakaan, mutta onhan se kiva jos omassa mielessään joku haluaa leikisti sellainen olla.
  Panin ihan saman asian merkille, siinä oli vatsalihaksille tekemistä nauru ei meinannut loppua ollenkaan.

  Minäkin haluaisin olla vaikka intiaani, voinhan minä leikisti olla, mutten siitä toitota julkisuuteen mitään etteivät hae ja pistä suljetulle 🤣

  1. Lisäys, viime vuonna ollessani kertausharjoituksissa olin sotilas, lain määräysten ja asetusten puolelta. Mutta en minä moista mainostele, olisi perin outoa puhua silti itsestään sotilaana, sitä on vain krt harjoituksiin kutsuttu.

 2. Kyllä vain niin on; palvelin yli 25 vuotta sotilaana, kaikenlaisissa tehtävissä. Sitten reserviin ja kun 60 vuotta täytin, en edes reservissä, olin evp, ja sen jälkeen, osin sotilasvirkapuvun käyttöoikeus säilyi, vaan en koskaan käyttänyt.
  Kun mies saavuttaa esim 65 vuotta, ei todellakaan mikään sotilas ole, ei edes kelvollinen, ”ruutiukko” ja oikeastaan näin on hyvä ollakkin. sotilaallisesta koulutuksesta huolimatta.

  1. Ehkäpä jotkut haluaa olla ”lelusotilaita” vaikka eivät ole olleet edes Suomen Puolustusvoimien sijoitettuja silloin aikoinaan viime vuosituhannella.

   Ainahan voi leikkiä pyssykkäriä omassa huoneessaan ja jaella vaikka käskyjä itselleen peilin edessä kunhan ei mene tuputtamaan tapojaan toisille, julkisuuteen kun näitä laittaa niin se kertoo narsisitista piirteistä. Noh, meitä on moneen junaan.

 3. Sanoisin, että Suomen armeijassa arvioidaan, asevelvollisia, sittemmin ammattisotilaaksi pyrkiviä ja ammattisotilaan palveluksessa oloa.
  Asevelvollisuudesta; kaveri voi siirtyä reserviin korpraalina/ylimatruusina; toinen käynyt aliupseerikurssin, toinen vain muuten ansioitunut. Samanarvoisia, muodollisesti molemmat … tavallaan.

  1. Juuri hetki sitten juttelin puhelimessa vahinkoupseerin kanssa, eli hän liene myös vahinkosotilas.

   Termi vahinkoupseeri on ihan hänen omansa, kun alunperin nuorempana suunnitteli uraa merivoimien kautta siviili puolen laivoihin, mutta tykästyi niin merivoimissa työskentelyyn, että jäi sinne.

   Pansion laivastoasemalla palvellut jo pitkään.

   1. Juu, mutta kyseinen henkilö onkin oikea SOTILAS, ei leikkisotilas joka elää ihan omaa elämää omassa päässään 🤣

 4. Muistan ajalta; ”joskus silloin” varsin hyvä tuttavani päätti pyrkiä ammattisotilaaksi; toimiupseeriksi. Psykotestit ja hylättiin.
  Sanoin, kun kaveri oli ylioppilas, pyrki kadettikouluun; pyrki ja pääsi.
  Eläköityi sittemmin rannikkotykistön majurina.
  Pitäisikö nyt sitten jotain ihmettelemistä olla? Tuskin; kaikkia tuonne sotilasuralle päätyy, vaikkakaan läheskään kaikki eivät pääse.

  1. Kalle, luojan kiitos etteivät ihan kaikki halukkaat pääse sotilasuralle ja sama pätee kyllä moneen muuhunkin ammattiin.

  2. Olisin varusmiespalveluksen jälkeen lähtenyt rajajoukkoihin, paperit oli jo hyväksytty puolloin mutta vasta perustin perheen ja valitsin siviiliuran vaimon toivomuksesta. Se oli hyvä päätös, sen jälkeen saanut ihan riittämiin olla mukana PV:n toiminnassa ihan reserviläisenäkin, oman maan asialla.

 5. Muuten; minulla oli aikanaan joukkueessani kaksoisveljekset. Molemmat saivat P-testissä arvon 9. Sen saavuttaminen vähänkään kouluttautuneilta ei ole ihmeellistä. Vaan nämä kaksoset, molemmat metsureita sen saivat ja pelkästään kansakoulun käyneitä. Yritin väen vängällä näitä au-koulutukseen, vaan ei heille sopinut. Kotiutuvat korpraaleina; tämän tyyppisiä suomalaisia tuli ikävä.

 6. Semmoinenkin termi on vakiintunut kielenkäyttöön kuin palkkasotilas. Tällainen onnenonkija ei kai täytä sotilaan kriteeriä. Palkkasotilas voi mennä vapaaehtoisesti vieraan isännän palvelukseen muustakin kuin palkkasyystä – esim. uskonnollisesta (Isis) tai poliittisesta tai toteuttamaan kansallista tai etnistä vihaansa. Tai sitten palkkasotilaalla vain muuten viiraa.

 7. Noh, oli miten oli minä lähden näköjään taas kesällä krt harjoitukseen, eli ollaan nyt ne päivät virallisesti sotilas, kelpaahan tuo, vielä kun sattuisi kuiva jakso eikä sadetta, noh, jos on sadetta mennään sillä, en valita. Kiva olla vielä remmissä mukana.

 8. Niin, mitenkäs se Marko onkaan; kertausharjoituksiin yleensäkkin pitää olla A1-palveluskelpoisuusluokkaan kuuluva.
  Oman kertomasi mukaan sairastat sydämen vajaatoimintaa, pari leikkaustakin käynyt ja pari erillistä hoitokertaa??
  Ja nyt sitten kertausharjoituksiin??

  1. Juu, ei ole enää, katsos Kalle, olen parantunut leikkauksen jälkeen itseasiassa parempaan kuntoon kuin olen ollut vuosiin ja luokka säilyi, semmoista elämä on, ei pidä antaa periksi vaikka joskus on vaikeaa, olen onneksi niin hyvässä kunnossa jotta se jeesasi sekä aloitin treenit heti kun lääkäri antoi luvan. Kaikkea hyvää sinullekin terveyden puolelta.

   Moni ”terve” on tiedostamatta sairas, se on vaarallista ja se ensimmäinen kohtaus tai mikä nyt tulee voi olla se ensimmäinen ja viimeinen.

   Tsemiä vaan sinnekin, never give up!

   1. Lisäys; tulen käymään vielä Cooper ja lihaskuntotestit ja läpihän ne menee, voi jopa Cooper parantua kun kone toimii paremmin kuin koskaan 😉

Kommentoi