Elossa oleva Suomen viimeinen sodan kokenut kenraali

Aika menee kuin siivillä. Tämä herra on enää viimeinen lajiaan. Ainut elossa oleva sodan kokenut joka on nykyään arvoltaan kenraali. Sotaveteraanien määrä hupenee vuosi vuodelta ja vain tarinat jäävät elämään.

Harva  vuonna 1925 syntynyt voi sanoa tänäpäivänä jotta sotilasura on alkanut vuonna 1939 ja sieltä ollaan edetty pohjalta aina kenraaliksi asti, täytyy nostaa hattua.

Osallistuttuaan sotaan vuonna 1939 vapaaehtoisena lähettinä ja radiomiehenä sekä jatkosodassa radioaliupseenia ja lopulta tykistönupseerina Karjalankannaksella sekä itäisen Suomenlahden linnakkeilla niin voi sanoa että on jo nuoresta pojasta asti hoitanut tonttinsa niin hyvin kuin pystyi.  Tässä nähdään myös kuinka tärkeää on vapaaehtoinen maanpuolustus, on edelleen.

”Talvisodassa hän palveli lähettinä ja jatkosodassa muun muassa tykistöupseerina. Itse sodasta Valtasella on vankka näkemys.

– Sodan perimmäinen olemus on muutakin kuin mitä etulinjan sankaritarinoista voidaan lukea, hän pohtii.

– Eivät läheskään kaikki palvele sodassa taistelijoina etulinjassa, niinpä esimerkiksi lääkintä ja joukkojen huolto sekä niiden tarvitsemat kuljetukset ovat sodassa aivan välttämättömiä.

Isänmaan puolustajia tarvittiin myös rintaman selustassa ja kotiseudulla.

Valtasen mukaan sota on aina raakaa, mutta toisaalta toisessa vaakakupissa on ollut kokonaisen kansakunnan itsenäisyys. Sodan vaatimat uhraukset on kannattanut tehdä.”

https://www.lansivayla.fi/artikkeli/512573-sota-ei-ollut-vain-sankaritarinaa-tassa-on-suomen-viimeinen-sodan-kokenut-kenraali

6 vastausta artikkeliin “Elossa oleva Suomen viimeinen sodan kokenut kenraali”

  1. Näillä vanhoilla ja viisailla sotilailla on paljon annettavaa myös rauhan pysymiseksi. ml. kenraali Hägglund. Mutta myös ei-sotilaalla kuten Ilaskivi.

  2. Moni joka ei ole sotaa nähnyt ei siitä ymmärrä juuri pätkääkään, näitä vanhoja herroja on hyvä kuunnella…

  3. Nyt vallassa oleva sukupolvi ei tunne riittävästi historiaamme, ei edes lähihishtoriaa. Itsekkyys ja ahneus on täkeämpää, kuin historia.
    Aadol Ehrnroot sanoi: Kansa joka ei tunne historiaansa, ei voi rakentaa tulevaisuuttaan.

    1. Ei tunne moni vanhempikaan, moni elää jossain oudossa kommunistien pelossa ja näkevät hallusinaatioita ympärillään. Mutta maailma porskuttaa eteenpäin, oli näitä dinosauruksia tai ei…

  4. Tuo taisi olla komentajana kun minä olin armeijassa. Sai Kekkoselta pekkaakin (poistumiskieltoa),kun oli arvostellu Norjan puolustuspolitiikkaa ”osaamattomuudesta”. Jukulauta sille naurettiin. Ja oli se sukellusvenevälikohtauskin just silloin lähes alkajaisiksi.

Kommentoi